İŞLETME FAKÜLTESİ FİNANS VE BANKACILIK İngilizce
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Serkan Çankaya’ya sorduk

Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Serkan Çankaya’ya sorduk

İşletme Fakültesi Finans ve Bankacılık İngilizce Bölümünde, öğrenciler BİSTLAB ve Vakıfbank Simülasyon Laboratuvarı gibi uygulamalı eğitim ortamlarıyla iş dünyasına hazırlanıyor. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Çankaya, bölümün geniş iş imkanları ve pratik eğitim olanakları sunduğunu belirtti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans ve Bankacılık İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Çankaya, Finans ve Bankacılık Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

Finans ve Bankacılık İngilizce Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Finans Bankacılık Bölümü aslında üniversitenin köklü eski bölümlerinden biri. Son halini yani İngilizce haline alması 2020 yılı. Daha öncesinde %30 İngilizce olarak devam ediyordu. Program dediğim gibi büyük üniversitenin köklü bölümlerinden bir tanesi. Aslında lisans programının yanı sıra oldukça kapsamlı lisansüstü programları da mevcut. Özellikle Finans Enstitüsü kısmı bizim için önemli unsurlardan biri. Ana ekip kadro yine Finans Bankacılık Bölümünün üzerine inşa edilmiş durumda.

Öğrenciler neden Finans ve Bankacılık İngilizce Bölümünü tercih etmeli?

Buradan mezun olan öğrenci örneğin ne yapabilir? Oldukça geniş imkanları var. Aslında çoğu öğrencimizin ben tanıtım günlerinde de rastladığım kadarıyla kafasında finans bankacılık deyince çok kısıtlı bir alan, çok odaklı bir alanmış gibi düşünüyorlar. Aslında çok da öyle değil. Bunu baktığımızda programın isminden de anlaşılacağı üzere bir zaten bankacılık tarafı ve bankacılık sektörünün çok farklı birimlerinde iş bulma imkanları var.
Bunun yanı sıra bir banka deyip geçmemek lazım aslında. Banka da kendi içinde çok farklı özelliklerdeki öğrencilere çok farklı imkanlar sunabiliyor. Örneğin, daha sosyal, dışa dönük öğrenciler biraz daha mesela daha iletişim tarafına yönelik birimlerde çalışmayı tercih edebiliyorlar veya daha sayısal, kantatif tarafı güçlü olan arkadaşlar daha risk yönetimi gibi birimlere odaklanabiliyorlar, genel müdürlük birimlerine odaklanabiliyorlar. Bu dediğim gibi sadece bankacılık tarafı, bunun yanı sıra finans dediğimiz zaman finansta özellikle reel sektörde aklınıza gelebilecek her sektörün kendince farklı ölçeklerde olmak üzere tabii ki bir finans veya muhasebe birimi var. Dolayısıyla bu birimlerde çok rahatlıkla iş bulabiliyorlar. Bunun yanı sıra aracı kurma olarak nitelendirdiğimiz sermaye piyasalarında faaliyet gösteren broker, dealer olarak çalışabilme imkanları var. Dolayısıyla dediğim gibi bunlar şu an sadece aklımıza gelenler. Oldukça geniş bir iş imkanına sahip buradan mezun arkadaşlar.

Finans ve Bankacılık İngilizce Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlanıyor?

Mezuniyet sonrası kariyer bizim için çok önemli. Yani İstanbul Ticaret Üniversitesi dediğimizde zaten isminden de çağrıştırdığı üzere gerçek dünyayla çok iç içe bir kurum. Özellikle bu tarafa önem veren arkadaşlar için bence çok önemli bir nokta bu. İstanbul Ticaret Üniversitesi doğası gereği, kendi DNA’sı gereği İstanbul’un ticaret hayatıyla, Türkiye’nin ticaret hayatıyla iç içe. Dolayısıyla bizlerin buradaki öğrencilik süreçlerinde geçirdikleri dönemde de her aşamada gerek akademik tarafta gerekse iş hayatın hazırlık açısından sürekli bir temas halindeler. Birkaç örnek de vermek isterim. Bizim akademik tarafın programlarının hazırlanmasından başlarsak, sürekli bizim bir sektör danışma kurulumuz var. Adından da anlayacağımız üzere sektör profesyonellerinin, üst düzey yöneticilerinin dahil olduğu, onların bizim müfredatlarımız ve diğer konularla ilgili sürekli fikrini aldığımız ve adeta bir canlı organizma gibi tuttuğumuz bir müfredata sahibiz. Dolayısıyla daha akademik tasarım bile bunun üstüne oturmuş durumda. Bu her yıl tekrar edilen bir süreç.

Onun dışında şu an içinde bulunduğumuz aslında laboratuvar, biz özellikle burada sizle bu paylaşımı yapmak istedik, BİSTLAB olarak isimlendiriyoruz biz. Türkiye’de BİSTLAB uygulamalarının ilk başladığı kurumdur burası. O dönem Borsa İstanbul’un sponsorluğunda desteğiyle, özellikle sermaye piyasalarına, kariyerine hedefleyen arkadaşlara doğrudan birebir teknolojiyi, veriyi burada kendileri deneyimleyebilecekleri, bir fiziksel ortam hazırlanmış durumda.

