İstanbul Ticaret Üniversitesi Facebook İstanbul Ticaret Üniversitesi Twitter İstanbul Ticaret Üniversitesi Instagram İstanbul Ticaret Üniversitesi LinkedIn İstanbul Ticaret Üniversitesi Youtube

İstanbul Ticaret Odası Ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’Nden Matbaacılık Ve Yayıncılıkla İlgili Eğitim Atağı

 

Basım, yayım ve matbaa sektöründe hizmet veren firmaların yöneticilerini bilgilendirme amaçlı düzenlenen Toplu İşyerleri Seminerler Dizisi’nin son toplantısı İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Eminönü yerleşkesinde gerçekleştirildi.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, matbaacılık sektörüne eğitimciler olarak önem verdiklerini dile getirdi. Matbaacılık ve yayıncılıkla ilgili İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde bir bölüm oluşturma fikrinin artık olgunlaştığını anlatan Erken, “Sayın Mütevelli Heyeti Başkanımız Erhan Erken’in ısrarlı takibinin sonucunda YÖK’e gönderdiğimiz bir yazı ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin kuruluşuyla ilgili önemli bir süreç başlamış oldu. Şimdi yeni bölüme öğrenci almak için gün sayıyoruz” dedi.

 

 

İTO ile bu konuda sürdürdükleri diyalog sürecine de değerlendiren Ekren, “Ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde komitelerle olan ilişkilerimizi gözden geçirdik. Özellikle meslek komiteleri içinden bölümlerden gelen talepleri mevcut kadro ile kısa vadede çözmeye çalışıyoruz. Ayrıca meslek yüksekokulunda uygulamaya yönelik talepler söz konusu olursa bunu da dikkate alacağız. Bilimsel ve küresel gelişmeleri takip eden bir yaklaşım arz ediliyorsa, bunu da fakülte bazında çözmeyi düşünüyoruz. Bütün bölümlerde komitelerle yapacağımız istişare sonucu, son sınıflarda seçmeli ders verilmesi planlanıyor. Staj sürelerini de planlayıp, uygulamayla iç içe bir süreç başlayacak.”

 

Nazım Ekren, matbaacılık ve yayıncılık sektörünün ülkemizdeki durumu kadar, teşvik ya da devlet yardımlarının nasıl kurgulanması gerektiğinin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca yeni Ticaret Kanunu’nun (TTK) uygulanması sürecinde matbaacılık sektörünün bundan nasıl etkileneceğinin de dikkate alınması gereken bir husus olarak gördüklerini kaydetti.

 

Daha sonra kürsüye gelen İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken, sektöre yönelik bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Erken, sektörle ilgili bilgilendirme sürecinde yer almak kadar, sektörün okul ihtiyacını kısmen de gidermeye çalıştıklarını vurguladı ve Marmara Üniversitesi ile yapılan protokol gereği bu konuda destek alacaklarını söyledi. KOSGEB’in bu süreçteki rolüne de değinen Erken, ‘ KOSGEB’in desteğini her zaman gördük. Yeni Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirmelerde de bu gibi işbirliklerinin sürmesi gerekiyor. Kanunda düzenleme gündemde. Bu konuda düzenleme olmazsa işleyişte büyük aksaklıklar çıkabilir. Geç kalmadan gerekli düzenlemeler yapılmalı’ mesajı verdi.

 

 

Panelde öne çıkan görüşler:

 

3. Göz Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Baydar, matbaacılık sektöründeki sıkıntıların, kârsızlıktan değil nakit dengesini sağlayamamaktan kaynaklandığını söyledi. Baydar, “Cirolarda daralma varsa bunda vadeli alış verişin etkisi vardır. Ciro düşünce çeklerin ödenmesinde zora düşülüyor. Sektörde geçen yılki atağı göremiyoruz” değerlendirmesinde bulundu ve önerilerini sıraladı: “Bu sektörde çalışan insanlar, matbaa ustası olmaktan şirket yöneticisi olma yolunu tercih etmeli. Borç alacak yapısının birbirine yaklaştırılması, alacaklıların evraka yönelmesi gerekiyor. Bu bankalarla ilişkiler açısından çok önemli. Stratejik işbirlikleri ile büyüme tercih edilmelidir.”

 

ARGE’nin önemi

 

İkitelli KOSGEB Müdürü Selahattin Kaya da, ARGE’nin önemine değindi.

 

Kaya sunumunda şunları söyledi: “İşletmelerin yüzde 95’i mikro işletmelerdir. 10 kişi ile 50 kişi arasında çalışan küçük işletme sayısı oldukça büyük yer tutuyor. Mikro ile orta ölçekli işletmelerde yaşanan sorunlar birbirinden farklı, çözüm yolları da farklı olmalı. ARGE, finans yönetimi orta işletmeler için büyük önem taşıyor. KOSGEB 7 programla işletmelerle işbirliğinde olduğunu ortaya koymakta. Bunların uygulama esasları farklı farklı. Destekleri talep ederken bu farklılık dikkate alınmalıdır. İşletmelerin yatırımlarına, pazarlama faaliyetlerine, yeni yer tutma süreçlerine, ham madde alımlarına destek vermekteyiz. KOSGEB olarak sektörü destekliyoruz.”

 

KOSGEB’in eğitim programlarını her girişimcinin takip etmesini öneren Kaya, “Desteklerle ilgili bilgiler KOSGEB’in web sayfasından öğrenebilirsiniz” mesajı verdi.

 

Son sözü alan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan da, üniversitelerde anlatılanlarla sahadaki sürecin birbiriyle uyumlu olup olmadığına bakmak gerektiğine dikkat çekti. Yeni TTK’nın getirdiği yeniliklere değinen Özkan, şirketlere bağımsız denetim, şeffaf yönetim, internet sayfası oluşturma zorunluluğu gibi konuları hatırlattı. “Elbette sıkıntılar çıkacak. Ama bir dengede buluşulacaktır. Hapis cezaları kaldırılsa da, sahtekârlık varsa ceza verilecektir. 1 Temmuz tarihine kadar bir yumuşama olacağını bekliyoruz” diye konuştu.