Haberler

TİCARET/Eco-Talks 3: Türkiye’de Tarımda Sürdürülebilirliğin İlk Örnekleri

İktisat Bölümü tarafından geleneksel olarak düzenlenen TİCARET/Eco-Talks etkinliklerinin üçüncüsü, 3 Aralık 2025 Çarşamba günü Sâdâbâd Kampüsü’nde Sürdürülebilirlik Topluluğu iş birliğiyle gerçekleştirildi.

“Türkiye’de Tarımda Sürdürülebilirliğin İlk Örnekleri” temasıyla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde kıymetli öğretim üyemiz iktisat tarihçisi Doç. Dr. Şefik Memiş tarımda sürdürülebilirliği tarihsel bir perspektiften ele alarak Osmanlı’nın son döneminde tarımsal eğitimin kurulması ve yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmaları arşiv belgeleriyle birlikte ortaya koydu.

 

Etkinlikte Osmanlı’nın son döneminde uygulanan tarım politikaları, kurumsal dönüşüm süreçleri ve modernleşme adımları sürdürülebilirlik perspektifiyle değerlendirildi. Tarımın yalnızca üretim faaliyeti olarak değil; kültürel, sosyolojik ve toplumsal refah boyutlarıyla da ele alınması gerektiği vurgulandı. Ziraat eğitiminin yaygınlaştırılması, Halkalı Ziraat Mektebi’nin açılması, yurt dışına öğrenci gönderilmesi ve yerli üretimi teşvik eden sergiler gibi uygulamaların, tarımsal modernleşme sürecinde önemli rol oynadığı ifade edildi. Ayrıca köylünün toprağa bağlılığını güçlendirmeyi amaçlayan sosyal projeler, Mesut Köy Projesi ve kırsal kalkınmaya yönelik yaklaşımlar ele alındı. Tarımın, sanayi ve ticaretin temelini oluşturan bir üretim alanı olduğu ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda korunması ve güçlendirilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.

DİĞER Haberler

20 Aralık 2025
Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan Çifte Birincilik Başarısı 19 Aralık 2025
Prof. Dr. Betül GÜR’ün “The Effect of Energy Poverty Reduction and Renewable Energy Use on CO2 Emissions: Empirical Evidence from ASEAN Countries” Makalesi Yayımlandı 18 Aralık 2025
Erasmus Bilgilendirme Toplantısı Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi 12 Aralık 2025
İktisat Bölümü Öğrenci Buluşması Gerçekleştirildi 10 Aralık 2025
İktisat Stajı Dersi Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi 5 Aralık 2025
TİCARET/Eco-Talks 4: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Gıdada İsrafa Son 3 Aralık 2025
Prof. Dr. Betül GÜR’ün “The Effect of Renewable Energy Use and ICT Development on CO₂ Emissions in EU Transition Economies” Başlıklı Makalesi Yayımlandı 27 Kasım 2025
Doç. Dr. Şefik Memiş’e Yılın Kitabı Ödülü 27 Kasım 2025
Sürdürülebilirlik Topluluğu Yola Çıktı
×
WhatsApp