İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen DIGIDAYS Dijital İletişim Günleri’nin on ikinci oturumu gerçekleşti. İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Araştırma Görevlisi Gurur Öyküm Güven’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma Çevre Mühendisi Gizem Akdoğan ve GCL Geri Kazanım Rafineri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Tektunalı konuk oldu. İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencisi Özge Bulut’un da sorularıyla katkı sunduğu oturumda ilk olarak geri dönüşüm kavramına değinildi.
‘‘Geri Dönüşüm Bilinci Gerekli’’
Tektunalı, ‘‘Son yıllarda gündem olan sıfır atık projesi sayesinde geri dönüşüm kavramı biraz daha konuşulur oldu ancak toplumda bu konuda daha fazla farkındalığa ihtiyaç var. En önemlisi atıkların kaynağında ayrıştırılması’’ ifadelerini kullandı. E-atık kavramından bahseden Tektunalı, ‘‘Günlük hayatımızda kullandığımız tüm cihazlar, kısaca pil ile çalışan her şey elektronik atık sınıfına girmektedir. Bu konuda bizim ülke olarak bilincimiz çok zayıf ve ne yazık ki elektronik atıklar yeterince geri dönüştürülemiyor’’ dedi.
Dünya Ekonomi Forumu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine dayanarak dünyada her yıl 50 milyon, Türkiye’de ise 500 bin ton e-atık üretildiğini ve çöpe atılan atıkların sadece %20’sinin geri dönüştürülebildiğini söyleyen Tektunalı, ‘‘Dünya bir e-atık çöplüğü. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
‘‘Otizm için e-Atık Projesi’’
Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı’nın (TODEV) başlattığı “Otizm için e-atık Projesi” kapsamında evlerden alınan elektronik atıkların geri dönüştürülmesiyle bir yandan Sıfır Atık Projesine ve yaşanabilir bir dünya çabalarına destek olunurken diğer yandan elde edilen gelirle otizmli çocukların eğitim hayatlarına katkı sağlanıyor. (AA)
TODEV ve GCL Geri Dönüşüm ve Rafineri arasındaki iş birliğiyle otizmin oluşmasındaki önemli faktörlerden olduğu birçok bilimsel araştırmayla ortaya konan sanayileşme ve elektronik atıklara bağlı oluşan ağır metalle mücadelede, ortak hareket etme kararı alındı. (AA)
‘‘Otizm konusu hassas yaklaştığımız ve çalışmalar yürüttüğümüz bir konuydu. Bu bağlamda sosyal sorumluluk çalışmaları yürütüyoruz ve pek çok sivil toplum kuruluşu ile ortak çalışmalar yapıyoruz’’ diyen Tektunalı, ‘‘Atıklara ulaşmakta zorluk yaşıyoruz. İnsanlar duygusal bağ kurdukları elektronik atıkları önce atmak istemiyor, sonrasında birden çöpe atabiliyor. Bu bizim atıklara ulaşmamızı engelliyor’’ ifadelerini kullandı.
Programa davet edildikleri için teşekkürlerini sunan Tektunalı ve Akdoğan, DIGIDAYS’in influencerlar, markalar, akademi-sektör iş birlikleri ve iletişim dünyası adına önemli bir etkinlik olduğunu vurguladı.
Yardımcı Kaynak: Anadolu Ajansı
Yayını İzlemek İçin Tıklayın