Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi
Anasayfa

Uluslararası Siyasetin Odağındaki Ülke: İran etkinliği

17 Ekim 2024 Perşembe günü üniversitemiz Sütlüce yerleşkesi Konferans Salonunda (6.Kat) saat 14:00-16:00 arasında merkezimiz tarafından Uluslararası Siysetin Odağındaki Ülke:İran adlı etkinlik gerçekleştirilecektir. Moderatörlüğünü merkez müdürümüz Prof.Dr.Ahmet Kavas’ın yapacağı etkinlikte, müdürümüz, Doç. Dr. Hülya Özkan Rıgıderakhshan (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Rıza HEYET (Ankara Üniversitesi) ve Dr. Ata ŞAHİT (Araştırmacı Yazar) konuşmacı olarak yer alacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunda Türk Dünyasının Önemi etkinliği

29 Şubat 2024 Perşembe günü üniversitemiz Sütlüce yerleşkesi Konferans Salonunda (6.Kat) saat 10:45-13:00 arasında merkezimiz tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunda Türk Dünyasının Önemi adlı etkinlik gerçekleştirilecektir. Açılış konuşmaları Sayın Rektörümüz Prof.Dr.Abdülhamit Avşar, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Mirvohid Azimov, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Şerzod Abdunazarov ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr.İsrafil Kuralay tarafından gerçekleştirilecektir. Üniversitemiz Dr.Öğr.Üyesi Zebiniso Kamalova Hocamızın moderatörlüğünde Michigan Üniversitesi’nden Prof.Dr.Timur Kocaoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof.Dr.Mehmet Akif Okur, İstanbul Üniversitesi’nden Prof.Dr.Dinçer Koç ve Beykent Üniversitesi’nden Dr.Mağfiret Yunusoğlu konuşmacı olarak yer alacaktır.

Manas Forum 2022 tamamlandı

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ev sahipliğinde, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi ortaklığında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Manas Forum 2022, bu yıl “Asya’da Güç Geçişi ve Güvenlik” adlı uluslararası konferansla yapıldı.

Konferansa dünyanın farklı bölgelerinden alanında uzman birçok saygın akademisyen katıldı. İki gün boyunca altı farklı oturum düzenlendi. Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ile Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev’in açış konuşmalarını yaptığı açılış programında üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Serhat Burmaoğlu ve Konferans Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Emin Erendor, Forum ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Manas Forum’da Key Note konuşmasını ABD George Mason Üniversitesi Jimmy and Rosalynn Carter School for Peace and Conflict Resolution Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Özerdem ile İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kutay Karaca’nın yaptığı uluslararası konferansta Rektörümüz Prof. Dr. Yücel Oğurlu da Türk Dünyasında Eğitim Oturumu ile yer aldı. Prof. Dr. Oğurlu, konuşmasında Orta Asya’da eğitimin gelişmesi için Türkiye ve Türk cumhuriyetlerinin dayanışma içerisinde olması ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin artması gerektiğinin altını çizdi.

Programda Üniversitemizden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Kamala Valiyeva ile Eğitim Bilimleri Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zebiniso Kamalova bilimsel tebliğlerini sundular.

 

 

 

 

 

 

17 Şubat 2022 günü TSİ 14:00’te merkezimiz tarafından Zoom üzerinden online olarak ‘Yeniden Asya’ etkinliği gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Zebiniso Kamalova moderatörlüğünde, Özbekistan Kalkınma Stratejileri Merkezi, Dış Politika ve Güvenlik Departmanı Başkanı Farrukh Khakimov ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Emin Erendor ile Türkiye-Özbekistan eksenli olarak Asya’da mevcut durum ve gelecek fırsatları ele aldı.

Pakistan

30 Aralık 2021 günü TSİ 14:00’te merkezimiz tarafından Zoom üzerinden online olarak ‘Türkiye-Pakistan İlişkileri’ etkinliği gerçekleştirilecektir. Merkez müdürümüz Doç.Dr. Uğur Yasin Asal moderatörlüğünde Pakistan İstanbul Başkonsolosu Bilal Khan Pasha ve Pakistan Başkonsolosluğu Ticaret Geliştirme Sorumlusu Tuna Çakar ile Türkiye-Pakistan ilişkilerinin dünü, bugünü, bölgeye etkileri ve gelecek öngörüleri paylaşılacaktır.

