İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE
ULUSLARARASI İLİŞKİLER
İngilizce
Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Uğur Yasin Asal’a sorduk

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü, uygulamalı eğitim, staj imkanları ve dijital diplomasi projeleriyle öğrencilerini iş dünyasına ve akademik hayata hazırlıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, bölümün misyonu, vizyonu ve öğrencilere sunduğu imkanları anlattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümünün misyonu ve vizyonu nedir?

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü küresel bakış açısına sahip analitik düşünce yeteneği yüksek mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik de evrensel kültür, dil, ulusal ilişkiler teorileri, siyaset bilimi, siyaset teorisi ve bununla birlikte entelektüel zeminde birçok seçmeli ders sunuyoruz. Öğrencilerimiz 3. ve 4. yıldan itibaren uzmanlaşmak dedikleri alanlarda uzmanlaşabiliyorlar. Aynı zamanda uygulamalı birçok faaliyetle öğrenci topluluğu çalışmasıyla, dünyayla rekabet edebilen bir bölüm ve öğrenci amacıyla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyoruz.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce lisans programımız, Türkiye’de sayılı olan Star Akreditasyon tarafından 4 yıl süreli akredite edilmiş bir programdır. Dolayısıyla rekabetçilik seviyesi yüksektir. Burada yapılan her iş ve işlem bu akreditasyon kriterlerine göre yapılmıştır ve yapılmaya devam ediyor. Dolayısıyla Türkiye’de bunu YÖKAK tarafından da yetkilendirilmiş bir kurumdan akredite edilmesi bölümün en önemli bölüm içeriklerinin, bölüm derslerinin, buradaki eğitim-öğretim faaliyetlerin bununla uyumlu olduğunun göstergesidir ve bununla da gurur duyuyoruz.

Öğrenciler neden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümünü tercih etmeli?

Birincisi, akademik kadromuz. Çok kaliteli, tecrübeli, aynı zamanda genç ve dinamik isimlerden oluşuyor. Hepsi çok iyi eğitim almış. Türkiye’de hem siyaset biliminin uygulama tarafında bulunmuş, hem de uluslararası ilişkilerini yürütmüş, çok kaliteli isimlerden oluşuyor. İkincisi, öğrencilere sunduğumuz müfredatımız, öğretim planımız. Star Akreditasyon tarafından da akredite edilmiş bir müfredattır. Bu yönüyle zengin bir seçmeli ders havuzuna sahipler. Aynı zamanda zorunlu derslerle de bu alanın gereklerini öğreniyorlar. Bunun dışında bölüm bir öğrenci topluluğuna sahip ve bu öğrenci topluluğu da bölümle çok yakın çalışıyor. Aynı zamanda bölüm başkanı olarak o bölümün öğrenci topluluğu danışmanıyım. Bunlar da burada bir bütün içerisinde öğrenci ve bölüm bir koordinasyon içerisinde çalışıyor. Yıl içerisinde çok fazla eğitim-öğretim faaliyetinin dışında sosyal faaliyet, sosyal sorumluluk ve dersleri destekleyecek konferanslar, sempozyumlar yapılıyor. Aynı zamanda uygulamalı programlar ve çeşitli Ankara seyahatleri, yurt dışı programları da yapıyoruz. Öğrencilerimizi projelerimize dahil ediyoruz. Yani burada bir organik ilişki var. Hem bunu canlı canlı yaşıyorlar hem de yaşarken, uygularken derslerini almaya devam ediyorlar.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlanıyor?

