Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İnsan ve Toplum Bilimleri fakültesinin düzenlediği “Sosyoloji araştırma Toplantıları’nın birincisi 25 Ekim 2018 Perşembe günü gerçekleşti. Küreselleşme ve Birey konulu seminerin konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Poyraz’dı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyopark salonunda gerçekleşen bu çalışmaya öğrenciler ve hocalar katıldılar.
Toplantının birinci bölümünde, Mustafa Poyraz, Globalleşme sürecinin birbiriyle çelişen farklı dinamiklerinin bir ardalığı ve etkileri üzerinde durarak, bireylerin bu süreçten etkilenme biçimlerini ele aldı. Ekonomik, sosyal, politik ve kültürel alanları tamamıyla etkisi altına alan Globalleşme sürecinin bir yandan bireylere yeni imkânlar ve hareket alanları sağlarken diğer yandan da, özellikle de yoksul kesimden gelenleri, belli mekânlara sıkışıp kalma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı belirtildikten sonra, modern bireylerin toplumla ilişkilerini sağlam zeminlerde kurmasının giderek güçleştiği vurgulandı. Davıd Harvey’in altını çizdiği “Zamanın ve mekânın sıkışması” kavramı ile bireylerin hızlı bir günlük aktiviteler sarmalına girişi arasındaki ilişki kurularak, “zamanın ve mekânın parçalanması” sorunsalı ele alındı. Hızlı bir akış dinamiğine giren günlük hayatın bireyi kendine rağmen belli bir akışa kaptırabildiği ve hayatı anlamlandırma konusunda yeni sıkıntılara yol açtığı da bu çerçevede gündeme getirildi.
Tartışma bölümünde ise moderniteyle geleneksel değerler arasındaki bağ ve köprüler ele alındı. Özellikle de yeni teknolojinin getirdiği hızlı değişim sürecinin toplumsal yapı üzerine uyguladığı baskı ve bireylerin toplumsal ilişkiler ağında tutunma biçimleri gündeme getirildi.