Türkiye’de 2000’li yılların başında yaşanan finansal kriz sonrası bankacılık sektöründe alınan tedbirler sonucu Türk bankacılık sektörü hızla gelişerek, 2000 yılında 104,3 milyar TL olan aktif büyüklüğü 2012 son itibariyle 1421 Milyar TL büyüklüğe erişmiştir. Anılan dönemde 14 kat büyüyen sektörün aynı dönemde gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı da %45 civarından %100 seviyesini de aşarak tarihte ilk defa gayrisafi yurtiçi hasılayı geçmiştir. Büyüyen ve gelişen bankacılık sektörü sadece sektörde çalışacak insan kaynağına değil, aynı zamanda sektörü çalışacak ve analiz edecek akademik oryantasyona sahip insan kaynağına olan ihtiyacı da ortaya çıkarmıştır.
Bu kapsamda, Bankacılık Doktora Programı başta bankacılık teorisi olmak üzere, ekonomi, finans, muhasebe ve sayısal teknikleri de kapsayarak, programa başvuracak adayların analitik düşünme becerisi elde etmelerini, araştırıcı ve sorgulayıcı bir kimlik kazanarak Türkiye’de bilim ve eğitim hayatı ile uluslararası yayın ortamına katkı yapmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Bankacılık Teorisine ilişkin iktisadi teori ve modellerin araştırmalarla irdelenmesi ve sayısal tekniklerle test edilmesinin yanı sıra, bankalarda risk ve verimlilik konularının işlenmesine de önem verilecektir.
Üniversitemiz bu önemli bilim alanında teori ve politikaları özümsemiş, küresel ekonomik çevrede hızla gelişen yapısal finansal değişmeleri makro düzeyde ve firma düzeyinde analiz ederek ülkemiz bilimine katkı yapacak bilim insanlarından oluşan bir çevreyi oluşturma konusunda öncü ve merkez olmayı tasarlamaktadır.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Öğrenci İşleri
Bankacılık Doktora Programı Sorumlusu Mihriban Şenol
lee@ticaret.edu.tr – 444 0 413 Dahili: 4762