En büyük 500 gururu

Haber Tarihi: 11.01.2019
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl üçüncüsü yapılan ve 2017 yılı rakamlarını kapsayan Türkiye’nin En Büyük 500 Hizmet İhracatçısı Araştırması’nda 485. sırada yer aldı. İstanbul Ticaret, vakıf üniversiteleri arasında ise en fazla eğitim hizmeti ihracatı yapan onuncu üniversite oldu.

Ticaret Bakanlığı desteğiyle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan En Büyük 500 Hizmet İhracatçısı Araştırması’nın 2017 yılı sonuçları açıklandı. Üçüncüsü yapılan araştırmaya göre İstanbul Ticaret Üniversitesi, turizmden sağlığa, bankacılıktan inşaata 17 farklı sektörü kapsayan araştırmada eğitim hizmeti ihracatı ile en büyük 500 arasında 485’ci sırada yer aldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Eğitim Hizmetleri İhracatı başlığı altında 11’inci, Vakıf Üniversiteleri başlığında ise 10’uncu en büyük ihracatçı oldu.

OECD SINIFLANDIRMASI BAZ ALINDI

TİM’in Ticaret Bakanlığı katkıları ile üçüncüsünü gerçekleştirdiği Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması’nda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Genişletilmiş Ödemeler Dengesi Hizmetler Sınıflandırması baz alındı. Araştırma, hizmetler sektörünün Türkiye’nin istihdamında ve cari işlemler dengesi üzerinden ekonomiye katkısının daha net biçimde ortaya konması amacıyla gerçekleştirildi.

17 FARKLI SEKTÖR

TİM’in En Büyük 500 Hizmet İhracatçısı Araştırmasında; Bankacılık ve Diğer Mali Hizmetler, Mimari, Mühendislik ve Diğer Teknik Hizmetler, Teknik Müşavirlik, Bakım Onarım, Yazılım ve Bilişim, Telekomünikasyon, Müteahhitlik, Eğitim (Devlet Üniv.), Eğitim (Vakıf Üniv.), Konaklama, Gastronomi, Seyahat Acentaları, Sağlık, Yolcu Taşımacılığı, Liman ve Yer Hizmetleri, Yük Taşımacılığı ve Lojistik, Görsel-İşitsel Hizmetler olmak üzere 17 sektör değerlendirmeye alındı.

62 ÜLKEDEN ÖĞRENCİSİ VAR

Global bir üniversite olma yolunda hızlı adımlar atan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde dört kıtadan ve 62 farklı ülkeden öğrenci bulunuyor. Üniversitede halen 353 lisans, 407 lisansüstü olmak üzere toplam 760 yabancı uyruklu öğrenci eğitim alıyor. Üniversitede eğitim görenler arasında Asya, Avrupa, Afrika kıtalarının yanı sıra Güney Amerika’dan da öğrenci bulunuyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne en çok lisans öğrencisi gönderen ülke 98 öğrenci ile Çin. Çin’i Somali ve Suriye takip ediyor. Lisansüstü öğrenci sayısı açısından Somali, Çin ve Irak il üç sırada yer alıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okuyan Güney Amerika ülkelerinden Arjantin’den de öğrenci var.