Lojistik Anasayfa
Üniversitelerin amacı gençleri çağın gereklerine göre eğitmek, onları farklı ve üstün niteliklerle donatmaktır. Lojistik Yönetimi Bölümü’nde öğrencilerin lojistik sektörünün aradığı bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanması konusu üzerine odaklanılmıştır. Gerek lojistik işletmelerinin, gerekse diğer işletmelerdeki lojistik bölümlerinin süreç ve faaliyetlerini yönetebilecek nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi bölümün temel amacıdır.
Lojistik, yaşamın sürdürülmesi için hammadde, ürün ve malzemelerin bir noktadan başka bir noktaya taşınması, depolanması ve son kullanıcıya ulaştırılması sürecidir . “Lojistik işletmeleri” veya diğer işletmelerin “lojistik bölümleri” vücuttaki kan dolaşımına benzer bir işlev görür. Dolaşım, aktarım ve tedarik işlevi sayesinde yaşam için gerekli olan mal ve hizmetler fabrikalarda üretilir, insanların tüketimine sunulur. Lojistiğin olmadığı bir dünya düşünülemez. Lojistik; tedariktir, sağlama, temin etme, bulunur hale getirme, depolama, sevk etme, taşıma ve tüketim için son kullanıcının erişimine açık hale getirme eylemidir. Lojistikçiler küresel düzeyde kara, hava ve deniz ulaştırma araçlarını kullanarak mal ve ürünleri taşırlar, geçici olarak depolarlar, büyük depolardan küçük depolara, fabrikalara, toptancılara ve perakendecilere iletirler. Kısa ve uzun dönemli taşıma sözleşmeleri yaparlar. İlgi alanları ve izleme yaptıkları erim tüm dünyadır. Uluslararası ticaretin serbestleşmesiyle birlikte lojistik giderek büyüyen ve karmaşıklaşan bir sektör olarak ortaya çıkmıştır. Büyük ve süreklilik kazanmış sağlama-taşıma işlevini gerçekleştirecek profesyonellere, yöneticilere duyulan ihtiyaç artmıştır. Yeni profesyoneller ve yöneticiler günümüzde görevlerini büyük ölçüde dijital ortamlarda gerçekleştirirler.
Lojistik Yönetimi; özellikleri net bir şekilde tanımlanmış olan belli kaynakların, istenen yere, istenilen kalitede, tam zamanında ve uygun bir maliyetle ulaştırılması sürecidir. Bu süreçte çok yönlü ilişki kurma, zaman planlaması, yoğun bir iletişim trafiği, ürün ve belge kontrolü, izleme, maliyet araştırması ve insan kaynakları yönetimi söz konusudur. Bölümden mezun olan gençler tedarik zincirini yöneten, organize eden “süreç liderleri” olurlar.
Lojistik Yönetimi Bölüm müfredatı çağdaş kuramsal bilgilerin yanında iş yaşamı becerilerinin kazandırılması konusunu da dikkate almıştır. Mezunlar, eğitim sürecinde gerçekleştirdikleri stajlar aracılığıyla iş hayatına atıldıklarında zorluk çekmeden uyum gösterirler. Eğitim sürecinde gerçekleştirilen Danışma Kurulu toplantıları, konferanslar, işyeri eğitimleri, meslek seminerleri aracılığıyla lojistik operasyonlarını yönetme becerisi kazanırlar.
Lojistik Yönetimi Bölüm öğrencileri bazı özel avantajlara da sahiptirler. Bunlardan biri; Üniversitenin KOSGEB ile yaptığı protokol gereğince müfredatta yer alan ‘Girişimcilik ve Proje Tasarımı’ dersinden başarılı olmaları halinde “KOSGEB Girişimcilik Eğitimini almış” kabul edilmeleridir. Böylece ileriki yıllarda kuracakları işletmelerde devlet teşvik ve desteklerinden yararlanma imkanına sahip olurlar. Bir diğer avantajları, Tehlikeli Madde Taşıyıcısı Yetki Belgesi’ne sahip olabilmeleridir. İlgili dersi alan, başarılı öğrenciler tehlikeli madde taşıyıcısı belgesine sahip olarak rakiplerinden bir adım önde mesleğe başlarlar.
