Üniversitemizde 15 Temmuz Anma Etkinliği yapıldı

Haber Tarihi: 22.07.2017
15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümü etkinlikleri kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde anma etkinliği düzenlendi. Akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı ve Sütlüce Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte, 15 Temmuz hain kalkışmasına karşı yazılan destanın birer parçası olan, hayatları pahasına demokrasi ve milli iradeye sahip çıkan azizi şehitlerimiz ve gazilerimiz yad edildi.

Anma programı moderatör İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin konuşması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından 15 Temmuz için hazırlanan video izlendi. Videonun ardından Mustafa Taha Eceviş, 15 Temmuzu anısına yazdığı şiiri seslendirdi.

15 Temmuz ve Demokrasi Ruhu Programı’nın açılış konuşmalarını yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ile Mütevelli Heyet Başkanvekili Hasan Erkesim, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı, demokrasiye ve milli iradeye inanmış halkın ve güvenlik güçlerinin destansı mücadelesinin Türkiye’nin demokrasi tarihi açısından önemine vurgu yaptılar.

Prof. Dr. Ekren, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin kısa sürede devletimizin, toplumumuzun bireylerimizin ve kurumlarımızın birlikteliği ile başarısız hale getirildiğini belirterek, ‘’Cumhurbaşkanımızın, meclisimizin, hükümetimizin, kahraman polisimizin ve ordumuzun emir ve komuta zincirine bağlı şerefli unsurları ve tüm milletimiz; dirayetiyle bu kalkışmayı kısa zamanda durdurmuş, ülkemizi uçurumun kenarından döndürmüştür. Milletimiz; ülkemize, devletimize, demokrasiye ve ortak değerlerimize sahip çıkmıştır. 15 Temmuz 2016 demokrasi, özgürlük tarihimizde hem acı hem de zaferle anılan bir gün olarak yerini alacaktır’’ dedi.

Mütevelli Heyet Başkanvekili Hasan Erkesim ise ‘’Bu ülke içinde rahatça hayatımızı idame ettiriyorsak, rahatça yaşıyorsak ülke için canlarını, kanlarını feda eden şehitlerimiz sayesindedir’’ diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘’Biz bağımsızlığımıza düşkün bir milletiz. Bu millet, bu devlet, hiçbir döneminde esaret altında yaşamamıştır. Bundan sonra da asla yaşamayacaktır. Bu vatanın savunmasında tarih boyunca canlarını hiçe sayan bütün şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Hainlerin yapmak istediği 15 Temmuz darbesini millet olarak inşallah unutmayacağız, unutturmayacağız. Şehitlerimizi tekrar rahmetle anarken, gazilerimize sağlık sıhhat ve afiyetler diliyorum.’’

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysen Gürcan ile KADEM Başkanı İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz ise konuşmalarında 15 Temmuz gecesi kadınların verdiği mücadeleyi anlattılar. Her iki akademisyen de 15 Temmuz’un bilimsel açıdan araştırılması ve tezlere konu olması gerektiğinin altını çizdiler.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kayıhan İçel ise 15 Temmuz darbe girişimine karşı halkın verdiği mücadelenin hukuki meşruluğunu ortaya koydu.

Konferans salonundaki etkinlik 15 Temmuz gecesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde oğlu 17 yaşındaki Abdullah Tayyip Olçak ile birlikte şehit olan Türkiye’nin önemli reklamcılık dehalarından Erol Olçak’un yeğini Fatih Olçak’ın göz yaşartan konuşması ile son buldu. Fatih Olçak, ‘’Yokluklarına alışmak çok zor’’ dedi.

Konuşmaların ardından 15 Temmuz gecesi annesi Ayşe Aykaç şehit olan İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Cengizhan Aykaç, amcası ve yeğeni şehit olan Fatih Olçok ile okuduğu şiiriyle salonda duygusal anlar yaşatan Mustafa Taha Eceviş’e çiçekler takdim edildi.

15 Temmuz Şehitler Makamına ziyaret

Konferans salonundaki etkinliğin ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanvekili Hasan Erkesim, Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren, üniversite üst yönetimi, dekanlar, akademisyenler, idari personel ve konuşmacılar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Anadolu yakası çıkışında yapılan 15 Temmuz Şehitler Makamını ziyaret ederek çelenk koydular ve dualar okudular.