İşletme Bölümü, geniş bir lisans ve lisansüstü program yelpazesi sunarak öğrencilere kapsamlı bir işletme eğitimi sağlıyor. İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Sağlam, işletme öğrencilerinin finans, pazarlama, insan kaynakları gibi temel alanlarda güçlü temeller atarken, kariyerlerinde ilerlemelerine olanak tanıyan çeşitli uzmanlaşma ve çift anadal seçenekleri sunduklarını söyledi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Sağlam, İşletme Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.
İşletme Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?
İşletme bölümümüzün lisans bölümü olmak üzere dört yıllık bir eğitim bölümümüz var. Aynı zamanda yüksek lisans üzerine de tezli, tezsiz iki ayrı bölümümüz mevcut. Bir de uzaktan eğitim adı altında tamamen online eğitim verdiğimiz bir yüksek lisans programımız da mevcut. Bunun haricinde işletme doktora programımız var. Aynı zamanda yine bir diğer dalı olan da bütünleşik doktora var. Yani öğrencilerimiz yüksek lisans yapmadan da doktoraya devam edebiliyorlar. Bu şekilde faaliyetlerimizi yürütüyoruz.
Öğrenciler neden İşletme Bölümünü tercih etmeli?
İşletme bölümü aslında eklektik bir bölüm. Yani öğrencinin soru işareti varsa aklında biz daha çok öneriyoruz. Özellikle kendi girişimini kurmak, ileride seçkin şirketlerde çalışmak istiyorsa hemen hemen her alanda finanstır, üretimdir, pazarlamadır, insan kaynaklarıdır bunların temel alt bilgilerini alıyor. Sonrasında aslında yüksek lisans üzerinden eğitimle kendi alanını orada seçmiş oluyor ve kurumumuzun sunduğu, üniversitemizin sunduğu olanaklar dahilinde de farklı alanlarda belki çift anadal yaparak da kendi yolunu kendi çizmiş oluyor aslında. Bu açıdan işletme bölümü öğrencinin ideolojisi altında kendini çok daha iyi yerlere getirebileceği bir bölüm.
İşletme Bölümü Öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlanıyor?
Üniversitemizin bu konuda tabii İş Dünyası Üniversitesiyiz diyoruz ve hakikaten bunun hakkını vermeyi çabalıyoruz bölümümüz olarak da. Çünkü bölümümüzün kendi içerisindeki birçok farklı ders seçeneği olması itibariyle de gerek pazarlamada, gerek insan kaynakları tarafında birçok şirkette iş birliği yapılabiliyor. Bazen dersin gereği konuk davet ediliyor, bazen dersin bir devamı olarak şirket ziyaretleri yapılabiliyor. Bu açıdan gerçekten İstanbul Ticaret Odası büyük bir katkı sağlıyor. Aynı zamanda üniversitemizin bu açıdan kurmuş olduğu Kariyer Merkezi de bizim için büyük bir fırsat. Öğrencilerimizle bu açıdan iyi yönlendirmeler yapabiliyoruz. Öğrencilerimizin kariyer noktasına hazırlanmasında gelen konuklar dahilinde öğrencilerimize biraz yol gösterici oluyor. Çalışabileceği alanlar vesaire bu noktada hem üniversitemizin yapısı olan, o yapı bilimi olan Kariyer Merkezi de bu noktada yol gösterici oluyor. Özellikle İstanbul Ticaret Odasının yapmış olduğu girişimci destekleme programı, ihracatçı destekleme programı gibi ve yine İstanbul Ticaret Odasının meclis komitelerine öğrencilerin dahil edilmesiyle öğrenciler oralarda aslında bir nevi iş hayatına adım atmış oluyorlar.
İşletme Bölümü iş birlikleri ve partnerliklerinin öğrenci ve akademisyenlere faydaları nelerdir?
Bölümümüzün danışma kurulu olarak biz hem sektörden hem kamu kuruluşlarından hem de aslında devlet ve vakıf olmak üzere farklı üniversitelerden hocaları da dahil ettik. Yani bir işletme bölümü öğrencisinin gelecekte çalışabileceği alanlar açısından farklı farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılabiliyor. Özellikle enstitü düzeyinde yani lisansüstü eğitim düzeyinde bazı kurumlarla beraber yüksek lisans eğitimleri düzenliyoruz. Farklı kurum kuruluşlar üzerinden onların belki kendi tanımlayabileceği ofislerde ya da kurumumuz üzerinde sadece onlara özel bazı eğitim programları oluyor. Aslında akademi ne söyler, sektör ne uyguların bir cevabı da olmuş oluyor. Onlar daha çok lisansüstü eğitimi akademik düzeyinde yanında sektör tarafında uygulamalı olarak da kendi işlerine daha katkı sağlayacak şekilde eğitim alabiliyorlar.
İşletme Bölümü Eğitimlerinde Teknolojinin Rolü Nedir?
Tabi ki teknolojik gelişimler kaçınılmaz hem hayatımızda hem de eğitim düzeyinde büyük yansımalar olan bir faktör oldu. Dolayısıyla bizler de ders müfredatlarımızı ona göre planladık. Özellikle dijitalleşme çağında tabii ki birçok dersimizin adı artık dijitalleşmeyle beraber yer alıyor. İşte dijital pazarlama gibi, dijital iş modelleri gibi, yönetim bilişim sistemleri gibi bazı temel derslerin yanında seçmeli de birçok dijitalleşme temelinde dersler veriyoruz. Aynı zamanda yine üniversitemizin bazı laboratuvarlarını da kullanarak, özellikle araştırma tarafında yine teknolojik laboratuvarlar da kullanılarak katkı sağlamaya çalışıyoruz.
İşletme Bölümünün En’leri Nelerdir?
Bölümümüzün en güzel haberi diye söyleyelim. Akredite olmuş bir bölüm olduk. Tabi akreditasyon bir kalite göstergesi olarak belirtiliyor ama daha çok akreditasyon belli düzeyde nitelikleri sağlamış bir kurum olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla öğrencilerimizin diplomalarında da artık bunlar gözükecek ve daha sonraki ileri eğitim hayatlarında diplomada bunların görünmesi belli düzeyde nitelikli eğitim aldığının bir göstergesi oluyor. Onun haricinde aslında bizim en iyi enlerimiz mezun ettiğimiz öğrencilerin çok iyi yerlerde çalışmaları. Yani bir tablo çizmeye çalışsak gerçekten ilk sıralamalarda belki birçok şirkette üniversitemizin adının ve bölümünün geçtiği birçok öğrenciye rastlamak mümkün.