2020 Başarı Dolu Bir Yıl Oldu

Haber Tarihi: 11.01.2021
İstanbul TİCARET Üniversitesi, pandemi şartlarına rağmen 2020’de giriş puanlarını arttırırken hem online eğitim kalitesinde hem de akademisyenlerin ürettiği yayın sayısında başarı dolu bir yıl geçirdi

Dünyanın tamamında 2020 yılı hemen tüm hizmet alanları ve ticari sektörlerde durağan bir dönem oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi ise pandemi şartlarına rağmen başarılarını katlayarak büyüdü. 2020 yılı içerisinde üniversitemizde kontenjanlar rekor seviyede arttı. Üniversitelerde online eğitime geçilirken TİCARET, bu alanda da bir adım öne geçti. Dünyanın en iyi uzaktan eğitim sistemlerini kullanan üniversitemiz, online eğitime geçilen ilk haftada bu alanda yüzde 100’lük bir başarı gösterdi.

Üniversitemiz akademisyenleri için de 2020 altın yıl oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenlerinin 2020’de yazdığı makale, kitap ve kitap bölümü sayıları bir önceki yıla göre yüzde 60’ın üstünde artış gösterirken yayın kalitelerinde de gözle görülür bir artış sağlandı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin son dönemde gösterdiği akademik başarılar, yayın sayılarında da kendisini gösterdi. Üniversite akademisyenleri tarafından yazılan kitap bölümü, kitap ve makale sayısı 2019’da 309 iken 2020’de bu sayı 501 olarak gerçekleşti. Yayınların kalitesinde de ciddi bir artış gözlenirken indeksli makalelerin sayısının 222’den 311’e yükselmesi dikkat çekti.

YAYIN KALİTESİ ARTTI

Akademisyenlerimiz tarafından yazılan makaleler ULAKBİM, TR Dizin ve SCI-Expanded gibi önemli endesklerde de taranıyor. 2019’da endekslerde taranan makale sayısı 222 olarak kayıtlara geçerken 2020’de bu sayı 311’e yükseldi.

Yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metotlar geliştiren ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan URAP’ta dikkate alınan makalelerin sayısında da artış oldu. 2019’da URAP Q1 endeksinde dikkate alınan maklae sayısı 5’ten 12’ye yükseldi. Q2 endeksinde dikkate alınan makalelerin sayısı 16’dan 12’ye düşerken Q3 makalelerinin sayısı ise altı oldu. Bu rakam 2019’da da altı olarak gerçekleşmişti. Böylece URAP’ta dikkate alınan makale sayısı 2020’de 28’e yükselmiş oldu.

KİTAP SAYISINDA DA BÜYÜK ARTIŞ

Akademisyenlerimiz 2020 yılı içerisinde yazdıkları kitaplar ve kitap bölümleri ile de öne çıktı. 2019’da yazılan kitap ve kitap bölümü sayısı 87 iken bu sayı 2020’de yüzde 100’ün üzerinde bir artışla 190 olarak gerçekleşti. 2020’nin son iki haftalık diliminde 25 indeksli makale yazılması ise dikkat çeken başarılardan biri oldu.

BAŞARI GELENEK OLDU

Son dönemlerde akademik kadrosunu genişleterek alanında uzman isimleri kadrosuna dahil eden İstanbul Ticaret Üniversitesi, bu sene YKS sonuçlarına göre faaliyet gösterdiği 20 yıllık dönemin en yüksek doluluk oranına ulaştı. Üniversite, 2019’da 91.5 olan doluluk oranını dört puan artırarak yüzde 95.5’e çıkardı. Doluluk oranlarında vakıf üniversitelerinin ortalamasının üzerine çıkan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin giriş puanlarında da 110 puana varan artışlar gerçekleşti.