Üniversite-İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi
Hazır Giyim Sektörünün Sorunları

Üniversite İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhittin Adıgüzel, İTO Hazır  Giyim ve  Konfeksiyon Komitesi için “Hazır  Giyim ve  Konfeksiyon   Sektörünün Güncel Sorunları  ve Çözüm Önerileri” araştırma çalışmasını hazırladı.

Merkez Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Muhittin Adıgüzel İTO Hazır  Giyim ve  Konfeksiyon Komitesi için Hazır  Giyim ve  Konfeksiyon Komitesinin katkıları ile “Hazır  Giyim ve  Konfeksiyon   Sektörünün Güncel Sorunları  ve Çözüm Önerileri” araştırma çalışmasını hazırladı. Çalışmada, Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü sorunları ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla;

1.Sektör ile ilgili ikincil kaynaklar olarak sektörle ilgili literatür, araştırma ve yayınlar incelenmiştir.

2.İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Ekonomi ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile Nisan 2014 – Ekim 2015 döneminde İTO Hazır Giyim ve Konfeksiyon Komitesi’nde karşılaşılan başlıca sorunlar ve çözüm önerileri için her ay yapılan bir anketin sonuçlarından faydalanılmıştır.

  1. 16.Aralık 2015 tarihinde İstanbul Ticaret Odası 38 Nolu Hazır Giyim ve Konfeksiyon Komitesi’nce sektör ile ilgili kamu ve sivil kurum ve kuruluşların, sektördeki firma temsilcilerinden oluşan yaklaşık 250 katılımcı ile İstanbul Ticaret Odası’nda bir çalışma toplantısı düzenlenmiştir.
  2. 16 Aralık 2015 tarihindeki çalışma toplantısı için İstanbul ilindeki sektör sivil toplum kuruluşlarından sektörün sorun ve çözüm önerileri ile ilgili görüşleri alınmıştır.
  3. Sektör içerisinde sektörün farklı alanlarında faaliyet gösteren işadamı ve yöneticilerle görüşmeler yapılmıştır.
  4. Gümrük Tarifesi İstatistik Pozisyonunda Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörünü tanımlayan fasıl 61 ve fasıl 62 bazında Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörünün uluslararası rekabet gücü, “Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler” (AKÜ) yöntemi kullanılarak ölçülmüştür.