Öğrencilerimize yönelik özellikle Kariyer Merkeziyle çok yakın çalışıyoruz. Çeşitli stajlardan tutun, işe yerleştirmelere kadar bunları çok yakın bir koordinasyon içerisinde sağlıyoruz. Aynı zamanda bölüm mezunlarımızı takip ediyoruz. Bunlara anketler uyguluyoruz. Nerede nasıl çalıştıklarına dair bilgileri toparlıyoruz. Ve son sene kariyer planlama dersimiz var. Bu kariyer planlama dersi kapsamında öğrencilerin bölümden mezun olduktan sonra çalışabilecekleri sektörlere, iş kollarına yönelik bu konuda çalışanları hem bürokrasiden hem özel sektörden hem de finansal kuruluşlardan ve medyadan isimlerle bir araya getiriyoruz. Onların tecrübelerini aktarıyoruz. Ve son dönem gerçekleştirdiğimiz kariyer programlarımızdaki bu da üniversitemizin YouTube hesabında kayıtlı Prof. Dr. Oya Dağlar Macar hocamızın yaptığı bu programlarla bu sektörün duayenlerinin tecrübelerini aktarıyoruz. Hem sürekli olarak oradan takip edebiliyorlar hem de biz öğrencilerimizi burada bu ders ve Kariyer Merkezi aracılığıyla yönlendirmelerde bulunuyoruz.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümünü İstanbul Ticaret Üniversitesinde okumanın avantajları nedir?

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce programı bir kere bunu dünyayla entegre olduğunun bir göstergesi. Bu konudaki güncel tartışmaları ana dilden takip edebiliyorlar. Diğer taraftan programın dinamik kadrosuyla, ders içerikleriyle ve yine yıl içerisinde yaptığı bütün faaliyetlerle Türkiye’de çok aktif isminden, itibarından herkesin gıpta ile baktığı bir programdan bahsediyoruz. Dolayısıyla buraya geldiklerinde çok içi dolu, kendini hayata hazır hale getirmiş mezunlar olarak yetiştiriyorlar. Bu bizim en güçlü yanımız ve sürekli olarak takip ediyoruz. Yani buraya eğitim öğretimi girdi ve sürekli olarak bölüm öğrenci ilişkisi onun eğitim öğretiminden maksimum faydayı alacak şekliyle sağlıyoruz ve sürdürüyoruz.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü Ar-Ge faaliyetleri ve bu faaliyetlerin topluma faydaları nelerdir?

Özellikle son yıllarda dijital diplomasi projesi yürütüyoruz. Dijital alanda uluslararası ilişkileri entegre edecek çalışma başlıklarında yoğunlaştık. Yine ticari diplomasi konusunda, yine dünyadaki küresel dönüşümlerin Türkiye’ye ve Türk dış politikasına etkileri konularında çalışmalar yapıyoruz. Ama ana ağırlık noktamız dijital diplomasi ve Avrupa Birliği’nin bu konudaki uygulamaları. Dolayısıyla sektörün beklentilerine yönelik çalışmalar yürütüyoruz ve buradaki çıktılarında sektörün ürün olarak kullanmasını sağlayacak fikir, projelendirme ve uygulama aşamalarını yürütüyoruz. Bu aynı zamanda bölümümüzün web sayfasında yer alan projeler başlığında da görülebilir. Bu projelere öğrencilerimizi de dahil ediyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl Romanya’ya, bu yıl Slovenya’ya bu öğrencileri dahil ederek götürdük. Buradaki uygulamaların içerisine girdiler. Dolayısıyla projeler sadece öğretim üyelerinde kalmıyor. Öğrencileri de içerisine dahil ederek aktif bir şekliyle projelerimizi uyguluyoruz.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü iş birlikleri ve partnerliklerinin öğrenci ve akademisyenlere faydaları nelerdir?

