İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE
ULUSLARARASI İLİŞKİLER
İngilizce
Antik Çağdan Geleceğe “PARA”

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen Antik Çağdan Geleceğe “PARA” başlıklı söyleşi, Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi ve Yazar Dursun Ali Yaz’ın sunumuyla Sütlüce Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Söyleşi, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal’ın açılış konuşmasıyla başladı. Doç. Dr. Asal, paranın siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerdeki belirleyici rolüne dikkat çekerek, söyleşinin paranın rolünü anlamak açısından önemini vurguladı.

NAKİT İLE PARA ARASINDAKİ FARKI ANLAYARAK BAŞLAYIN
Dursun Ali Yaz, söyleşisinde paranın siyaset ve iktidarlarla ilişkileri, toplumsal hayatı örgütleme biçimleri ile mitlere etkilerine dikkat çekti. Paranın fonksiyonu ve toplumların uygarlık döngüsündeki rolü hakkında önemli görüşlerini paylaşan Yaz, “Biz sadece para diyoruz, para deyince işin içine o kadar çok şey giriyor ki en başta nakit ve para arasında korkunç bir fark olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bunu anladığınızda gerek iş hayatınızda ya da özel hayatınızda çok daha rahat edileceğine inanıyorum” dedi.

ÜNİVERSİTE DİPLOMASI DA PARADIR
Yaz, nakit ve para arasındaki farka ilişkin şunları söyledi: “Nakit, eğer bir şeyi harcayınca azalıyorsa o nakittir, eğer bir şeyi harcadıkça artıyorsa o paradır. En net ayrımı budur. Nakit dediğiniz şey cebinizdeki banknotlar, kâğıt paralar ve bozuk paralardır. Bunlar somuttur, elinizle tutabilirsiniz, gözünüzle görebilirsiniz, emir verirseniz emrinize uyar. Basım maliyeti, üretme maliyeti çok ucuzdur ama mesela paranın üretimi çok zordur, çok emek ister, çok uzun vadelidir. Mesela buradan alacağınız diplomalar sizin için bir paradır. Parayla nakit alabilirsiniz, nakitle para alamazsınız. Biri somuttur, biri soyuttur. Nakitler sayılabilir, ayrılabilir, bölünebilir, toplanabilir kıymeti değişmez.”

“KIYMETLİ OLAN HER ŞEYİN ÜZERİNDE SAYI VAR”
Kıymetli olan her şeyin üzerinde bir sayı olduğunu ve bir kıymet ifade ettiğini belirten Yaz, “Değerli olanın sayısını, fiyatını tespit edemezsiniz bu semantik akıl binlerce yıldır gelmiş bizim kanunlarımıza kadar yansımıştır.” ifadesini kullandı. Nakdin her zaman ölümlülerin ilgilendiği bir şey olduğunu, para ile ölümsüzlerin ilgilendiğini dile getiren Yaz, 2008 yılındaki krize kadar Amerika Merkez Bankası FED’in toplam 1 trilyon dolar civarında nakit basmış olmasına rağmen 2009’da başlayan krizde 8 trilyon dolar bastığını da bilgi notu olarak hatırlattı. Yaz, nakdin hükmedilebilir olması, paranın değeri sebebiyle siyaset bilimi, iktisat bilimi ve muhasebe biliminin aralarındaki ilişkilerin bir parçasına dönüştüğünü de kaydetti. Söyleşi soru-cevap bölümünün ardından, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu’nun Dursun Ali Yaz’a teşekkür sertifikası takdimiyle tamamlandı.