 

Kafkasya

23 Aralık 2021 günü TSİ 15:30’da merkezimiz tarafından Zoom üzerinden online olarak ‘Kafkasya’da Din, Siyaset ve Etnisite’ etkinliği gerçekleştirilecektir. Dr. Öğretim Üyesi Zebiniso Kamalova moderatörlüğünde İNSAMER Kafkasya ve Rusya araştırmacısı Mokhmad Akhiyadov ile Kafkasya’da din, siyaset, etnik yapı ve bunların Rusya, bölge ve ülkemizle olan etkileşimi  konuşulacaktır.

 

Uluslararası Balkan Sempozyumu

Ümraniye Belediyesi, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi iş birliğinde ‘Uluslararası Balkan Sempozyum’u düzenlendi. Sempozyum, ‘Barış İçinde Birlikte Geleceğe’ temasıyla gerçekleştirildi.

Ümraniye Belediyesi, Uluslararası Kalkınma ve İş birliği Derneği ve İstanbul Ticaret Üniversitesi bir araya gelerek Uluslararası Balkan Sempozyumunu gerçekleştirdi. Sempozyum ‘18 Aralık Uluslararası Göçmenler’ konulu resim sergisinin açılışı da yapıldı. Üç gün sürecek olan sempozyumun birinci günü yüz yüze gerçekleştirilirken ikinci ve üçüncü günü de online olarak devam etti.

Sempozyumun ilk oturumunda UKİD İstişare Kurulu Başkanı Prof. Dr. Musa Taşdelen, Eski Milletvekili Dr. Hüseyin Kansu, Eski Başbakanlık Danışmanı Davut Nuriler, Eski Milletvekili Süleyman Gündüz ile İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay konuşma gerçekleştirdi.

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Elçin Aykaç Alp, “Barış İçinde Birlikte – Geleceğe” temasının rastgele seçilmediğini belirterek Balkanlar’ın tarihi kökleri nedeniyle Türkiye’siz, Türkiye’nin de o coğrafyayı 550 yıl yöneten Osmanlı’nın tarihi mirasçısı olması sebebiyle Balkanlar olmadan düşünülemeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Alp şunları söyledi:

“Hala Balkanlarda bulunan Türkler ve Müslümanlar Türkiye’ye akrabalık bağı ile bağlıdır. Oradaki bir değişim Türkiye’yi, Türkiye’deki bir değişim ise Balkanları etkilemektedir. Bu sebeple Balkanlar Türkiye’de medyanın, akademinin ve en önemlisi kamunun sürekli gündeminde olmalıdır. Bizler de İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak Balkanlar’ın daha çok gündemde tutulması adına Ümraniye Belediyesi ve UKİD ile beraber bu sempozyumu düzenledik. Üç gün boyunca akademisyen ve araştırmacılar Balkanlar’ı çok farklı perspektiflerden ele alan bildiriler sunacaklardır. Umuyoruz ki bu sempozyum Balkanlar’da huzur ve barışa vesile olsun, bölgeye dair yeni çalışmalara öncülük etsin.”

SEMPOZYUMLA GÜZEL FİKİRLER ORTAYA ÇIKACAK

Balkanların Türkiye coğrafyasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan İsmet Yıldırım, “Türk coğrafyasını, Osmanlı coğrafyası olarak Balkanlar’dan geri çekilmemizle dünyanın düzeni bozuldu. Onun için Balkanları ne kadar anlatsak ne kadar sempozyum yapsak da onunla alakalı ne kadar araştırmalar, fikirler ortaya çıksa o kadar faydalı hale gelir. Hem gençlerimiz hem akademisyenlerimiz hem de insanlık ondan istifade eder diye düşünüyorum. Bu vesileyle sempozyumumuza katkıda bulanan kuruluşlara teşekkür ediyorum. İnşallah sempozyumda çok güzel fikirlerin ortaya çıkacağını ve Balkanlar’ın ehemmiyetinin daha iyi anlaşılmış olacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

