FİNANS ENSTİTÜSÜ
Uluslararası Finans Eğitiminde Mesleki Yeterlilik ve CFA Sertifikasyonu (02.03.2020)

İstanbul Ticaret Üniversitesi Finans Enstitüsü tarafından kuruluş misyonu kapsamında İstanbul’un küresel ölçekte bir finans merkezi olma hedefine yönelik olarak bir seminer gerçekleştirildi.

Açılış konuşması Finans Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Serkan Çankaya tarafından gerçekleştirilen seminere Merkezi Kayıt Kuruluşu’nu (MKK) temsilen Veri Depolama ve Raporlama Müdürü Dr. Özgür Uysal, Deutsche Securities CEO’su Albert Krespin ve CFA Society İstanbul Executive Director İlke Takımoğlu Homriş katıldı.

Dr. Özgür Uysal Türkiye’de faaliyet gösteren kayıtlı yerli ve yabancı, bireysel ve kurumsal yatırımcı profilinin son 10 yıllık dönem zarfında değişimini gösteren veri paylaşımında bulundu. Buna göre 2010 senesinde 3.6 milyon olan yatırımcı sayısı 2019 sonu itibariyle 4 milyona çıkarak yüzde 10’luk bir artış gösterdi. Hesap sayısı ise aynı dönemde 4.3 milyondan 4.7 milyona ulaştı. Uysal’a göre yabancı yatırımcılar, sermaye piyasalarında ciddi ağırlığa sahip bir grup. Şirketlerin toplam sermayesi içinde yabancıların payı yüzde 35 civarı iken halka açık olanlarda yüzde 9.73. Menkul kıymet bazında yatırımcıların devlet iç borçlanma senetleri içerisinde yabancı oranı yüzde 10 iken yerli bireyselde yüzde 25; yerli kurumsal ise daha yüksek. Devlet iç borçlanma araçlarında ise erkeklerde 2012 yılında yaş ortalaması 50.57 iken 2019 da 49. Kadınlarda yaş ortalaması 49.95 iken 2019 da 46 civarına gerilemiş. Yatırım fonları en çok ilgi gören enstrüman, portföy değeri 2019 da 113 milyar, şimdi ise 135 milyara ulaştı.

İlke Takımoğlu Homriş konuşmasında CFA sertifikasyonunun 1950’lere dayanan tarihçesini, içeriğini ve süreçleri detaylı olarak aktardı. Deutsche Securities CEO’su Albert Krespin ise CFA sertifikası sahibi olmanın uluslararası yetkinlikler ve işveren perspektifinden sahip olunan avantajları vurguladı.

Finans Enstitüsü bünyesinde yer alan International Finance Yüksek Lisans programı müfredatı CFA program içeriği ile uyumlaştırılarak önümüzdeki akademik yıldan itibaren öğrencilerine kendilerini uluslararası finans piyasalarında söz sahibi olacak bireyler olarak geliştirme açısından büyük bir fırsat yakalamış olacaklar. Böylelikle bir yandan yüksek lisans sahibi olurken bir yandan da CFA sınavlarına hazırlanma imkânı elde edecekler. Bu alanda CFA ile yapılan görüşmeler devam ediyor.