Haberler

Aile Politikalarında Türkiye–Özbekistan İş Birliği: Ticaret Üniversitesi’nde Uluslararası Çalıştay Düzenlendi

Üniversitemiz, Türkiye ve Özbekistan’ın aile temelli devlet politikalarını tartıştığı uluslararası bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Etkinlik, iki ülke arasında sosyal politikalarda ortak vizyon geliştirilmesine zemin hazırladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Türkiye ve Özbekistan arasındaki aile temelli kamu politikalarını güçlendirmek amacıyla düzenlenen “Uluslararası Ailenin Güçlendirilmesi Konferansı Hazırlık Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. Sütlüce Yerleşkesi E-502 Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayda, aile kurumuna yönelik devlet politikaları çok boyutlu biçimde ele alındı. Etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Necip Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanifi Parlar, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Güneren Genç, Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Baylak Güngör, Özbek Kadın Hakları Derneği Başkanı Ozoda Islamova, Özbekistan Cumhuriyeti Aile ve Kadınlar Komitesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aynisa Musurmanova, Özbekistan İstanbul Başkonsolosluğu Diplomatı Temurbek Khamidov, üniversitenin paydaşlarından Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) üyeleri katıldı.

PROF. DR. ŞİMŞEK: “AİLEYİ KORUMAK ORTAK MEDENİYET SORUMLULUĞUDUR”

Rektör Prof. Dr. Şimşek, çalıştayın açılış konuşmasında aileyi korumanın sadece bireysel değil, toplumsal ve kültürel bir sorumluluk olduğunu vurguladı. “Bizim gibi köklü medeniyetlerin Batı’dan değil, kendi tarihsel değerlerinden güç alması gerekir” diyen Prof. Dr. Şimşek, İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak topluma yön verecek sosyal politikalara katkı sunmayı sürdüreceklerini söyledi.

İSLAMOVA: “KADINLAR GEÇMİŞİN ÖRNEĞİ, GELECEĞİN IŞIĞIDIR”

İslamova da konuşmasında, kadınların sadece ailede değil, toplumsal yapının tamamında dönüştürücü rol üstlendiğini belirterek “Kadınlar geçmişin örneği, geleceğin ışığıdır. Aile güçlü olursa toplum da güçlü olur” dedi. Konuşmasında Özbekistan’dan gelen üst düzey katılımcılara ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne teşekkür eden İslamova, bu tür çalıştayların karşılıklı iş birliğini pekiştirdiğini vurguladı.

KARASAKAL: “KADINI GÜÇLENDİRMEK AİLEYİ ZAYIFLATMAZ, AKSİNE GÜÇ KATAR”

Kadın ve Demokrasi Derneği’ni temsilen konuşan Büşra Karasakal, kadınların güçlendirilmesinin aile kurumuna zarar vermeyeceğini, aksine kadın ve erkek arasında daha sağlıklı ilişkiler kurulmasına zemin hazırlayacağını ifade etti. KADEM’in aile politikaları alanında gerçekleştirdiği projelerden örnekler paylaşan Karasakal, kadın ve erkeğin birbirini tamamlayan unsurlar olarak görülmesinin önemine dikkat çekti.

KHAMİDOV: “AİLE POLİTİKALARINDA ORTAK KÜLTÜREL TEMELLERİMİZ VAR”

Özbekistan İstanbul Başkonsolosluğu Diplomatı Temurbek Khamidov, Türkiye ve Özbekistan’ın köklü aile yapıları ve kültürel ortaklıklarına vurgu yaptı. Özbekistan’daki aile politikalarının merkezinde toplumsal istikrar, kadınların hakları ve gençlerin evliliğe hazırlığı gibi başlıkların yer aldığını belirten Khamidov, “Bu çalıştay, yalnızca bir toplantı değil, ortak bir vizyonun ifadesidir” dedi.

AKADEMİK OTURUM: ORTAK VİZYON, FARKLI DENEYİMLER

Açılış konuşmalarının ardından, “Türkiye’de ve Özbekistan’da Ailenin Güçlendirilmesi Temelli Devlet Yönetimi Politikaları” temalı oturumun moderatörlüğünü Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Baylak Güngör üstlendi. Oturumda ilk sözü, Özbekistan Cumhuriyeti Aile ve Kadınlar Komitesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aynisa Musurmanova aldı. Prof. Dr. Musurmanova konuşmasında, eğitim kurumlarından mahalle merkezlerine kadar genişleyen uygulamaların aile yapısının güçlendirilmesinde önemli rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Musurmanova, ailedeki sosyal ve manevi bağların, evrensel değerlerle birlikte korunmasının toplumsal kalkınmayı destekleyeceğini ifade etti.

Oturumun diğer konuşmacısı İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha, Türkiye’de kadınların eğitimi, istihdamı ve siyasi temsiline ilişkin veriler eşliğinde aile yapısına dair kapsamlı bir analiz sundu. Prof. Dr. Çaha “Güçlü kadın, güçlü aile demektir. Aileyi ayakta tutacak en önemli unsur, eğitimli ve sosyal olarak desteklenmiş bireylerdir” dedi.

KATILIMCILAR GÖRÜŞLERİNİ SERBEST KÜRSÜDE PAYLAŞTI

Programın son bölümünde gerçekleştirilen “Serbest Kürsü” oturumunda, hem Türkiye’den hem Özbekistan’dan katılımcılar söz alarak aile politikalarına ilişkin görüş, öneri ve deneyimlerini paylaştı. Ortak proje önerileri, yerel uygulama örnekleri gibi konular ele alındı. Toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik tamamlandı. Çalıştay sonuçları her iki ülkede de gerçekleştirilmesi planlanan “Uluslararası Ailenin Güçlendirilmesi Konferansı” için önemli bir alt yapı oluşturacak.

DİĞER Haberler

25 Temmuz 2025
İstanbul Odağında Kadın Politikaları Arama Konferansı 5 Şubat 2025
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı 19 Aralık 2024
Yüzüncü Yıl Panelleri-5 Yüzyılın Felsefesi/Felsefenin Kadınları 2 Aralık 2024
“Kız Çocukları Kadın Araştırmalarının Neresinde?” Çalıştayı Gerçekleşti 8 Mart 2024
Yüzyılın Mimarlığı / Mimarlığın Kadınları paneli gerçekleştirildi 21 Aralık 2023
Yüzüncü Yıl Panelleri Serisinin ikincisi gerçekleştirildi! 1 Aralık 2023
Yüzüncü Yıl Panelleri Serisinin ilki gerçekleştirildi! 12 Kasım 2020
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI DERSİ BAŞLADI 20 Temmuz 2020
Kadın ve Tarih
×
WhatsApp