 

    

 

16 Kasım 2021 günü TSİ 14:00’te merkezimiz tarafından Zoom üzerinden online olarak ‘The Nagorno-Karabakh Conflict: Post-War State of Affairs and Impediments to Permanent Peace’ etkinliği gerçekleştirilecektir. Merkez müdür yardımcımız Dr. Kamala Valiyeva moderatörlüğünde Kuzey Karolina Üniversitesi’nden Doç.Dr.Ali Askerov ile Dağlık Karabağ, zafer ve sonrası, barışın korunması konuları konuşulacaktır.

 

Merkezimiz tarafından 2 Kasım 2021 Salı günü saat:14:00’te Zoom üzerinden online olarak ‘The EU-Ukraine “deep” trade agenda: the impact, resilience and rule of law perspective’ etkinliği gerçekleştirilecektir. Merkez müdür yardımcımız Dr.Kamala Valiyeva moderatörlüğünde Dr.Maryna Rabinovych’in katılımıyla AB-Ukrayna ticari ilişkileri derinlemesine değerlendirilecektir.

 

Büyükelçiler Konuşuyor başlığı altında merkezimiz tarafından 14 Ekim 2021 günü saat:14:00’te çevrimiçi olarak ‘Peacebuilding In Bosnia and Herzegovina, The Initial Success That Has Been Reversed’ etkinliği gerçekleştirilecek. Moderatörlüğünü merkez müdürümüz Dr.Öğr.Üyesi Uğur Yasin Asal’ın üstlendiği programda konuşmacı olarak Bosna Hersek’in İran ve Malezya büyükelçisi Dr.Emir Hadzikaduniç yerini alacak.

Körfez’de Son Durum: Kazananlar ve Kaybedenler Etkinliği

 

29 Haziran 2021 tarihinde çevrimiçi olarak, Körfez’de Son Durum: Kazananlar ve Kaybedenler Etkinliği gerçekleştirildi. Nazgul Kenzhetay’ın moderatörlüğünde, Ekotürk Sunucusu Sn. Feyza Gümüşlüoğlu, Al Shark Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Sn. Betül Doğan Akkaş ve İnsamer Araştırmacısı Sn. Riad Domazati’nin katılımıyla “Körfez’de Son Durum: Kazananlar ve Kaybedenler” başlıklı içerik dinleyiciler ile paylaşıldı.

 

Osmanlı’dan Günümüze Filistin Meselesi, Göç ve Mülkiyet Sorunları Etkinliği

 

3 Haziran 2021 günü çevrimiçi olarak merkezimiz tarafından, Osmanlı’dan Günümüze Filistin Meselesi, Göç ve Mülkiyet Sorunları Etkinliği gerçekleştirildi. Merkez müdürü Dr.Uğur Yasin Asal hocamızın moderatörlüğünde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un katılımıyla “Osmanlı’dan Günümüze Filistin Meselesi, Göç ve Mülkiyet Sorunları” başlıklı içerik dinleyiciler ile paylaşılmıştır. Soru ve cevap bölümüyle konu derinlemesine tartışılmıştır.

Özbekistan’ın Ticaret ve Turizm Potansiyeli ve Türkiye ile İşbirlikleri etkinliği

 

28 Mayıs 2021 tarihinde Özbekistan’ın Ticaret ve Turizm Potansiyeli ve Türkiye ile İşbirlikleri etkinliği gerçekleştirildi. Sayın Rektörümüz Prof.Dr.Yücel Oğurlu da programa teşrif ettiler. Çevrimiçi konferansta, Dr.Zebiniso Kamalova’nın moderatörlüğünde Özbekistan Turizm ve Spor Bakanlığı Türkiye Masası Başkanı Sn. Anvar Yusupov’un katılımıyla “Özbekistan’ın Ticaret ve Turizm Potansiyeli ve Türkiye ile İşbirlikleri” başlıklı içerik dinleyiciler ile paylaşıldı. Soru ve Cevap bölümü ile her iki ülkenin ticari ilişkileri ve gelecek potansiyelleri disiplinler arası boyutlarıyla değerlendirildi.