Bölümümüz Erasmus iş birliği kapsamında 11 ülke ve üniversiteyle, bunlara 3 ülke ve üniversitede eklenecek yaklaşık 15 tane üniversiteyle ve ülkeyle Erasmus ikili öğrenci hareketliliği ve öğretim üyesi hareketliliği var. Bu çok önemli bir avantaj. Avrupa Birliği’nin fonuyla sene içerisinde güz ve bahar dönemlerinde buradaki üniversitelerle görüşebiliyoruz, bunlarla programlar yapabiliyoruz ve en önemlisi öğrencilerimiz dönemler halinde veya bir yıldır derslerini burada alabiliyorlar. Bu çok önemli bir fayda. Bu ülke dağılımına baktığımızda da Avrupa’nın birçok ülkesinden iş birliğimiz var. Diğer taraftan özellikle sektörle de İstanbul Ticaret Odası’yla da entegre çalışıyoruz. Konusuna giren alanlarda çalışmalar yürütüyoruz. Birlikte sempozyumlar, kongreler düzenliyoruz. Bu kongrelerde öğrencilerimizi dahil etmeye çalışıyoruz veya Model G20 etkinliği düzenledik. Türkiye’de üniversite düzeninde ilk defa yapıldı. Bizim bölüm tarafından yapıldı. Öğrencilerimize simülasyon yaptık. Yani bir G20 toplantısı nasıl çalışır? Bununla ilgili süreçler nasıl yürür? Burada işlemler nasıl gerçekleştirilir? Öğrencilere bir uluslararası organizasyonun çalışma sistematiğini burada kendilerinin pratik etmesini sağlıyoruz. Ankara’ya, Dışişleri Bakanlığı’na geziler düzenliyoruz, teknik geziler. Burada kariyerleriyle ilgili, burada bakanlıkta nasıl çalışabilirler? Bunu her sene periyodik olarak yapıyoruz. Bir kültürü olan, bir bilinci olan ve planlaması hedefleri, çıktıları olan bir uygulama ve eğitim öğrencilerimizi bekliyor burada.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü eğitimlerinde teknolojinin rolü nedir?

Özellikle derslerimize blackboard sistemi üzerinden devam ediyoruz. Öğrencilerimize kaynak paylaşımını dijital alandan yapıyoruz. Hem kaynak verimliliği üretiyor hem de öğrencilere daha az maliyet üretiyor. Bununla birlikte çeşitli simülasyon uygulamalarında sunumlar yaptırıyoruz. Bilgisayar destekli ve sınıflarımızda yer alan altyapıyla öğrencilerimiz her dönem sunumlarını gerçekleştiriyor. Ve dijital diplomasi projesi içerisinde de hem online eğitimler alıyorlar hem de kendilerini geliştirebilecek başlıklarda onlara anlaşmalı olduğumuz yerlerle çeşitli eğitim ve öğretim faaliyetleri sunuyoruz. Bu günümüz çağında dijital teknolojilerden uzak bir eğitim vermek mümkün değil. Dünya da bu dönüşüm içerisinde. Biz de bu dönüşümü hem ders içeriklerimizle hem de uygulanmalarımızla geliştirmeye çalışıyoruz.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü gelecek hedefleri nelerdir?

İlk hedefimiz Star Akreditasyonu almaktı. Bunu sağladık. Akreditasyon almak. İkincisi, Türkiye’de doluluk oranıyla saygın bir yerde bulunmaktı. Bunu da uzun yıllardır sağlıyoruz. Eğitim-öğretim kadrosu ve uzmanlık alanlarında oturtulması gerçekten bunların hepsinde hedeflerimize ulaştık. Bir dijital teknoloji laboratuvarı kurma planımız var. Öğrencilerimize daha çok simülasyon uygulaması yaptırmak istiyoruz. Stüdyo faaliyetlerimiz oluyor. Bunları biraz daha genişletmek istiyoruz. Yani uygulamalı eğitim kısmını derinleştirmek önümüzdeki 5 yılın en temel hedeflerinden birisi.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümünün En’leri nelerdir?

En güçlü akademik kadroya sahip, üniversitenin en görünür bölümü. Aynı zamanda dünyayla en çok entegre olan bölüm. Diğer taraftan potansiyeli ve iş birlikleri açısından en güçlü bölümlerinden birisi. Öğrenciyle diyaloğu ve dinamizmi en yüksek bölümlerden bir tanesi. Aynı zamanda içerideki huzuru, uyumu hem akademisyen hem öğrencinin en yüksek olduğu bölümlerden birisiyiz. Bununla da gurur duyuyoruz.