İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME İngilizce
Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Nurgül Keleş Tayşir’e sorduk

İngilizce İşletme Bölümü, öğrencileri yenilikçi ve analitik düşünebilen liderler olarak yetiştiriyor, staj, girişimcilik projeleri, uluslararası değişim programları ve teknoloji entegrasyonuyla onları iş dünyasına hazırlıyor. İngilizce İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurgül Keleş Tayşir, bölümün misyonu, vizyonu ve öğrencilere sunduğu geniş fırsatları anlattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İngilizce Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurgül Keleş Tayşir, İşletme İngilizce Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

İngilizce İşletme Bölümünün misyonu ve vizyonu nedir?

İngilizce İşletme Bölümü olarak misyonumuz küresel iş dünyasının sorunlarına çözüm üretebilecek, yenilikçi ve analitik düşünebilen liderler ve yöneticiler yetiştirmektir. Bununla bağlantılı olarak da verdiğimiz eğitim, öğretim ve araştırma olanaklarıyla hem ulusal hem de uluslararası alanda saygın, öncü bir işletme bölümü olarak faaliyetlerimizi sürdürmeyi hedeflemekteyiz.

İngilizce İşletme Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

İngilizce işletme bölümü olarak üç farklı seviyede eğitim ve öğretime devam etmekteyiz. Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarımız mevcut. Ama özellikle lisans programımız hakkında bilgi vermem gerekirse, lisans programımızın müfredatını tasarlarken özellikle teori ve pratiği harmanlayan bir müfredat, özgün ve güncel bir müfredat tasarlamaya çalıştık. Aynı zamanda öğrencilerimiz çeşitli staj, iş birliği, girişimcilik projeleri, uluslararası değişim programları gibi fırsatlar sayesinde kendilerini geliştirme fırsatı da bulabilmekte. Verilen seminerler, atölye çalışmaları, gerçekleştirilen şirket ziyaretleriyle de teorik bilgilerini pekiştirirken iş dünyasının hem trendlerini hem güncel beklentilerini de anlayabilmekte. Son olarak da çift anadal, yandal programlarımız öğrencilere multidisipliner bir bakış açısı sağlamakta. Farklı disiplinlerden eğitim, öğretim alarak kendilerini çok yönlü olarak geliştirebilmeleri mümkün.

Öğrenciler neden İngilizce İşletme Bölümünü tercih etmeli?

İngilizce İşletme bölümünü neden okumalıyım sorusu en çok karşılaştığımız sorulardan biri. Bu soruya bir takım güncel veriler ve istatistiklerle cevap vermek isterim. Dünya Ekonomik Forumu’nun geçen yıl yayınladığı geleceğin iş trendleri adında çok kapsamlı bir rapor var. Bu rapora göre şu an mevcut işlerin büyük bir değişime ve dönüşüm yaşayacağını bekliyoruz. Mevcut işlerin %23’ünün değişmesi beklenmekte. Bu işlerde çalışan insanları da göz önünde bulundurduğumuzda 69 milyon kişinin çalışacağı yeni işler ortaya çıkarken hala hazırda mevcut işlerinde çalışan 83 milyon kişinin çalıştığı işler ortadan kalkacak. Hayatın her alanında olduğu gibi değişim, dönüşüm, istihdam, meslekler ve işler içinde söz konusu bunları göz önünde bulundurduğumuzda öğrencilerimize tavsiyem bu değişime uyum sağlamalarına izin verecek çok yönlü programları tercih etmeleri. Şüphesiz ki İngilizce İşletme en çok yönlü programlardan biri. Baktığımız zaman geniş bir spektrumda sektör, alan fark etmeksizin her türlü kurum ve kuruluşun işletme mezununa ihtiyacı var. Üstelik bu ihtiyacın gelecekte de katlanarak devam edeceğini bekliyoruz. Yine uluslararası bir rapora göre 2022-2032 yılları arasında yönetim alanında faaliyet gösterecek, bu alanda istihdam edilecek kişilerin sayısının %8 oranında artması beklenmekte. Tüm meslekleri düşündüğümüzde ortalamanın çok üzerinde bir rakam. Bizim bölümümüzden İngilizce işletmeden mezun olan arkadaşlarımız yalnızca işletmenin temel fonksiyonları konusunda bilgi sahibi olmakla kalmayıp aynı zamanda kendi liderlik yeteneklerini, problem çözme yeteneklerini, iletişim yeteneklerini de geliştirebilmekte. Neden İngilizce İşletme dediğimizde de küresel iş dünyasının diline hâkim olmak ve küresel bir bakış açısı kazanmak konusunda bölümümüz öğrencilerimize pek çok fırsat sunmakta.

İngilizce İşletme Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlıyor?

Kariyer gelişimi gerçekten çok önem verdiğimiz konulardan bir bölüm olarak öğrencilerimizin hem kendi potansiyellerini keşfetmeleri hem de kendileri için doğru olacak kariyeri bulabilmeleri konusunda onları teşvik ediyoruz ve pek çok fırsat sunuyoruz. Öğrenim hayatlarının başından itibaren kariyer danışmanlığı, mentorluk hizmetleri, sektörden profesyonellerle gerçekleştirdiğimiz kariyer etkinlikleri ile hem kendilerini tanıma hem sektörel tecrübe edilme fırsatı buluyorlar. Ayrıca kariyer merkezimiz de öğrencilerimize hem iş arama teknikleri hem mülakat teknikleri kendilerini nasıl ifade edebilecekleri konusunda pek çok fırsat ve eğitim sunmakta.