Türkiye-Hollanda Ticari İlişkileri ve Gelecek Projeksiyonlarının Sunulması etkinliği

21 Nisan 2021 günü Türkiye-Hollanda Ticari İlişkileri ve Gelecek Projeksiyonlarının Sunulması (The Trade Relations of Turkey with Netherland and Possible Potentials) etkinliği gerçekleştirildi.

Sayın Rektörümüz Prof.Dr.Yücel Oğurlu’nun da teşrif ettiği çevrimiçi programın konuğu ise Hollanda Ticaret Odası Türkiye Kuruluşu Başkan Yardımcısı Peter Wolters oldu. Bu kapsamda Merkez Müdürümüz Dr.Uğur Yasin Asal moderatörlüğünde, Türkiye-Hollanda ticari ilişkilerinin mevcut görünümü ve gelecek projeksiyonları; Üniversite-Sanayi ve Sivil toplum işbirliği ekseninde değerlendirilmiştir. Sn. Wolters’ın bu konudaki sunumu dinleyiciler ile paylaşılmıştır. Soru ve Cevap bölümü ile her iki ülkenin ticari ilişkileri ve gelecek potansiyelleri disiplinler arası boyutlarıyla değerlendirilmiştir.

Sömürgecilik Sonrası Doğu Afrika Semineri Gerçekleşti

Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkeziyle İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Sömürgecilik Sonrası Doğu Afrika” konulu seminer 2 Mayıs 2019’da Doğu Afrika Araştırma ve Kalkınma Derneği araştırmacılarından Hassan Abdi Hassan’nın konuşmacı, üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Arş. Gör. Murat Yiğit ve merkez uzmanımız Ahmet Yusuf Özdemir’in tartışmacı olarak katılımları ile Sosyopark’ta gerçekleştirildi. Öğretim görevlileri, araştırmacılar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, Doç. Dr. Mustafa Poyraz’ın açılış konuşmasından sonra Doğu Afrika Araştırma ve Kalkınma Derneği araştırmacılarından Hassan Abdi Hassan sömürgecilik konusundaki araştırmaların önemli noktalarını belirttiği sunumunu yaptı. Sunumun temel noktalarını şöyle özetleyebiliriz:

Post-kolonyalizm (Sömürgecilik-Sonrası) sömürgecilik sonrası çağında ortaya çıkan bir bilim dalı ve eleştirel yaklaşımdır. Bu tür sömürge savaşları, bağımsızlık mücadeleleriyle birlikte 1960’lardan itibaren gündeme gelmiştir. Bir araştırma metodu olarak, post-kolonyalizm sanatta, siyasette ve kültürün çeşitli ürünlerinde kolonyalizmin izlerinin aranmasını amaçlamaktadır.

Postkolonyalizm sömürgeciliğin bıraktığı mirası sorunsallaştıran bir dizi felsefi ve edebi teoriyi içine alır. Post-kolonyalizm çalışmalarına temel olan araştırmalar da Edward Said’in Oryantalizm (Şarkiyatçılık),  Frantz Fanon’un ‘Yeryüzü Lanetlileri’ ve ‘Siyah Ten Beyaz Maskeler’ gibi eserler öne çıkmaktadır.

Afrika’dan en önemli post-kolonyal yaklaşıma katkıda bulunan ise Kenya’lı Ngugi Wa Thiong’un ‘Ağlama Çoçuk’ ve ‘Aklı dekolonize etmek’; Etiyopya’lı Abbie Gubenga’nın ‘Direniş’ ve Somali’li Nuruddin Farah’ın ‘Haritalar’ gibi örnekler verilebilir.

Afrika ülkelerin tamamı yaklaşık yüzyılı süren sömürge işgali milletlere ekonomik zararların yanında önemli sosyal ve kütürel sorunlar miras bırakmıştır. Mesela Afrika’daki toplumların kendi içyapıları ile bağdaşmayan bir yönetim sisteminin onların isteğine rağmen uygulanması, birçok milletin iki devlet arasında kalması ve sınırların sorunlu biçimlerde çizilmesi gibi ulus devletlerin zayıflamasına neden olmuştur.

