İNSAN VE TOPLUM
BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Uluslararası Balkan Sempozyumu gerçekleştirildi

Ümraniye Belediyesi, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi iş birliğinde ‘Uluslararası Balkan Sempozyum’u düzenlendi. Sempozyum, ‘Barış İçinde Birlikte Geleceğe’ temasıyla gerçekleştirildi.

Ümraniye Belediyesi, Uluslararası Kalkınma ve İş birliği Derneği ve İstanbul Ticaret Üniversitesi bir araya gelerek Uluslararası Balkan Sempozyumunu gerçekleştirdi. Sempozyum ‘18 Aralık Uluslararası Göçmenler’ konulu resim sergisinin açılışı da yapıldı. Üç gün sürecek olan sempozyumun birinci günü yüz yüze gerçekleştirilirken ikinci ve üçüncü günü de online olarak devam etti.

Sempozyumun ilk oturumunda UKİD İstişare Kurulu Başkanı Prof. Dr. Musa Taşdelen, Eski Milletvekili Dr. Hüseyin Kansu, Eski Başbakanlık Danışmanı Davut Nuriler, Eski Milletvekili Süleyman Gündüz ile İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay konuşma gerçekleştirdi.

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Elçin Aykaç Alp, “Barış İçinde Birlikte – Geleceğe” temasının rastgele seçilmediğini belirterek Balkanlar’ın tarihi kökleri nedeniyle Türkiye’siz, Türkiye’nin de o coğrafyayı 550 yıl yöneten Osmanlı’nın tarihi mirasçısı olması sebebiyle Balkanlar olmadan düşünülemeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Alp şunları söyledi:

“Hala Balkanlarda bulunan Türkler ve Müslümanlar Türkiye’ye akrabalık bağı ile bağlıdır. Oradaki bir değişim Türkiye’yi, Türkiye’deki bir değişim ise Balkanları etkilemektedir. Bu sebeple Balkanlar Türkiye’de medyanın, akademinin ve en önemlisi kamunun sürekli gündeminde olmalıdır. Bizler de İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak Balkanlar’ın daha çok gündemde tutulması adına Ümraniye Belediyesi ve UKİD ile beraber bu sempozyumu düzenledik. Üç gün boyunca akademisyen ve araştırmacılar Balkanlar’ı çok farklı perspektiflerden ele alan bildiriler sunacaklardır. Umuyoruz ki bu sempozyum Balkanlar’da huzur ve barışa vesile olsun, bölgeye dair yeni çalışmalara öncülük etsin.”

SEMPOZYUMLA GÜZEL FİKİRLER ORTAYA ÇIKACAK

Balkanların Türkiye coğrafyasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan İsmet Yıldırım, “Türk coğrafyasını, Osmanlı coğrafyası olarak Balkanlar’dan geri çekilmemizle dünyanın düzeni bozuldu. Onun için Balkanları ne kadar anlatsak ne kadar sempozyum yapsak da onunla alakalı ne kadar araştırmalar, fikirler ortaya çıksa o kadar faydalı hale gelir. Hem gençlerimiz hem akademisyenlerimiz hem de insanlık ondan istifade eder diye düşünüyorum. Bu vesileyle sempozyumumuza katkıda bulanan kuruluşlara teşekkür ediyorum. İnşallah sempozyumda çok güzel fikirlerin ortaya çıkacağını ve Balkanlar’ın ehemmiyetinin daha iyi anlaşılmış olacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.