Bunun çok benzeri aslında bankacılık tarafıyla ilgili de ikinci bir laboratuvarımız daha var. Orası da yine Vakıfbank’ın sponsorluğunda Vakıfbank Uygulama Simülasyon laboratuvarımız var. Orada da daha çok bankacılık tarafıyla ilgili olarak arkadaşların bir şube simülasyonundan başlayıp farklı birimlerine yine sektör deneyimli üretim üyeleri tarafından aktarıldığı, paylaşımın yapıldığı bir eğitim sürecinin içinden geçiyorlar. Yani bu oldukça uzun bir soru. Belki saatte daha çok konuşabiliriz bunun hakkında.

Finans ve Bankacılık İngilizce Bölümü İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okumanın avantajları nedir?

Bana sorarsanız en temel avantaj, altını çizeceğim anahtar kelime, uygulamadır. Birçok benzer müfredatlar, benzer kurumlarda verilmekte ama az önce de belirtmiş olduğum özellikle bu BİSTLAB ve Vakıfbank simülasyon uygulama sınıfımız ve buna benzer diğer uygulamalar, akademik kadrosunun sektör kökenli insanlardan oluşması bence arkadaşları gerçek dünyaya hazırlama açısından çok çok iyi bir ortam sunuyor.

Finans ve Bankacılık İngilizce Bölümü Ar-Ge faaliyetleri ve bu faaliyetlerin topluma faydaları nelerdir?

İlk kuruluşundan bu yana ve özellikle Enstitüsü misyonuyla da birleştirecek olursak, bildiğiniz üzere ülkemizin İstanbul’u uluslararası finans merkezi haline getirme hedefi var. Finans Enstitüsü’nün kurulması ve şu anki bizim bölüm içerisindeki faaliyetlerimizde bu misyona, aynı zamanda tabii ki bu ülke anlamında baktığımızda bu vizyona gerekli nitelikli eleman yetiştirme misyonu üstünde ciddi bir emek sarf ediliyor. Dolayısıyla özellikle o kısmı vurgulama isterim. Uluslararası Finans Merkezi hedefine yönelik bir çalışmamız mevcut.

Finans ve Bankacılık İngilizce Bölümü iş birlikleri ve partnerliklerinin öğrenci ve akademisyenlere faydaları nelerdir?

Bölümün akademik olarak birçok iş birliği var ama ben arkadaşların burada daha çok merak ettiği kısmın daha öğrencilere yönelik kısmı olduğunu düşünüyorum. Yani araştırma açısından birçok farklı üniversiteyle farklı ülkelerden araştırma iş birliklerimiz mevcut. En başta zaten birçok üniversitede olan Erasmus’u zaten çok rahat söyleyebilirim. Özellikle Avrupa’da ben kesinlikle tavsiye ettiğim noktalardan biri arkadaşlara.

Eğitim hayatlarının bir parçasında hangi kurumda olurlarsa olsunlar mutlaka bu Erasmus’la başlayıp üniversitenin sunduğu diğer imkanlarla da devam edebilirler. Ayrıcılıklı olarak benim söyleyebileceğim, bizim üniversitemizin öğrencilerinin Avrupa’nın en önde gelen finans ve yönetim okullarından Frankfurt School of Finance ile bir özel anlaşmamız var. Bizim öğrencilerimiz burada eğitim almak istediklerinde belli bir indirim alarak bir dönemlik bir eğitim alabiliyorlar. Onu ayrıca bir vurgulamak ister mutlaka.

Finans ve Bankacılık İngilizce Bölümü eğitimlerinde teknolojinin rolü nedir?

Teknoloji şu an hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Son birkaç yıldaki müfredat güncellemelerimizin zaten ağırlıklı kısmı teknolojiye yönelik güncellemeler oldu. Hayatımızın bir parçası haline gelen işte yapay zekâ uygulamaları, veri, yani büyük veri (big data) gibi kavramların bizim finans tarafında çok ciddi anlamda uygulamaları var. Dolayısıyla biz daha müfredattan, ilk başladıkları seneden itibaren arkadaşlara bu müfredat içerisine yedirilmiş bir şekilde sektöre çıktıkları zaman gerekli donanımı elde etmeleri için her türlü altyapı zaten sunuluyor. Teorik eğitimden yanı sıra şu an içinde bulunduğumuz yine laboratuvarda da bunu kendileri direkt uygulama imkanına da sahip olabiliyorlar.

Finans ve Bankacılık İngilizce Bölümü gelecek hedefleri nelerdir?

En temel gündem maddesi şu an bizler için teknoloji kısmı. Esas gelecek de o tarafta. Biz farklı bölümlerle entegre bir şekilde müfredatımızı canlı tutarak özellikle yönetim bilişim sistemleri gibi bölümlerle entegre bir halde öğrencilerimizi bu çünkü önümüzdeki beş yıllık dönemde bekleyen kısım bu. Geleneksel yöntemler her gün terk ediliyor. Buna yönelik olarak gerek akademik gerekse dediğim gibi uygulama yönelik iş birlikleriyle kendilerini bu hayata hazırlamaya gayret ediyoruz.