Sektöre hazır olarak yetişiyorlar

Haber Tarihi: 21.06.2019
İş dünyasına en yakın üniversite olarak tanımlanan İstanbul Ticaret Üniversitesi, öğrencilerini iş hayatına hazırlıklı ve tam donanımlı hazırlayabilmek için uygulamalı eğitime özel önem veriyor. Bankacılık ve Finans Bölümü’nde okuyan öğrenciler de Türkiye’de ilk ve tek olan Bankacılık Uygulama Merkezi ile yine Türkiye’de ilk olan BISTLAB sayesinde tüm bankacılık ve finans işlemlerini sanal ortamda gerçekleştirebiliyor.

İstanbul Ticaret Odası’nın bir kuruluşu olarak, 2001 yılında yükseköğretim hayatına katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO ile organik bağı nedeniyle kısa sürede ‘’iş dünyasına en yakın üniversite’’ olarak anılmaya başlandı. Hedefi iş dünyasına yeni girişimciler ve nitelikli elemanlar kazandırmak olan üniversite, müfredatını da küresel güncel gelişmeler ve iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiriyor. Bu amaç doğrultusunda da her bölüm için uygulama merkezleri oluşturuluyor ve öğrenciler seçtikleri mesleğin inceliklerini daha mezun olmadan öğrenmiş oluyor.

UYGULAMALI EĞİTİM AYRICALIĞI

Günümüzün gözde mesleklerinden olan Bankacılık ve Finans Bölümü’nde okuyan öğrenciler de Türkiye’de sadece İstanbul Ticaret Üniversite’nde bulunan Bankacılık Uygulama Merkezi sayesinde sektöre her açıdan hazır olarak mezun oluyor. Öğrenciler sektöre, yine Türkiye’de sadece iki tane bulunan ve ilki İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde açılan Borsa Uygulama ve Finans Simülasyon Laboratuvarı (BISTLAB) sayesinde tüm finansal işlemleri yapabilecek donanımda uğurlanıyor.
Bankacılık ve Finans Bölümü İşletme fakültesinde dört yıllık lisans eğitimi veren bir program. Eğitim dili %30 İngilizce.

İŞ İMKANLARI GENİŞ

Bankacılık ve Finans Bölümü, firmaların finans yönetiminde ve finansal kurumlarda çalışmayı planlayanlara yönelik programlarıyla finansal kararlarda teori ve uygulamayı uyumlaştıran, risk ve getiri analizini yapabilen, ekonomik gelişmeleri araştıran ve çözümleyen gençleri sektöre kazandırmayı hedefliyor. Mezunlar mevduat ve katılım bankaları başta olmak üzere, aracı kurumlar, yatırım ortaklıkları, bağımsız denetim, değerleme ve derecelendirme kuruluşları, portföy yönetim şirketleri, ipotek finansmanı kuruluşları, varlık kiralama şirketleri, sigorta şirketleri, bireysel emeklilik şirketleri, leasing ve faktöring şirketleri gibi para ve sermaye piyasalarında faaliyette bulunan kuruluşlar ile bu piyasaları düzenleyen ve denetleyen TCMB, SPK, BDDK gibi kurumlarda istihdam ediliyor.

Bankacılık ve Finans Bölümü’nden mezun olanlar, kamuda ve özel sektörde faaliyet gösteren bu kurum ve kuruluşlarda bütçe ve mali planlama uzmanı, finansal raporlama uzmanı, finansal analist, yatırım uzmanı-danışmanı, portföy yöneticisi, sigorta uzmanı olarak çalışabildikleri gibi, teftiş kurullarında ve mali müşavirlik hizmeti sunan kurumlarda müfettiş ve uzman unvanlarıyla da görev yapabiliyorlar.

Tüm işlemler yapılabiliyor

VakıfBank sponsorluğunda oluşturulan Bankacılık Uygulama Merkezi bir banka şubesinde bulunması gereken tüm donanıma sahip.  Öğrenciler gerçek hayatta bir banka şubesindeki ortamı aynen yaşayabiliyor. Bankacılık ve Finans Bölümü öğrencileri, bir banka şubesinde gerçekleştirilebilecek tüm işlemleri kendilerine verilen rollere göre canlandırma yaparak öğreniyor. Şubede bir dönem boyunca temel bankacılık ürün ve hizmetlerini kapsayan toplam 14 konu işleniyor. Ders içeriğinde yer alan tüm konular, eğitmenin belirlediği 2’şer kişilik bankacı-müşteri çiftlerinin, kendilerine verilen roller çerçevesinde yapacakları canlandırmalarla yürütülüyor. Bankacılık işlemlerini yapabilmek üzere bankacı rolündeki bütün öğrenciler, önlerindeki bilgisayardan ve birbirlerinden bağımsız olarak bu uygulama için hazırlanmış “Temel Bankacılık Paketi” yazılımına erişebiliyor. Gerçek hayatta kullanılan Tek Düzen Hesap Planı’nın da yüklü olduğu bu özel geliştirilmiş bankacılık yazılımında, öğrencilerin bankacılık işlemleri yapabilmelerine imkan tanınıyor.

Okulda borsa seans salonu

İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki Borsa İstanbul’un işbirliğinde açılan Borsa Uygulama ve Finans Simülasyon Laboratuvarı (BISTLAB), Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bir seans salonu simülasyon laboratuvarı olan BISTLAB’ta lisans, yüksek lisans, doktora veya sürekli eğitim merkezleri öğrencilerine yönelik eğitimler gerçekleştiriliyor. Proje finansal okur-yazarlığın yaygınlaştırılmasına da katkıda bulunuyor. Sermaye piyasalarına yönelik çeşitli eğitimlerin verildiği, uygulamaların ve araştırmaların yapıldığı BISTLAB, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Bankacılık ve Finans Bölümü lisans öğrencilerine, Türkiye’nin tek Finans Enstitüsü’nde okuyan lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra özel ve kamu sektörüne da uygulamalı eğitim imkânı sağlıyor.