İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi, Türkiye’nin en önemli öğrenci organizasyonlarından birine daha ev sahipliği yaptı. Sivil Havacılık Topluluğu, Havacılık Yönetimi Bölümü akademisyenlerinin de desteğiyle artık gelenekselleşen Sivil Havacılık Zirvesi’nin dördüncüsünü sektörün önemli oyuncularının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdi.
Her sene sivil havacılık günü doğrultusunda havacılık sektörünün güncel konuları ele alınarak gerçekleşen zirvede havacılık sektörünün önde gelen kurumları ve üst düzey yöneticileri havacılık alanındaki güncel konuları ve küresel bakış açılarını öğrenciler ve akademisyenlerle bir araya gelerek paylaştı. Havacılık sektörü açısından dijital transformasyonun ön plana çıktığı zirvede havayolları, havalimanları ve yer işletmelerinin teknolojiyi nasıl kullandıkları ve bu dijital değişimin nasıl yönetilmesi gerektiği vurgusu zirvenin önde gelen başlıkları arasında yer aldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yücel Oğurlu, zirvenin önemini ve üniversite olarak gelecek dönemde havacılık bölümü bünyesindeki projelere verdikleri değeri akademisyenler ve misafirlerle paylaştı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Necip Şimşek ise, İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak Türkiye’nin önemli bir atılımda bulunduğu havacılık sektörü açısından, üniversite bünyesinde yapılan çalışmaların önemini vurguladı, ‘’Havacılığın ülke ekonomisine kattığı değer, milli ekonomi açısından son derece kritik’’ dedi.
ÇEVRE DOSTU UÇAKLAR
Air Canada Doğu Avrupa Türkiye Genel Müdürü Nedime Konuksever küresel boyutlarda havacılık sektörünün önemli parametrelerini paylaştığı sunumunda, havacılık sektörü açısından teknolojinin kullanımının önemini vurguladı. Konuksever, 51 milyon yolcu ile 220 destinasyona uçan Air Canada’nın yeni alımlarında çevre dostu ve yakıt tasarruflu uçakları tercih ettiğini sayılarla vurguladı ve teknolojik altyapı yatırımlarına verdikleri önemi anlattı.
İNOVASYON ÖNEMLİ
Singapur Havayolları Pazarlama Başkanı Derya Pekruh ise Uzakdoğu’nun kültürel değerlerini ve misafirperverliğini servis ve kalitesi ile harmanlayan Singapur Havayolları’nın pek çok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdiğini de vurguladı. Pekruh, havacılığın geldiği noktada inovasyon temelli anlayışın ve sosyal sorumluluk projelerinin paydaşlarla iletişim için sektör açısından yarattığı değerin altını da çizdi.
HAVALİMANI İŞLETMECİLİĞİ TEKNOLOJİYLE GELİŞİYOR
İSG Terminal Nöbetçi Müdürü Oktay Sözen ise Türkiye’nin havacılık sektöründe geçirdiği değişimi anlattı, yaşanan bu değişim ile havalimanı işletmeciliği açısından teknolojik altyapının da sürekli nasıl geliştiğini ortaya koydu.
İGA Terminal Operasyon Yöneticisi Murat Destek ise İstanbul Havalimanına taşınma ve aktive edilen teknolojik gelişmelerden bahsetti, yetişen yeni personel adaylarının da bu gelişimi yakalayan, teknolojiye hakim bir profilde olmasının önemini anlattı.
DİJİTALLEŞME İŞ KAYBINA YOL AÇMIYOR
Pegasus Havayolları İş Geliştirme Yöneticisi Emre Devrim, havacılık açısından datanın analiz edilmesinin önemine değindi. Bu analizlerin zaman içerisinden sistemlerin geliştirilmesi ve iş süreçleri açısından kritik yönlerini ortaya koyan Devrim, ‘’İş geliştirme süreçleri ve değişim, ilk etapta çalışanlar açısından iş kaybetme kaygısı oluşturuyor. Oysa gelişen iş hacmi ile birlikte iş formasyonları açısından da değişim kaçınılmaz. Dijitalleşme ile geliştirilen iş süreçleri verimliliği çok büyük orandaetkiliyor’’ dedi.
SORUNLAR DİJİTALLEŞME SAYESİNDE AŞILIYOR
Lufthansa Türkiye ve Irak Genel Müdürü Kemal Geçer de havacılık sektörünün son 30 yıldaki gelişimini verilerle anlattı, dünyada taşınan yolcu sayısının bu zaman diliminde 2 milyardan 4 milyara çıktığını vurguladı. Bu artışta low-cost taşıyıcılarının da önemli rol oynadığını belirten Geçer, ‘’Dünyada şu an 5000 havayolu şirketi var. Bunların 900’ü aktif faaliyette bulunuyor. Finansal olarak iyi yönetilemeyen havayolları çok rahat iflas edebiliyor’’ dedi.
Son yıllarda belli ölçekteki havayolu şirketlerinin konsolidasyon ile birleştiğini, ABD’de bu sürecin büyük ölçüde tamamlandığına da dikkat çeken Kemal Geçer, ‘’Avrupa’da bu süreç önümüzdeki yıllarda tamamlanacak. Konsolidasyon süreci açısından dijital transformasyon büyük önem taşıyor. Tüm havayolu işletim sistemlerinde, havalimanında ve yolcu açısından yaşanan tüm sorunlarda dijitalleşme ile yüzde 50 oranında azalma sağlandı’’ diye konuştu.