Yaşamlarını akademik alanda sürdürmek veya mesleğe ilişkin üst düzeyde kariyer olanağına sahip olmak isteyen mezunlar tercih ettikleri durumda Lojistik Yüksek Lisans Programı’na devam edebilirler.
Lojistik öğrencileri kendi aralarında örgütlenerek “Lojistik Topluluğu” adı verilen çeşitli kulüp faaliyetleri içinde olurlar. Bu kapsamda iş piyasasından kendisini kanıtlamış iş adamlarını üniversiteye davet ederek kendilerine konferans verdirirler, işyeri gezileri düzenlerler, sosyal sorumluluk organizasyonları ile rol ve sorumluluk üstlenirler.
Bölümde ikinci ve üçüncü sınıflarında 20 günlük yaz stajı zorunludur. Bunun dışında tercih eden öğrenciler için 90 günlük İşyeri Eğitimi uygulaması vardır. Bu öğrenciler sekizinci yarıyıl eğitimini işyerlerinde çalışarak geçirirler. SGK kapsamında sigortaları üniversite tarafından yapılır. İşyeri eğitimi sektörün önde gelen lojistik kuruluşlarıyla yapılan protokoller çerçevesinde gerçekleştirilir. Bu uygulamanın güzel yönü İşyeri Eğitimi yapan öğrencilerin daha mezun olmadan iş bulabilmeleri ve istihdam edilmeleridir. Staj ve İşyeri Eğitimi ile ilgili Kariyer Planlama Merkezi (KAMER) öğrencilerimize yardımcı olmaktadır.
Bölüm mezunları kara, hava, deniz taşımacılığı işletmelerinde, depo ve antrepolarda, gümrük işletmelerinde, ihtisaslaşmış ithalat ve ihracat firmalarında çalışabilirler. Bunun yanında, imalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin satın alma, tedarik ve dağıtım birimlerinde iş bulabilirler. Anılan kurum ve kuruluşlarda “uzman” unvanıyla çalışırlar, zaman içinde kıdem kazanarak “yönetim” pozisyonlarına geçerler.
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde 2016-2021 yılları arasında İngilizce İşletme bölümünden mezun oldum ve şu anda hala üniversitemizin aktif olarak İngilizce işletme tezli yüksek lisans programı öğrencisiyim. Aynı zamanda tez çalışmamı Almanya Mannheim Üniversitesi'nde Ziyaretçi Master öğrencisi olarak birlikte yürütüyorum. İngilizce İşletme bölümü, öğrencilere global dünyanın dinamiklerine hazırlanmalarını ve sürdürülebilir iş hayatı ilkeleriyle yetişmelerini sağlayan çok kıymetli bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Lisans döneminde, alanındaki kıymetli hocalarımızın tecrübe ve bilgileriyle gerçekten inanılmaz bir vizyon kazandırdığını gördüm. Hayal edemeyeceğim başarıları görmemi sağlayan bir dönem oldu benim için. Öğrenciyken, derslerin zorluğu veya yoğun geçen sınav dönemlerinden şikayet edebiliyoruz, fakat İngilizce işletme bölümü alanındaki kavramları ve terminolojiyi öğrenmek, uluslararası iş dünyasında daha rekabetçi ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için önemli bir program. Bölümümüzün İngilizce olmasının bir avantajı olarak, hiç düşünmeden lisansüstü eğitimi veya global iş imkanlarını rahatlıkla düşünebiliriz. Tüm hocalarıma, bizlere kattıkları eğitim ve vizyon için içtenlikle teşekkür ediyorum.