Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunda Türk Dünyasının Önemi paneli gerçekleştirildi

Turan

29 Şubat 2024 Perşembe günü üniversitemiz Sütlüce yerleşkesi Konferans Salonunda (6.Kat) saat 10:45-13:00 arasında merkezimiz tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunda Türk Dünyasının Önemi adlı etkinlik gerçekleştirildi.

Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunda Türk Dünyasının Önemi başlıklı Panel, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve fikir ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve Milli Marş ile başlandı.

Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi adına programın ilk açılış konuşmasını Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zebiniso Kamalova yaptı. Ardından İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı sayın Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu yaptığı açılış konuşmasıyla programın önemini vurguladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Abdulhamit Avşar Kurtuluş savaşı döneminde Türk Dünyasındaki mücadele ruhunu dile getirdi. Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul’deki Konsolosu Sn. Fazliddin Samaridinov, selamlaşma konuşmasını yaptı. Ardından Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Yardımcısı Sn. Sadi Jafarov da selamlaşma konuşmasıyla katılım sağladı.

Panelin oturum bölümünde Türk dünyasının abide şahsiyetlerinden Özbekistan Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Michigan State University’nin fahri profesörü Prof. Dr. Timur Kocaoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dinçer Koç ve Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mağfiret Yunusoğlu, konu ile ilgili tebliğlerini sundular. Bu panelin moderatörlüğüne İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Zebiniso Kamalova üstlendi.

Panel Oturumu:

1.Prof. Dr. Timur Kocaoğlu, Özbekistan Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Michigan Devlet Üniversitesi fahri profesörü:

“Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkistan-Anadolu İlişkileri” başlıklı bir konuşma yapacaklar.

2.Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim Üyesi

“Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluş ve Devlet Kimliğini Yeniden Yorumlanış Sürecinde Türklük ve Türkistan.

3.Prof. Dr. Dinçer Koç, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi

“Osmanlı ve Türkistan İlişkileri”

4. Dr. Mağfiret Yunusoğlu, Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi

“Cumhuriyet Türkiye’sinde Uygur Türkleri ve Uygur Türkçesi Üzerine”

Panelist hocalarımıza Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, Prof. Dr. Mustafa Sait Yazıcıoğlu Teşekkür Belgelerini takdim ettiler.