İstanbul Ticaret Üniversitesi ve ASELSAN arasında Türkiye’de demiryolu sektöründe yurtdışı bağımlılığını azaltmak, yerli çözümler ortaya koymak için AR-GE faaliyetleri yürütülmesi için bir işbirliği protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde yurtiçi demiryolu ana hat sinyalizasyon ihtiyaçlarına dair analiz ve raporlamalar İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından yapılacak.
Protokolle varılan anlaşma sonucu yapılacak raporlama çalışmaları İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri ve Uygulama Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın koordinatörlüğünde, uzman öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilecek.
AR-GE ÇALIŞMALARI ÜNİVERSİTEMİZDEN
Anlaşma sonucu varılan anlaşma ile yüksek teknolojili yerli ve milli sistemlerin TCDD hatlarında kullanılması yönünde önemli bir adım atılması bekleniyor. Bu kapsamda özellikle demiryolu İletişim altyapıları ve akıllı şehir uygulamaları konularında İstanbul Ticaret Üniversitesi ve ASELSAN’ın birlikte yürüteceği bilimsel ve teknolojik araştırmalar ve eğitime yönelik çalışmalar, bu çalışmalara imkan sağlayacak laboratuvar, test ve karakterizasyon altyapılarının karşılıklı kullanımı, seminer, çalıştay, konferans, tanıtım etkinlikleri düzenlenmesi, makale ve benzeri bilimsel yayınlar üretilmesi, patentler ile faydalı modeller geliştirilmesi hedefleniyor.
Türkiye’de 2019 yılında 60 milyar TL’lik kamu yatırım bütçesinin 20,3 Milyar TL’si ulaştırma ve haberleşme Sektörüne ayrılmıştı. Bu sektörün yatırımlarının dağılımında ise demiryolu sektörü yatırımlardan yüzde 37 gibi önemli oranda bir pay almıştı.
“YERLİ VE MİLLİ”
Demiryolu sektörünün ve özelde yüksek hızlı tren hatlarının gelişimine özel bir önem veriliyor. Bu çerçevede gelecekte demiryolu hizmet kapasitesinin ve hat işletme hızlarının daha da arttırılması, özellikle yolcu ve yük taşımacılığında birim yatırım ve işletme maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor. Bu noktada ise “Yerli ve Millilik” kavramının önemi vurgulanarak bu alanda Ar-Ge çalışmaların yapılması teşvik ediliyor. Üniversite ve ASELSAN arasında varılan anlaşma ile demiryolu sektörü özelinde, yurtdışı bağımlılığını azaltacak yerli ve milli çözümler üretilerek Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirilecek.