İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, ulaşım alanında ilgili özel sektör temsilcilerini, merkezi yönetim, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteleri bir araya getirerek, ortak projeler yapılabilmesi için koordinasyon sağlamaktadır. Merkez, aynı zamanda akademik çalışmaların yanı sıra eğitim ve proje faaliyetlerinde de bulunmaktadır.
Merkez olarak, ulaşım ana planı, lojistik ana planı, trafik güvenliği, toplu taşıma planlama, yönetim ve iyileştirme, fizibilite etüd çalışmaları gibi birçok proje ve raporlamalar yapılmaktadır. Bu çerçevede donanımlı iş gücünü ortaya çıkararak, kısıtlı kaynağın en etkin bir şekilde yerel ve merkezi yönetimlerce kullanılmasını sağlamaya yönelik eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.
TRAFİKTE KÜÇÜK HATA YOKTUR
Merkezin Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ile beraber yürüttüğü ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur!’ sosyal sorumluluk projemizle ilkokul çağındaki miniklerimize, hem görsel hem işitsel bir eğitim yöntemi olarak tiyatro gösterileriyle, ‘ağaç yaş iken eğilir’ bakış açısıyla trafik kurallarının öğretilmesi amaçlanmıştır ve çalışmalar bu amaç doğrultusunda devam etmektedir. Şimdiye kadar proje kapsamında 224 gösteri ile 31 bin 418 öğrenciye, aileleriyle birlikte toplam 126 bin kişiye ulaşıldı. Kamu spotu ile ana akım medya da dahil olmak üzere 7 bin 285 gösterim gerçekleştirildi. Projenin sosyal medya hesaplarında toplam 27 bin 500 takipçiye ulaşıldı. Pandemi nedeniyle tiyatral gösterilerin videosunun hem sosyal medyadan hem de EBA üzerinden öğrencilerle paylaşılması hedeflenmektedir. Ayrıca Merkez Müdürümüz Sayın ILICALI, proje kapsamında her hafta Radyo Trafik’te ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’ isimli bir program yapmaktadır.
KENTSEL SİSTEMLER ve ULAŞTIRMA YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI: YÜZLERCE MEZUN VERDİK
Eğitim faaliyetleri kapsamında yıllardır yerel ve merkezi yönetimlerle işbirliği yapılarak devam ettirilen Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans programı ile yüzlerce mezun verdik! Bu programa ağırlıklı olarak yerel ve merkezi yönetimlerde çalışanlarla kurumların kentsel, ulaşım ve trafik birimlerinde görev yapan kişiler başvurmaktadır. Programla yerel ve merkezi yönetim çalışanlarının kentsel ulaşım ve trafik konularında bilgi birikimi artırılarak daha kaliteli bir hizmetin verilmesine katkı sağlanmaktadır.
METROBÜSE ALTERNATİF SİSTEM
İstanbul Elektrikli Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT) ile metrobüs sisteminden daha yüksek kapasiteli ve aynı güzergahta faaliyet gösteren bir sistem üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çalışma kapsamında, metrobüsün mevcut kapasitesinden daha fazla kapasitede yolcu taşıyabilecek sistemler ile mevcut metrobüs sistemi birçok kriter göz önüne alınarak karşılaştıracak; fiyat performansı açısından en uygulanabilir ve optimum sistem önerisi getirilecektir. Bu projeyle, İstanbul’un toplu taşıma sistemindeki yoğunluğunun daha az olması ve toplu taşıma araçlarındaki bulaş riskinin azalması öngörülmektedir.
TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE PROJE YÜRÜTÜYORUZ
Türkiye’nin birçok bölgesinde çeşitli projeler yürütmeye devam ediyoruz. ASELSAN ile Yurtiçi Anahat Sinyalizasyon İhtiyaçlarına Dair Analiz çalışmalar yapılmış olup, hazırlanan raporla sinyalizasyon projelerinin yerlileştirilmesi çalışmalarına katkı sağlanmıştır.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve YAZ-KAR ile birlikte ulaşım ve yolcu yoğunluk modelleme çalışması kapsamında toplu taşıma araçlarında iklimlendirme sistemleri kullanılarak koronavirüse karşı sterilizasyon sisteminin test edilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Bu çalışmaların sonuçları ilgili yerlere raporlanmaya devam etmektedir.
Halihazırda Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Zonguldak Belediyesi gibi belediyelerle çalışmalar sürmekte ve diğer belediyelerden gelen talepler de karşılanmaya devam etmektedir.