İngilizce İşletme Bölümünü İstanbul Ticaret Üniversitesinde okumanın avantajları nelerdir?

İstanbul Ticaret Odası 700 bin üyesiyle dünyanın en büyük ve köklü ticaret odalarından biri. Bu nedenle üniversitemiz çok şanslı. Üniversite olarak diğer üniversitelerden bizi ayıran en önemli avantajımız çok büyük bir iş dünyası, networkümüzün olması. Bu nedenle özellikle işletme bölümünde okumak isteyen öğrencilerimiz böyle bir networkün, böyle bir ailenin üyesi olmak isteyeceklerdir diye düşünüyorum. Çünkü burada hem iş bulma fırsatları, staj imkanları, sektördeki tecrübeli isimlerle bir araya gelme konusunda gerçekten avantajlılar. Ayrıca üniversitemizin İngilizce İşletme bölümü de kendilerine küresel bir bakış açısı sunma konusunda pek çok fırsat tanımakta.

İngilizce İşletme Bölümü iş birlikleri ve partnerliklerinin öğrenci ve akademisyenlere faydaları nelerdir?

Bölümümüzün pek çok ulusal ve uluslararası kurumla iş birliği söz konusu. Özellikle uluslararası kurumlarla olan iş birliklerimiz sayesinde öğrencilerimiz değişim programlarına katılabilmekte, uluslararası alanda staj yapabilmekte, bu alandaki tecrübelerini arttırabilmekteler. Pek çok kurum var ama özellikle Teknopark İstanbul ile olan ortak çalışmalarımızdan bahsetmek isterim. Çünkü bu sayede öğrencilerimiz hem girişimcilik ekosistemini tanımakta, startupları yakından takip edebilmekte. Girişimci olmak isteyen öğrencilerimiz bu açıdan hem deneyim hem de tecrübe kazanabilmekte. İş birliği yalnızca öğrencilerimizle de sınırlı değil. Aynı zamanda öğretim üyelerimiz için de bu iş birliklerinin pek çok avantajı söz konusu. Hem araştırma, geliştirme faaliyetlerine katılmak hem de projelerini gerçekleştirmek konusunda özellikle Teknopark İstanbul gibi ortak çalışmalar bize oldukça avantaj sağlamaktadır.

İngilizce İşletme Bölümü eğitimlerinde teknolojinin rolü nedir?

İngilizce İşletme Bölümü olarak teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Aynı zamanda takip etmekle kalmayıp hem müfredatımıza entegre ediyoruz hem içerik olarak hem de ders yapış şekillerimiz itibariyle online eğitim, dijital platformun kullanılmasıyla da sınırlı değil bu bahsettiğim yakından takip ve entegreasyon. Küçük bir örnek vermem gerekirse gelecek yıl, akademik yılda kendi vereceğim ders üzerinden bir örnek vermek isterim. Müzakere teknikleri dersinde öğrencilerimiz yapay zeka entegre edilmiş simülasyonlarla müzakere tekniklerini geliştirecekler. Örnek olaylarla karşılaşacaklar. Bu alanda hem teknolojinin faydalarından yararlanacak hem de hali hazırda verdiğimiz eğitimi daha interaktif bir şekilde elde etme imkânı bulacaklar.

İngilizce İşletme Bölümünün gelecek hedefleri nelerdir?

Bölüm olarak kalite ve standartizasyona çok önem veriyoruz. Hem ulusal hem de uluslararası alanda. Halihazırda ulusal bir akreditasyon sürecini tamamladık. Star Akreditasyon tarafından akredite edildik. Bununla sınırlı kalmayıp aynı zamanda uluslararası akreditasyon programlarına da hem başvurmak hem de akredite edilmek istiyoruz. Bu bize yalnızca uluslararası tanınırlık açısından bir fayda sağlamamakta, aynı zamanda da öğrencilerimizin bilgi birikiminin arttırılması ve ders müfredatlarının güncellenmesi konusunda oldukça önem verdiğimiz bir konu. Buna bu şekilde devam etmek istiyoruz.

İngilizce İşletme Bölümünün En’leri nelerdir?

Bölümümüzün çok sayıda eni söz konusu ama kişisel olarak en gurur duyduğum özelliğini paylaşmak isterim sizinle. Bölümümüz en uluslararası bölümlerden biri. 50’den fazla ülkeden uluslararası öğrencimiz var. Hem lisans hem yüksek lisans hem doktora düzeylerinde. Bu da bize uluslararası bir ortamda öğrencilerimize eğitim, öğretim verme fırsatı sunuyor. Öğrencilerimiz yalnızca bizden değil, uluslararası akranlarından da öğreniyorlar. Lisansın ilk yılından itibaren uluslararası bir platformda kendilerini ifade edebilme, farklı kültürlerle iletişim kurabilme, takım çalışması yapabilme konusunda oldukça hünerliler bu nedenle. Bunu öğrencilikleri sırasında hem de mezuniyetlerinden sonra iş dünyasında bizi pek çok farklı uluslararası platformda başarıyla temsil etmelerinden de gözlemliyor biliyoruz. Bu nedenle en favorim özellikle uluslararası bir program olmamız.