İLETİŞİM FAKÜLTESİ GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI
Yapımcı Zafer Özkan öğrencilere tecrübelerini paylaştı

Reklam Filmi Yapımı etkinliğinde konuşan Yapımcı Zafer Özkan, sektör tecrübelerini ve yapay zekanın gelecekteki rolünü öğrencilerle paylaştı. Özkan, sektöre giriş ve başarı için İngilizce öğrenmenin önemini vurguladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticaret Fest’24 kapsamında İletişim Fakültesi Görsel İletişim ve Tasarım Bölümünün düzenlediği Reklam Filmi Yapımı etkinliğine Kala Film Yapımcılarından Zafer Özkan katıldı. ModeratörlüğünüÖğretim Görevlisi Alp Eren Erbay’ın gerçekleştirdiği etkinliğeöğrenciler ve akademisyenler katıldı.

“SEKTÖRE HOCAMIN DESTEĞİ İLE GİRDİM”

Özkan, mezun olmasının ardından sektöre girişinin Kala Film ile olduğunu belirterek, “Üniversiteden hocamızın desteği ile Kala Film’in kapısından içeri girdim. Mesleğe prodüksiyon asistanı olarak başladım. Daha sonra yükselerek yapımcılığa yükseldim. 2016 yılından itibaren Yapımcı olarak devam ediyorum” dedi.

YAPAY ZEKA İŞİMİZİ ELİMİZDEN ALMAYACAK

Bir öğrencinin yapay zeka ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Özkan, “Yapay zeka işimizi elimizden alacağına inanmıyorum. İllaki insanın gözüne veya dokunuşuna ihtiyaç olacak. Biz de işlerimizde özellikle PPM sürecinde yapay zekadan destek alıyoruz. Ben 10 sene sonra da böyle olacağını düşünüyorum” dedi.

BAZI İŞLER PARA İÇİN BAZI İŞLER ÖNEMİNE GÖRE

Birlikte çalıştığımız farklı tarzda yönetmenler olduğunu söyleyen Özkan, “İşin gereğine göre veya tarzına göre yönetmenimizi belirliyoruz. Bazı işler önemine göre bazı de işler sadece para için yapılıyor. Her ne kadar her işimize önem versek de sonuçta yapım şirketleri birer ticarethanedir.” dedi.

MEZUN OLMADAN ÖNCE İNGİLİZCE ÖĞRENİN

Sektör ile ilgili bilgi veren Zafer Özkan, “Sektör geleneksel çekimlerin dışına çıktı. Eskiden müşteriye reklamların bir uzun bir kısa versiyonunu veriyorduk. Şimdi farklı platformlara 30 saniyelik, dikey, yatay gibi farklı formatlarda veriyoruz. Sektöre girmek isteyenler, bir işe başladığınızda, bu kurgu da olabilir yapımcılık da olabilir kesinlikle en alt basamaktan başlayacaksınız. Kimse size direkt yönetmenlik teklif etmeyecek. Bu sebeple çalışmanız gerekiyor. Benim sizlere tavsiyem; mümkün olduğunca okuldan mezun olmadan önce İngilizce öğrenin. Bu her zamana sizin için avantaj sağlayacak.” dedi.

FOTOĞRAF GÖZÜNÜZÜ GELİŞTİRİR

“Fotoğraf, montaj ve kurgu öğrenmeniz de size değer katar. Çok uzman olmanız gerekmiyor. Her konuda çok uzman olmanız gerekmiyor ama biraz dahi bilmeniz iyidir. Mezun olmadan önce bol bol fotoğraf çekin ki vizyonunuz gelişsin.” diyen Özkan, şunları anlattı: “Benim size tavsiyem ne iş yapmak istediğinize şimdiden karar verin. Kendinizi tanıyın ki ona göre bir iş seçin. Mesela bir kurgucu veya resimci saatlerce bilgisayar başından kalkmadan çalışır. Bu iş size uygun mu?”

KAYNAK: İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