Son olarak post-kolonyal çalışmaları sadece işgal altında kalan milletlerin bağımsızlık kazanması değil daha çok sömürgeciliğin ortaya koyduğu anlatım biçimini irdeler ve insanların kedini yeniden keşfetmesini, varoluşsal krizlerin sebeplerini araştırır ve çözüm önerir.

 

“Aidiyet, Göçmen Ve Toplumsal Mekanlar” Sempozyumu Gerçekleşti

Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Aidiyet, Göçmen ve Toplumsal Mekanlar konulu uluslararası sempozyum 8 nisan 2019’da İstanbul Ticaret Üniversitesinde gerçekleştirildi. Öğrencilere, hocalara, araştırmacılara ve başka üniversitelerden gelen katılımcılara açık olan bu etkinlik Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Globalleşmeyle ve uluslararası gerginliklerle hızlanan nüfus akışı ve göçün önemine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, Anadolu’nun çok uzun bir dönemden beri çok farklı göçlere ve kültürel farklılıklara mekân olduğunun altını çizdi. Suriyeli göçmenlerle birlikte sayısı 5 milyona yakın göçmenin Türkiye’de kendine yeni bir yaşama alanı kurmaya çalışmasının çok değişik sorunları da birlikte getirdiğini ve gelecekte de bu sorunların kendini daha ciddi bir biçimde ortaya koyabileceğininim altını çizdi. Bu sorunları irdeleyen çalışmaların çözüm konusunda çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, başta başka ülkelerden gelen katılımcılara olmak üzere bütün katkı sunanlara teşekkür ederek sempozyumu açtı.

İstanbul Ticaret Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Korkut Tuna’nın başkanlığını yaptığı sabah oturumunda ilk konuşmacı İsviçre’nin Neuchâtel Üniversitesinden Dr. İbrahim Soysüren, “Aidiyet, Göçmen ve Toplumsal Mekânları Yabancıların Sınırdışı Edilmesi Üzerinden Okumak: Karşılaştırmalı Sosyolojik bir Perspektif “ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İsviçre, Fransa ve Türkiye’de yaptığı alan çalışmasından kalkarak, araştırmacı, Avrupa’da giderek öne çıkarılan güvenlikçi ve teknolojiye dayanan sınırları sağlamlaştırma girişimlerinin sınır dışı etmelerle nasıl dışlayıcı ve cezalandırıcı bir durum haline geldiğini vurguladı.

Daha sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi sosyoloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahu Paköz Türkeli “Mübadillerle Güçlenen Kültürel Zenginleşme: Çatalca Örneği” başlıklı sunumunu yaptı. Konuşmasında 1923 Lozan Barış Antlaşması ve bu antlaşmaya ek protokol uyarınca gerçekleştirilen, Müslüman ve Hristiyan topluluklarına uygulanan “zorunlu nüfus mübadelesinin” ardından Yunanistan’dan Çatalca’ya yerleşen mübadillerin göç sonrasında bölgenin yerlileri ile kaynaşma/çatışma noktalarını ve bölgeye adaptasyon ve uyum sürecinde etkili olan faktörler üzerinde durdu. Ayrıca mübadillerin bölgedeki çok kültürlü yapıya etkilerini özetledi.

“Globalleşmiş Bir Dünyada Farklılıkların Birlikte Var Olma Durumu” başlıklı sunumu yapan Paris bölge yönetiminde konut sorumlusu olan Loic Gandais ise, Batı dünyasının göçmen konusunda çifte standartlı yaklaşımını eleştirerek, eski sömürgelerden gelen göçmenlere karşı yeni sömürgeci bir tutumdan vazgeçilemediğini vurguladıktan sonra, yeni kölecilik olarak adlandırabileceğimiz bir sistemden çıkış için Birleşmiş Milletler düzeyinde insan odaklı bir yaklaşımın gereği üzerinde durdu.

