İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Kahraman Arslan, katıldığı Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yaşadıklarını kitap haline getirdi.
1974’te Kıbrıs’ta Türklere yönelik Rum grupların baskı ve zulümlerinin artması üzerine Türkiye, adaya asker çıkarmıştı. Özellikle 1967’den itibaren Türklere karşı olan baskı gitgide artırılmış, Türkler zorunlu göçlerle adanın yüzde 3’lük kısmına sıkıştırılmıştı. 1974’te Yunanistan’ın adanın ilhakı için yaptığı çalışmalar ve 15 Temmuz’da adada darbe yapması üzerine Türkiye çok hızlı bir şekilde eyleme geçerek çıkarma yapmış, hareketin sonunda adanın yüzde 37’lik kısmı Türklerin kontrolüne geçmişti.
Kıbrıs harekatına katılanlardan biri de üniversitemizde İşletme Fakültesi’nde akademisyenlik yapan Doç. Dr. Kahraman Arslan. Doç. Dr. Arslan harekat sırasında askerlik görevini icra etmesi dolayısıyla harekatta görevlendirilenlerden biri. Doç. Dr. Arslan, Kıbrıs’ta yaşadıklarını olaydan 45 yıl sonra yazarak kitaplaştırdı. “Bir Kıbrıs Gazisinin Sıradışı Anıları” başlıklı kitabında yazar, önsözde de belirttiği gibi olağanüstü olaylara değinmiyor ancak ancak anılar gerçekten sıradışı. Hatıraların sıradışılığı Doç. Dr. Arslan’ın harekata katılmasından itibaren başlıyor, çünkü katılması gerekmediği halde gönüllü oluyor ve gönüllü katıldığı bölüğün komutanı oluyor.
Doç. Dr. Arslan’ın anılarında paraşütle Beşparmak Dağları’na atlayanlar, göğüs göğüse çarpışanlar belki yok ancak Kars’tan gelen askerin üstündeki kışlık üniforma, Türkiye’den sivil halkın ve askerlerin gıda ihtiyacı için gönderilen unların ağustos ayında dört yılda bir yağan kısa süreli sağanakta ıslanması gibi basit ancak sıradışı olaylar yazarın sıcak anlatımıyla okuru karşılıyor.
Doç. Dr. Kahraman Arslan’ın hatıraları Minel Yayın Grubu etiketi ile okuyucuyla buluştu.