İNSAN VE TOPLUM
BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Akademisyenimizin projesine TÜBİTAK desteği

Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha’nın da araştırmacı olarak yer aldığı bir ekip tarafından TÜBİTAK’a sunulan “Yeni-Sağ Siyaset Bağlamında Türk Bürokrasisi” başlıklı Proje, TÜBİTAK tarafından değerlendirilerek desteklenmesine karar verildi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe’nin danışman olarak yer aldığı proje ekibinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Özcan Sezer, Bartın Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ömer Baykal ve aynı üniversiteden Dr. Öğr. Üyesi Erdi Topçuoğlu yer alıyor.

Proje, siyaset bilimi, siyaset sosyolojisi ve yönetim bilimi alanlarının bileşiminden oluşan disiplinler arası bir çalışmaya dayanacak. Bu bağlamda Türkiye’de son 40 yılda siyaset-bürokrasi ilişkisi, bürokrasinin yeni kamu işletmeciliği çerçevesinde edindiği konum, bürokratik mekanizmaların demokratik süreçlerde oynadığı rol, bürokratların toplumsal kökenleri ve küreselleşme sürecinde yükselen değerlere karşı tutumları gibi konular araştırılacak.

Proje kapsamında 12 ilde Vali, Başkan, Genel Müdür, Bölge Müdürü, Vali Yardımcısı, Kaymakam, Genel Müdür Yardımcısı, Bölge Müdür Yardımcısı, İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Şube Müdürü ve Uzmanlardan oluşan 1338 kişiye anket uygulanacak ve 117 kişiyle de yüz yüze derinlemesine mülakatlar yapılacak. 30 ay sürecek olan projenin bütçesi 986 bin TL olacak.