Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI DERSİ BAŞLADI
Gönüllülük Çalışmaları dersi seçmeli ders olarak 2020-2021 Eğitim Öğretim yılı itibariyle üniversitemizde açıldı.
Gönüllülük Çalışmaları dersi kapsamında öğrencilerin eğitim yaşantıları boyunca edindikleri bilgi, beceri ve birikimleri kullanarak üniversite ile toplum arasındaki bağları güçlendirmeleri amaçlandı. Öğrenciler  insani, sosyal, ekonomik vb. problemlerle toplumda göç ve afetler, engelliler, dezavantajlı gruplar başta olmak üzere çeşitli konu ve sorunlar hakkında duyarlılık kazanmak için çeşitli gönüllülük faaliyetlerine katılmaya başladılar.
Dersin yürütücüsü Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Aşkın Asan, “bu dersin temel amacı öğrencilerin, sosyal, kültürel, ahlaki değerlerini ve becerilerini geliştirmektir. Öğrenciler hazırlayacakları bir plan dahilinde bir dönem boyunca gönüllü çalışmalarda görev alacaklar ve sonuçlarını paylaşacaklar” dedi.
Gönüllülük Çalışmaları dersi kapsamında öğrenciler, toplumun en dezavantajlı gruplarına yönelik projelerini uygulamaya başladılar. Pandeminin oluşturduğu olumsuz şartlar öğrencilerin etkinliklerini engellemedi. Mahallelerinde dışarı çıkmaları riskli olan yaşlıların alışverişlerini yapıyorlar, uzaktan eğitimde sorun yaşayan ilköğretim öğrencilerine derslerinde yardım ediyorlar, pandemi döneminde artan kadına karşı şiddet ile mücadele kapsamında çalışmalar yürütüyorlar, kimsesiz çocukları kurumlarda ziyaret ediyorlar.
Gönüllülük Çalışmaları dersi kapsamında derse birçok kurum ve kuruluş temsilcileri davet edilmekte ve öğrencilerin kurumların gönüllülük faaliyetlerine katılım şartları hakkında birinci elden bilgi almaları sağlanıyor.
“İNSAN OLARAK YETİŞMEK İÇİN ÇABA HARCANMALI” 
gönüllülük
Dersin ilk konuğu Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Danışmanı Sayın Selim Cerrah olmuştur. Selim Cerrah yapmış olduğu konuşmasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Merkezleri çalışmaları hakkında bilgi verdi ve gönüllülük ruhunun oluşmasında gerekli değerlerin altını çizdi. Cerrah konuşmasında “İnsan yetiştirmek için değil, insan olarak yetişmek için çaba harcamalıyız” diyerek gönülle yapılan hiçbir işten zarar gelmeyeceğini, tüketimin bu kadar arttığı bir çağda insanın karşılık beklemeden yalnızca gönlünden geldiği için bir iyilikte, güzellikte bulunmasının kıymetini hatırlattı.
Gönüllülük Çalışmaları Dersi 23 Ekim’de Acil İhtiyaç Projesi yürütücülerinden Aynur Ayhan’ı ağırladı.  Ebru Nurluoğlu tarafından 30 yıl önce kurulan Acil İhtiyaç Projesi’nin çoktan alıp aza verme fikri ile ortaya çıktığını ve bugün özellikle Afrika’da birçok ülkede yardım faaliyetleri sürdürdüğünü belirtti. Ayhan yaptığı konuşmada ekip olarak tüm çalışmalarında şeffaflık ilkesine önem verdiklerini ve yaptıkları işleri raporlamaları ile insanların güvenini kazandıklarını belirtti.
AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu 30 Ekim’de Gönüllülük Çalışmaları Dersine konuk oldu. Dr. Mehmet Güllüoğlu AFAD çalışmaları ve gönüllülük hakkında bilgi verdi. Üniversite döneminde ev arkadaşının Etyopyalı olduğunu ve bunun gönüllülük faaliyetlerine başlamasında çok etkili olduğunu belirtti.

“GÖNÜLLÜLÜK İÇİN İNSAN VE ZAMAN KAYNAĞI GEREKİYOR”

gönüllülük
AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, “İnsani yardın faaliyetleri gönüllülük faaliyetlerinin bir kısmıdır. Tamamı değildir. Gönüllülük, insani yardımın haricinde de yaşlılar için yapılması gerekenler, engelliler için yapılması gerekenler, sokak hayvanları için yapılması gerekenler, çevre ve doğa için yapılması gerekenler gibi geniş bir kaynağı ifade eder. Para kaynağı gibi, zaman kaynağı gibi gönüllülükte hem insan hem de zaman gibi içinde birçok kaynağı barındıran bir kavramdır” dedi. Dr. Güllüoğlu, bireysel gönüllülük faaliyetleri ve kurumsal gönüllülük faaliyetlerden bahsederek AFAD çalışmalarını hakkında detaylı bilgi verdi.
AFAD’a gönüllü olarak destek vermek için gerekli şartları açıklayan Mehmet Güllüoğlu birçok gelişmiş ülkede çoğu hizmetlerin gönüllüler tarafından yürütüldüğünün altını çizdi.  Afet Yönetiminde gönüllülere büyük ihtiyacın olduğunu belirtti.
Gönüllülük Çalışmaları dersine 6 Kasım 2020’de İzmir’de deprem bölgesinde çalışmalarını sürdüren Türk Kızılayı Gönüllü Yönetimi Direktörü Sayın Nurdal Durmuş katıldı.
Gönüllülüğün kişiye sosyal tatmin, ilişki, bilgi, görgü ve tecrübe sağladığını ve toplumsal bir katma değer oluşturduğunu belirtti. Türk Kızılay’ı gönüllülük çalışmalarını detaylı anlatan Durmuş, “Kurumların gönüllü ihtiyacı kadar gönüllülerimizin de kurumlara ihtiyacı var” dedi. Ülkemizin dört bir köşesinde var olan gönüllülerin deprem, sel, pandemi, sınır hareketlilği, eğitim vb tüm çalışmalarda en büyük destekçileri olduğunu belirtti. Gönüllülük planının ve yönetiminin  nasıl yapıldığını anlatırken Afet Gönüllü Yetiştirme projesi ve 5 Aralık’ta başlayacak olan gonulluol.org platformundan bahsetti.