İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MATEMATİK
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Doğan Kaya’ya sorduk

Teknoloji, finans ve analitik düşünme becerilerini birleştiren İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Matematik Bölümü, uluslararası deneyime sahip akademik kadrosu ve İstanbul Ticaret Odası’nın desteğiyle öğrencilerine benzersiz fırsatlar sunuyor. Bölümün Başkanı Prof. Dr. Doğan Kaya, Matematik Bölümünün misyon ve vizyonunu, öğrencilere sundukları programların katkılarını ve iş dünyasına hazırlık sürecini anlattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğan Kaya, Matematik Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

Matematik Bölümünün misyonu ve vizyonu nedir?

Matematik Bölümü misyon denince aslında bütün bilimlerin misyonunu içine alacak şekilde öncelikle öğrencilerin analitik düşünmeyi öğrenip problemlerini, işlerini belli bir düzene göre birbirini çakıştırmadan çözme işlemini öğretmeyi amaçlar. Misyonu bu şekilde tanımlanabilir. Tabii bunun yanında Matematik Bölümünde değişik dersler vardır. En önemli derslerimiz matematiksel mantığını öğretip onların analizlerini yapmak. Günümüz dünyasındaki yazılımdan tutun, yapay zekâ, süper güvenlik, diğer taraftan veri analizleri, değişik mühendislikler ve sosyal bilimlerde, finansla özellikle. Siz bilgiyi alıp işlemeniz lazım. Vizyon olarak biz öğrencilere matematiksel bilgi, finans ve yazılımı da birlikte vererek bir vizyon oluşturup hem dünyada hem de ülkemiz adına yararlı, faydalı ve ileri düşünceye sahip insanlar oluşturmaya çalışıyoruz.

Matematik Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Klasik matematik yanında bir de bizim şöyle bir seçmeli ders havuzlarımız var. Orada en az bir yüzde 50’ye yakın programlama, güncel programlama dilleri var. O programlama dillerini öğrensin öğrenci. Bir de bunun yanında programlama istemeyip de finansta iyi olmak iyi durumda ya da kendini rahat hissedecek öğrenciler için. Orada da %50’ye yakın bir seçmeli ders grubumuz var. Dolayısıyla ikinci sınıftan başlayarak öğrencilere her iki yolda dersleri aldırıyoruz uzmanlar tarafından. Dördüncü sınıflara staj imkânı sunuyoruz. İşte bu yazılım ve de finans konusunda stajdaki ve gösterdikleri performans başarıdan sonra da düşününce dünyalar daha girişimcilik anlamda farklılaşacak diye düşünüyoruz.

Öğrenciler Matematik Bölümünü neden tercih etmeli?

Eğer öğrenci insan olarak zihnini tam kullanmak istiyorsa, analitik mantıkla yani bir işi problemini tam ortaya koyup onun çözüm adımlarına adım adım ve birbirine çatışmadan belli bir sonuca götürme mantığıdır. Eğer kendini bu yönde hissediyorsa Matematik Bölümüne gelip diğer hangi işi istiyorsa ya da hangi meslekte uzmanlaşmak istiyorsa bu mantığı oluşturduktan sonra orada kendisini daha ileri götürebilir. Dolayısıyla ben bir bölüm bulamadım ya da kazanamadım matematiğe gelmek yerine ben matematiğe gideyim, matematikte bu mantığı alayım, ondan sonra yapacağım işi daha rahat ve daha güzel yapabileyim diyenler gelmeli.

