Dış Ticaret Enstitüsü
Ekonomik Diplomasi Eğitimi Alanında Bir İlk…

İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü ile Paris Üniversitesi Diplomatik ve Stratejik Eğitim Merkezi’nin (Centre d’Etudes Diplomatiques et Strategiques) birlikte gerçekleştireceği “Stratejik Eğitim ve Diplomatik Öğretim İşbirliği”nin ilk adımı,

18 Ekim 2012, Perşembe

günü saat 17.00 ‘de Eminönü Kampüsü’nde düzenlenen konferans ve tanıtım kokteyli ile atıldı.

Birleşmiş Millerler, Avrupa Birliği, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden yabancı diplomat, asker ve akademisyenlerin katıldığı organizasyonda; ekonomik diplomasinin iş hayatındaki yeri ve önemine vurgu yapıldı; ayrıca 15 Kasım-01 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan eğitimlerle ilgili ön bilgiler verildi. Konferansta, uluslararası yatırım yönetimi stratejisi, risk yönetim stratejisi, rekabetçi ve finansal istihbarat gibi konular üzerinde duruldu.

Tanıtım toplantısına katılan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, iki üniversite arasındaki anlaşmanın sadece ticarî ve siyasî alanda değil, kültürel anlamda da bir yatırım olduğunun altını çizdi. Bili, programın, iki ülke arasındaki ilişkiyi geliştirmesinin yanı sıra Türkiye’nin dış dünyada da tanınmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Eğitimin, diplomasinin yanı sıra finansal alanda ders vermek için Türkiye’de okutulacağını ifade eden CEDS Türkiye Onursal Başkanı Aytunç Altındal da, “Dünyada sadece 3 ülkede verilen ders artık Türkiye’de de verilecek. Ticaret Üniversitesi’nde Türkiye’nin yatırımcılarına, girişimci olmak isteyenlerine, iş adamlarına nasıl daha başarılı olacakları anlatılacak,” sözlerini dile getirdi. Türkiye’nin diplomasisini iş adamlarına öğretmek istediklerine değinen Altındal, “İş adamlarımızın, gittikleri her ülkede diplomat gibi davranmalarını istiyoruz. Ülkede yatırım yapmalarını istiyoruz. Ders vererek, yatırım yapmak isteyenlere istedikleri kişilerle buluşturarak iş anlaşmalarına yardımcı olacağız,” dedi.

İşbirliği programının koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Tuna da, “Türkiye’de ilk kez akademik zeminde ekonomik diplomasinin önemini ve işleyiş sürecini konu alan bir eğitim programının başlatılması için bir araya geliyoruz’ mesajı verdi. Devletlerarası ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesinde diplomasinin gerekliliğine dikkat çeken Tuna, 2000’li yıllarda da istihbarat çalışmaları daha çok ekonomik alanlarda gerçekleşiyor. Büyük şirketlerin bünyelerinde ekonomik istihbarat birimleri bulunduruluyor. Artık uluslararası boyut kazanan bu konu göz ardı edilemez. Eğitimlerde istihbarat mekanizmasının nasıl işlediği detaylarıyla anlatılacak,” dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren de yaptığı konuşmada, ekonomi diplomasisinin ticari diplomasi olarak da görülmesi gerektiğine dikkat çekti. Ekren, “Ekonomik yapı ve ilişkiler sisteminde özellikle kamu sektörü, finansal hizmetler sektörü, reel sektörü ve dış ekonomik sektörü önem arz ediyor. Burada kırılganlıkların nasıl azaltılabileceği ve süreci etkin şekilde yönetecek bir politika ve strateji ajandasının nasıl oluşturulacağı ekonomi diplomasisinin en önemli konularıdır,” dedi. “Ekonomik refahı arttıran mikro ve makro bileşenlerin yönünü ve şeklini nasıl belirleriz sorusunun cevabı ekonomi ve ticari diplomasisinde yatıyor,” diyen Ekren, “Ekonomik refahı üreten mekanizmaların zarar görmesini engellemek de, ekonomi ve ticari diplomasisinin özel ilgi alanlarındandır. Bu çerçevede baktığımızda, ekonomik ve ticari diplomasi her düzeyde ve her anlamda ekonomik güvenlik ve ekonomik savunma konseptiyle birebir ilişki içindedir. İki kuruluş, kasım ayında başlayacak eğitim sürecinde özellikle bu konuya değinen, bu çerçeveyi içeren derslere ağırlık verecektir,” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan eğitimciler, diplomasinin sadece politik alana değil, uluslararası hayatın tüm detaylarına hitap ettiğini, kurumsal istihbaratın daha da önem kazanacağına vurgu yaptılar.

Eğitimlerde, Ekonomik Diplomasinin İş Hayatındaki Yeri ve Önemi Anlatılacak

Eğitimlerde son yıllarda öne çıkan ekonomik diplomasinin iş hayatındaki yeri ve önemi anlatılacak. 15 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan eğitim programında, devlet veya devlet-dışı aktörler tarafından yürütülen sınır ötesi ekonomik faaliyetlerle (ihracat, ithalat, yatırım, borç verme, yardım, krediler, göç) ilgili uluslararası karar alma süreçleri ve yöntemleri paylaşılacak. Ekonomik diplomasi yoluyla pazar paylarını maksimuma çıkarmak ve riskleri azaltmak için yapılması gerekenler anlatılacak.

Üç Aşamalı Eğitim

Uluslararası Yatırım Yönetimi Stratejisi, Risk Yönetim Stratejisi, Rekabetçi ve Finansal İstihbarat başlıkları altında üç aşamada gerçekleştirilecek eğitimleri konusunda uzman isimler verecek.

  •          Aytunç Altındal; (Siyasi analist, CEDS Türkiye Onursal Başkanı)
  •          Dr. Serge Besanger; (Ekonomi ve Kurumsal Stratejiler Profesörü, ESSEC ve CEDS Paris’te IMF Uzmanı)
  •          Prof. Dr. Pascal Chaigneau; (CEDS Kurucusu-Siyaset Bilimi ve Ekonomi Profesörü)
  •          John Quirk; (İstihbarat ve Güvenlik Danışmanı Asset Location&Recovery Intl. Başkanı)
  •          Mariangela Lundrigen; (Geneva-İsviçre Güvenlik  Departmanı Genel Başk. Yard.)
  •          Dr. Fouad Nohra; (Paris Descartes Üniversitesi Öğretim Görevlisi)
  •          Dr. Selin Şenocak; (CEDS Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı)
  •          Prof. Dr. Guy Schulders; (Ekonomi ve Uluslararası Ticaret Profesörü)
  •          Prof. Philippe Tauzin; (Uluslararası Risk Yönetimi Uzmanı)
  •          Prof. Dr. Yusuf Tuna; (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Program Koordinatörü)
İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampüsü’nde 15 gün sürecek eğitimlerin dili ise İngilizce olacak.Kayıt ve Ayrıntılı Bilgi:
CEDS Türkiye
Tel:       +90 (212) 381 87 59
Fax:      +90 (212) 381 86 86
e-mail:   info@cedsturkiye.com

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili’den üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren’e Ziyaret