Prof. Dr. Necmettin Doğan’ın başkanlığını yaptığı öğleden sonraki oturumun ilk konuşmacısı İstanbul Bilgi Üniversitesinden Pr. Dr. Ayhan Kaya idi. “Türkiye’de Suriyeli Diasporik Alanların Oluşumu” konulu sunumunda Ayhan Kaya, Batı’daki göç ağlarının oluşum sürecini ve bu ağların göçmen gruplarını oluşturan bireyler üzerindeki etkilerini vurgulayarak, diasporik olgunun hemen hemen bütün etnik gruplarda görülebileceğine dikkat çekti. Suriyeli göçmenlerin kendi diasporik alanlarını oluşturma

İkinci konuşmacı, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde Doç Dr. Julie Alev Dilmaç ise “Türkiye medyasında Suriyeli Mültecilerin temsili : Kültürlerarasılık üzerine çelişen söylemler” başlıklı konuşmasında basının göçmenlerle ilgili yaklaşımının evrimi ve bunun toplumu etkileme durumunu örneklerle ortaya koydu. Göçmenlerle ilgili politik tutumların oluşumu ile basın arasındaki ilişki de araştırmacının dikkat çektiği önemli noktalardan biri oldu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Prof. Dr. Şükrü Aslan’dı. “Avrupa’nın Değişen Kimlik Manzarasında “Yerlileşen” Yabancılar: Avusturya Vatandaşı olan Türkiyeli Alevilerin Sisteme Dahil Olma ve Dışarıda Kalma Biçimleri” konulu sunumu ile Aslan, Avusturya’da vatandaşlık almış Türkiye kökenli Alevilerle yaptığı görüşmeler temelinde vatandaşlık almış olmanın entegre olma konusundaki etkileri üzerinde durdu.

Son olarak da İstanbul Ticaret Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Poyraz “Fransa’daki Mağrip ve Diğer Afrika Kökenli Göçmenlerin Deneyimlerinden Kalkarak Türkiye’deki Suriyelilere Bakış” konulu sunumunu yaptı. Mekânların çeşitliliği ve geçişgenliğiyle göçmenlerin toplumsal yapıya giriş süreçleri arasındaki ilişkiyi öne çıkararak yapılan sunumda Fransız banliyölerinde yaşayan göçmenlerin sıkışmışlık durumuyla İstanbul’da yaşayan göçmenlerin ara mekânlar dediğimiz alanları da kullanarak topluma giriş çabaları arasındaki bağ irdelendi. Göçmenlerin topluma giriş süreçleri ile genel eğilim olarak karşımıza çıkan mekanların rasyonelleşmesi durumu arasındaki paradoks önemli bir nokta olarak vurgulandı.

 

Savaş ve Toplum Semineri 22 Şubat 2019’da Sosyopark’ta Gerçekleştirildi

 

Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin ortak düzenlediği Sosyoloji Araştırma Toplantıları’nın Şubat ayı konusu “Savaş ve Toplum”du. İstanbul Üniversitesi felsefe bölümünden Doç. Dr. M. Ertan Kardeş’in konuk olduğu seminere üniversitemizden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Poyraz ve Ahmet Yusuf Özdemir’de tartışmacı olarak katıldılar.

Büyük bir ilgiyle izlenen seminerde M.Ertan Kardeş yeni çıkan “Yönsüzleşmiş Savaşlar” başlıklı kitabından kalkarak politik felsefenin bir sınır meselesi olarak savaş durumunu yeni bir bakış açısıyla ele aldı. Yaşadığımız çağın plastik çağı olduğundan hareket ederek günümüzdeki savaşları hukuk kuramayan ve yıkıcı özellikleriyle ele alan yazar, yönsüzleşme ve kontrolden çıkma durumuna işaret etti. Geleneksel olarak devletlerin ve orduların belli kurallar çerçevesinde karşı karşıya gelmeleri şeklinde cereyan eden savaşların, günümüz koşullarında hayatın her alanına yayılarak kuralsız bir biçimde dönüştüğünün (özellikle terör eylemleri biçiminde) altı çizildi. Machiavelli, Hobbes, Rousseau, Clausewitz, Hegel, Schmitt ve Aron arasındaki çapraz okumalar çerçevesinde konuyu ele alan konuşmacı, globalleşen ve hızla dönüşen tarihsel toplumsal ve siyasal yapıların nasıl yönsüzleşmiş bir çatışma ortamına sürüklendiğine işaret etti.

