İstanbul Ticaret Üniversitesi Düşünce ve Proje Üretim Akademisi (DÜPA) ev sahipliğinde Cağaloğlu Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen Model G20 Zirvesi Sütlüce Yerleşkesinde yapıldı. Türkiye’nin farklı illerinden gelen 200 öğrenci, Zirve’de dünya sorunlarına çözüm aradı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesinde dört gün boyunca Türkiye’nin farklı illerinden gelen liseli öğrencilerin aktif olarak katılıp görüşlerini dile getirdiği önemli bir zirve gerçekleşti. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Think Tank 20 (T20) Üyesi olan, Düşünce ve Proje Üretim Akademisi’nin (DÜPA) ev sahipliğinde, Cağaloğlu Anadolu Lisesi tarafından organize edilen Model G20 Zirvesi kapsamında, Türkiye’nin farklı illerinden gelen yaklaşık 200 lise öğrencisi G20 simülasyonu gerçekleştirebilme imkânına sahip oldu.
PROF. DR. NAZIM EKREN DE KATILDI
Zirvenin ilk gününe İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de katıldı. Prof. Dr. Ekren, Model G20 zirvesini ‘’gençler için son derece önemli, özel bir organizasyon’’ olarak tanımlayarak, Bakanlık yaptığı dönemde G20 zirvelerine katıldığını, derin bir küresel ekonomik krizin etkisi altında, toplantılarda neler görüşüldüğünü, hangi alt oturumlarda Bakanların, Merkez Bankaları yetkilileri ve ilgili diğer bürokratların, G20 Liderler Zirvesi gelmeden önce hangi hazırlıkların yapıldığını yakından izlediğini belirtti. Prof. Dr. Ekren, ‘’Gençlerin bu süreci simüle etmeleri, hayal etmeleri, önemli makamlara geldiklerinde, bulundukları ortamlarda daha güzel, daha etkili rol ve fonksiyon gözeteceklerine inanıyorum. Sorunların doğması da bulaşması da yaygınlaşması da küresel özellik taşıyor. Bu nedenle çözülmesinin de küresel olması lazım’’ dedi.
Gençlerden beklentilerini de sıralayan Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren, ‘’Üniversitelerde ve liselerde gençlerimizin bilgi ve beceri düzeylerini artıracak bir eğitim modelini mutlaka geliştirmeliyiz. Öğrencilerden beklediğimiz ya da onlara kazandırmayı düşündüğümüz ülkemizin rekabet edebilir konuma gelişmesine destek vermeleri. Yaşadığınız topluma da katkı sağlamanız lazım. Bunu da kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak adlandırabiliriz. Bu çerçevede baktığımda gençlik yıllarınızda üniversiteden önce böyle bir etkinliği düşünmeniz, buna hazırlıklı olmanız, üniversite hayatınızın da çok daha verimli geçeceğinin bir işareti olarak algılıyorum’’ dedi.
MÜDÜR YENER, DÜNYA
SORUNLARINI VURGULADI
Model G20 Zirvesi’ni organize eden Cağaloğlu Anadolu Lisesi Müdürü Necati Yener ise konuşmasında dünyada yaşanan büyük çaplı sorunlara dikkat çekerek, ‘’Ekonomik savaşın, terörün ve silahlı savaşın çirkin yüzünü dünyanın farklı köşelerinde görmeye devam ediyoruz. Terör ve savaşla birlikte ortaya çıkan mülteci krizi konusunda uluslararası toplumun çok iyi bir sınav verdiğini söylememiz mümkün değil. Mülteciler konusunda adalet temelinde çok acil güncellemelere ihtiyaç var. Terör ve ona bağlı göçün ortadan kaldırılması için BM ile birlikte G20 gibi dünyanın en büyük ekonomik gücüne sahip devletlerinin bir araya gelerek ortak çözüm üretmeleri gerekiyor. Sizler, geleceğin barış elçileri olarak, gelecekte girişimci ve insancıl bir dış politika yürütmenin nasıl mümkün olduğunun göstermek için buradasınız. Bu tür etkinlikler sizlerin daha bu yaşlarda sorunlar hakkında fikirlerinizi hür bir şekilde dile getirmeniz adına büyük bir önem arz ediyor’’ dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Dr. Uğur Yasin Asal da zirvenin ilk gününde İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin T20 Üyesi DÜPA’nın çalışmalarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
MODEL G20 ZİRVESİ NEDİR?
Model G-20 Zirvesi, dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan G-20 Zirvesi’nin, ortaöğretim öğrencileri tarafından temsil edildiği bir konferans. Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nin düzenlediği konferansta farklı illerden gelen lise öğrencilerinden kurulu beş farklı ve eş zamanlı işleyen komite bulunuyor. Her komitede de 19 ülke ve Avrupa Birliği temsil ediliyor.