Deneyimden Geleceğe: Akademik Başarı ve Hayat Becerileri (Mustafa SAKA)

Haber Tarihi: 08.10.2018
27 Eylül 2018 tarihinde yapılan Akademik Başarı ve Hayat Becerileri dersine, LFB Technology Consulting şirketinin yönetici ortağı olan Mustafa Saka katıldı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mütevelli Heyeti Üyesi Orhan Albayrak’ın da teşrif ettiği derste,  dijital dönüşümün ne olduğu ve gelişimi hakkında bilgiler veren Saka, dünyanın bugünkü durumuna maddeler halinde şöyle değindi:
  • “Çin’in başlattığı “Kuşak ve Yol Projesi”, onun dünyaya yayılmasındaki en büyük stratejidir.
  • Teknoloji, son otuz yılda finans ve enerji sektörünün önüne geçerek en önemli sektör oldu.
  • AI ve Robotlar yaygınlaştı. Bir robot vatandaşlık aldı. Robotlar kendi aralarında yardımlaşıyor artık.
  • Uluslararası siber davalar yaygınlaştı.
  • Şu anda yıllık veri 18ZB (1ZB=1Trilyon GB) iken 2025’te oluşacak yıllık veri 170 ZB.
  • 2025’te 20 milyar cihaz birbirine bağlı olacak.
  • Şu anda kullandığımız 1 cep telefonu, Ay’a giden NASA ekibinden binlerce kat daha güçlüdür.”
Mustafa Saka, Türkiye’nin, dijital dönüşümde ne yazık ki dünyanın gerisinde kaldığını söyledikten sonra bu durumun sebeplerini şöyle sıraladı:

1. “Bireysel kültürümüz. Her şey dijital olsun ama ben analog kalayım, derseniz dijitalleşemezsiniz.
2. Kurumsal kültürümüz. Dayanışma içinde olmayan bir iş dünyası dijitalleşme konusunda başarılı olamaz.
3. Mevzuat tıkanıklıkları. Maalesef mevzuat teknolojinin arkasından geliyor.
4. Eğitimin ilk döneminden itibaren statükoyu sorgulamayan, icat çıkartmayan coğrafya. Aldığınız hizmeti daima sorgulamalı, icat çıkarmalısınız.
5. Başarısızlık korkusu. Başarısız olmaktan asla korkmayın.”

Mustafa Saka, dijital dönüşüme başarılı bir şekilde ayak uydurabilmeleri için gençlerimize şu tavsiyelerde bulundu:

“Girdiğiniz şirkette sarsıcı olun, yapıya meydan okuyun. Şirketinize katkınız çok olsun, var olanla yetinmeyin.”
 “Türkiye, Ülke Rekabet Endeksi’nde 4.42 puanla 53. sırada. Artan rekabet ortamında kârlı büyüme nasıl mümkün olabilir? Çalıştığınız şirkette dijital teknolojiyi etkin kullanarak ürünlerin katma değerini artırmalısınız.”
 “Prosesleri sil baştan hayal edin. Nerede çalışırsanız çalışın, ‘Benim buraya katkım ne olur?’ diye sorgulayın.”
 “Sadece müşteriye değil, onun müşterisine de yakın olmanız gerekir.”
 “Risk almaktan sakın çekinmeyin, riskler alın.”
 “Dijital dünyada ben de varım, diyebilmek için akıllı ürünler yapmanız lazım.”

İlgi çekici dersin sonunda öğrencilerimizden gelen soruları cevaplayan Mustafa Saka, “Hayatta kendinize her daim koçlar ve mentorlar bulun; danışmak, başarınızı ve hayat becerinizi” artıracaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Üniversite Ortak Dersleri Koordinatörlüğü