Dünya çapında özellikle de Batı’da yığılmaya başlayan işsizlerden ve yabancı kökenli gençlerden oluşan “gereksizler” ordusunun  nasıl uluslararası savaş alanının bir parçası haline getirildiği de Mustafa Poyraz ve Ahmet Yusuf Özdemir tarafından tartışmaya açıldı. Bu arada dışarıda yürütülmeye çalışılan savaşların nasıl toplumun en orta yerine başka kanallarla taşındığı da Paris’de 2015 de ve sonrasında yaşanan terör eylemleri örnekleriyle tartışıldı.

 

“İstihdam Kapsamında Suriyeli Mültecilere Dil Eğitimi”

12 aralık

Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “İstihdam kapsamında Suriyeli mültecilere dil eğitimi” konulu etkinlik 12 Aralık 2018 tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Sütlüce yerleşkesinde gerçekleşti.

Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Poyraz giriş konuşmasında, Suriyeli mültecilerin Türkiye’deki toplumsal yapı içerisine giriş süreci ve dinamikleriyle ilgili çok farklı araştırmaların ve tartışmaların varlığına işaret ederek, “Sosyoloji araştırma toplantılarının” bu konuya ayrı bir önem verdiğini belirtti. Şimdi gözükmeyen bir dizi problemin, bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, ikinci kuşakta daha ciddi ve kontrol edilemez biçimlere bürünebileceği, bu anlamda da bu konunun geçici bir sorunmuş gibi ele alınamayacağı özellikle vurgulandı.

Daha sonra, Dr. Maissam Nimer ve Tuygun Oruç, Sabancı Üniversitesi çerçevesinde gerçekleştirmekte oldukları alan çalışmalarının ara sonuçlarını katılımcılarla paylaştılar.   Araştırmacılara göre, Suriye’de devam etmekte olan savaşın sonucu olarak Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan 3,5 milyon Suriyelinin uzun bir dönem Türkiye’de kalacağı politik aktörler tarafından hesaplanmamıştı. Suriyeliler de hep geçici olarak burada kaldıklarını ve en kısa bir sürede geri döneceklerini düşünmüşlerdi. Mültecilerin durumunun uzun süreli bir hal alması ile birlikte hükümet ‘uyumlaştırma’yı amaçlayan girişimlerde bulunsa da dil eğitimine verilen önem ihtiyaçlara göre yetersiz kaldı. Çok fazla sayıda Suriyeli Türkçeyi öğrenmek için çaba gösterse de koşulların zorluğu ve eğitim veren kuruluşların sınırlı oluşu sürecin hızlanmasını engellemektedir. Yapılan alan araştırmalarına göre iş hayatına giriş dil yetersizliğinden dolayı oldukça zorlaşmaktadır. Bu zorluk komşuluk ilişkilerinde de kendini göstermektedir. Dil öğrenmenin, vatandaşlık edinme veya oturum almak için gerekli koşullar arasında yer almaması da dil öğrenimindeki yavaşlığın sebeplerinden biri sayılabilir. Dil öğrenimi daha ziyade, Hayat Boyu Öğrenme çerçevesi içerisinde kaldı, ayrı bir dil öğrenme politikası üretilemedi.

Daha kapsamlı ve tarihsel ulusal bir çerçeveden yola çıkarak, dili ev sahibi topluma entegrasyon aracı olarak gören ve homojenizasyonu amaçlayan geleneksel bakış açısı ile, iş piyasasına entegrasyon için kullanılacak bir beceri olarak gören çağdaş bakış açısı arasındaki etkileşim bu araştırmanın temel konusu olarak kabul edilmesi önerilmiştir. Araştırmanın ileriki aşamalarında elde edilecek verilerin tekrar paylaşılması umuduyla katılımcılar ve araştırmacılar gelecek yıl içerisinde yeniden İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bir araya gelmeyi kararlaştırmışlardır.

