İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Şentürk, Ankara’da gerçekleştirilen 3. ArtNouva Sanat Fuarı kapsamında, Krom Sanat tarafından düzenlenen “Çocuk ve Medyatik Hafıza” başlıklı workshop’ta konuşmacı olarak yer aldı. Şentürk’ün yeni kitabında da ele aldığı çocuk, medya ve hafıza ilişkisi, fuarın etkinlik programına taşındı.
21–25 Ekim 2026 tarihleri arasında Ankara ATO Congresium’da düzenlenen 3. ArtNouva Sanat Fuarı, farklı sanat disiplinlerinden sergilerin yanı sıra söyleşi ve workshop’lara ev sahipliği yaptı. Krom Sanat’ın “Sanatın Bütün Dilleri” temasıyla yer aldığı fuar kapsamında Prof. Dr. Rıdvan Şentürk, 24 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’te sanatçı Mehmet Selim Özban’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Çocuk ve Medyatik Hafıza” başlıklı etkinliğe katıldı.

Çocuk, Medya ve Hafıza İlişkisi
Workshop’la aynı konuyu odağına alan Transformasyon Sürecinde Çocuk ve Medyatik Hafıza, yakın zamanda Uzam Yayınları tarafından yayımlandı. Şentürk’ün kitabı, teknolojik dönüşümün çocukların hafızası, kimlik gelişimi, gerçeklik algısı ve toplumsal aidiyetleri üzerindeki etkilerini inceliyor. Çocukların dijital mecralarla kurduğu ilişkiyi kültürel ve toplumsal yönleriyle değerlendiren çalışma; sinema, animasyon, televizyon, oyunlar ve dijital kültürden örneklere de yer veriyor.
Kitapta, erken yaşlarda karşılaşılan medya içeriklerinin çocukların dünyayı anlamlandırma biçimindeki rolü sorgulanırken, tarihsel ve kültürel hafızayla kurulan bağın önemine dikkat çekiliyor. Şentürk, çocukların gelişiminde kitap, müzik ve sanatın daha fazla yer alması gerektiğini vurguluyor. Ailelerin medya kullanımında bilinçli ve yönlendirici bir yaklaşım benimsemesinin yanı sıra eğitim kurumları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının sorumluluğunu da gündeme getiriyor.

“Don Kişot: Gerçeğin Peşinde” Sergisi De Fuarda Yer Aldı
Fuar kapsamında Krom Sanat tarafından düzenlenen “Don Kişot: Gerçeğin Peşinde” adlı kolektif resim sergisi de ziyaretçilerle buluştu. Sergi, Prof. Dr. Rıdvan Şentürk’ün kurmaca türünde kaleme aldığı yeni kitabının adını taşıyor. Mahyar Alizade ve Mehmet Selim Özban’ın küratörlüğünde 21–25 Ekim tarihleri boyunca Krom Sanat’ın fuar alanında ziyaretçileriyle buluşan sergide, uluslararası ressam grubunun kitap için hazırladığı bazı resimler yer aldı.