 

Komşu ve Çevre Ülkeler Etkinlik -1-

Komşu ve Çevre Ülkeler Araştırma Merkezi

21. yüzyılda dünya siyasetinde önemli bir güce sahip olan ve bölgesel iktidar olma yolunda ilerleyen Türkiye, kurulduğu ilk yıllardan bugüne kadar ilk defa komşuları ile yakın ilişkiler içinde olmayı devlet politikası olarak benimsemiştir. Ekonomik, politik ve sosyal kalkınması ile bir cazibe merkezi haline gelen Türkiye, ilişkilerini sadece kendisine sınır komşusu olan ülkelerle sınırlamayarak Ortadoğu ve Avrasya başta olmak üzere Balkanlar, Sahra Altı Afrika ve Güney Doğu Asya’ya kadar uzanan bir coğrafyada yaptığı ticari ve siyasi açılımlarla adından söz ettirmektedir. Ülkemiz Birleşmiş Milletler ve NATO benzeri uluslararası arenada stratejik öneme sahip olan kuruluşlarda önemli roller üstlenmektedir. Bunun yanı sıra, Avrupa Birliği, Afrika Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Şanghay İşbirliği Örgütü gibi bölgesel ölçekli faaliyet gösteren organizasyonlarla bağını güçlendirmektedir.

Tarihsel açıdan bakıldığında Türkiye, bulunduğu coğrafyanın çatışmacı yapısından dolayı karşılaştığı tehditleri güvenlik politikaları ve diplomasi ile çözme çabası içine girmiştir. Özellikle 2000’li yılların ortalarından itibaren Türkiye, Filistin, Lübnan, Suriye ve İsrail ile yakın ilişkiler izleyerek Ortadoğu’da barışın tesisine katkı sağlamış, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco boru hattı projelerinde gösterdiği yapıcı atılımlarla dünya enerji piyasalarında söz sahibi olmaya başlamıştır. Yine bu dönemde Türkiye gösterdiği iktisadi kalkınma sayesinde dünyanın 16. Avrupa’nın 6. Büyük ekonomisi olma özelliğini taşımaktır.
2000’li yıllarda Türkiye’nin, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) gibi günümüz diplomatik araçlarını, “Yeni Türk Dış Politikası” bağlamında harekete geçirmesi, küresel kalkınma hedefleri ve barışa yaptığı katkı kadar ülkenin yurtdışındaki itibarını muazzam bir boyuta taşımıştır. Bu vasıtalarla Ortadoğu, Balkanlar, Orta Asya ve Afrika’da gerçekleştirilen projeler, ikili ve çok taraflı ilişkileri olumlu etkilemekte ve daha sağlam bir dış politika zemini yaratmaktadır. Türkiye ile bu bölgeler arasındaki ilişkiler, Güney-Güney İşbirliği adına atılacak adımlar için de büyük önem arz etmektedir.

Bütün bu gelişmeler göz önüne alınarak İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye’nin öncelikli dış politika konusu olan bölgelerle ekonomik, siyasi, sosyo-kültürel ilişkilerini disiplinler arası bir yaklaşımla ele almaktadır. Merkezimiz ulusal ve uluslararası faaliyetler düzenlemek, yayınlar yapmak, projeler üretmek ve bu alanlarda ulusal & uluslararası kuruluşlarla işbirliğinde bulunarak çalışmalarına devam etmektedir.

 

HABERLER

FOTOĞRAF GALERİSİ
VİDEO GALERİ
DUYURULAR
2
Şub
Uluslararası Araştırma Projelerinde Başarının Püf Noktaları
25
Nis
Bir Dünya Ramazan etkinliği gerçekleştirildi
29
Ara
Büyükelçiler Konuşuyor: Türkiye-Pakistan İlişkileri
20
Ara
Kafkasya’da Din, Siyaset ve Etnisite Etkinliği
9
Kas
The Nagorno-Karabakh Conflict: Post-War State of Affairs and Impediments to Permanent ...