Matematik Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlanıyor

Derslerimizde seçmeli havuzdan aldırdığımız programlama, kod, bir de finans kısmında işletme fakültemizde burada çok yetkin insanlar var. Onlardan aldırdığımız derslerle öğrencilerimiz 3. sınıf ve 4. sınıfta kendilerini bir konuda rahat hissetmeleri ve bu üniversitenin sağladığı özellikle İstanbul Ticaret Odası gibi bir devasa bir güç var arkamızda. Onların imkanlarını kullanarak Bir de bizim üniversite İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul Teknoparktaki ortaklığı hem bizim %1 ortaklığımızdan dolayı staj imkanlarımız var. Bu sene başlatıyoruz lisansüstü programlarda. Birlikte eğitim vereceğimiz lisansüstü programlar açılıyor. Buralarda imkanlar bulabilecek. Bir matematikçi eğer finansta bir şeyler öğrenmişse, matematiği de biliyorsa bu ortamlarda değerlendirilebilecek. Diğer taraftan programlamada dediğim gibi ise bu sefer diğer tarafta yapay zekâda, siber güvenlikte çok düzgün ve güzel işler yapılıyor. Oralarda değerlendirilecek çünkü biz oranın ortağıyız.

Matematik Bölümünü İstanbul Ticaret Üniversitesinde Okumanın Avantajları Nedir?

En önemli avantajlarından birisi şu, biz İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki Matematik Bölümü hocalarının büyük çoğunluğu yurtdışı doktoralı menşeili. Bu demektir ki uluslararası bir mantıkla bu işi yürütecek. İkincisi öğrenci tarafında, sınıflarımız butik sınıflar. 25 kişilik bir özel okul gibi öğrencilerle bile bir muhatap olarak öğrencileri yetiştirmek bir avantajdır bence. En önemlisi de okurken buradaki imkanlarımız, fiziki imkanlarımız, İstanbul Ticaret Odası’nın Cemile Sultan Korusu, Eminönü’ndeki sosyal tesislerimiz falan yani çok güzel imkanlar olan bir üniversiteyiz bu anlamda.

Matematik Bölümü Ar-Ge Faaliyetleri ve bu faaliyetlerin topluma faydaları nelerdir?

Akademik dünyada araştırmalar çoğu zaman kişiye odaklıdır. Tabi program odaklı olanlar da vardır. Her bir hocanın kendi alanı vardır. Mesela ben kendi alanım. Doktora programını ben İngiltere’de yaptım. Süper bilgisayarlarda programlama çalıştım. Dolayısıyla ben uygulamalı matematikte çalışıyorum. Birazcık matematikte uygulamalı olmasına rağmen piyasada bir uygulama alanımız sadece veri analizleri belki yapılabilir. Programlama dersleri, yapay zekâ, yapay sinir ağlarıyla ilgili yoğunlaşma var öğrencilerimizden dolayı. Dolayısıyla ileriki zamanlarda bu konularda da araştırmalar olabilir. Ağırlıklı olarak bizim hocalarımız genellikle matematik içinde analiz kısmı var, ondan sonra geometri kısmı var, CEBİR kısmı var, bir de uygulamalı matematik kısmı var. Bu kısımlarda herkesin kendi alanında çok yetkin, ben ve bir arkadaşımız Amerika’da yayınlanan araştırmalarda sıralamada olan insanlarız mesela. Bu anlamda çalışmalarımız, bilimsel çalışmalarımız matematik dünyasında güzel bir yerdeyiz diye düşünüyorum.

Matematik Bölümü gelecek hedefleri nelerdir?

Planlamamız şuydu, dedik ki matematik, pür matematik her tarafta herkes veriyor. Biz buna ne ilave edebiliriz? Önceki bölüm başkanları da hayırla yad ediyorum. Esas dersler bir de seçmeli havuzunda yeterince programlama, veri analizi, kodlama, diğer taraftan da finans ve finansın alt dallarında böyle bir yapılanmaya gittik. Bunu uyguluyoruz. Yani ben biraz iddialı oluyorum burada ama çocukların iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Onu başarabilirsek ilk etapta önemli bir fırsat olacak diye düşünüyorum.

Matematik Bölümünün En’leri nelerdir?

Ben 2011 Ağustos’ta geldikten sonra Matematik Bölümünden mezun olup İstanbul Teknikleri araştırma görevimiz vardı doktorasını bitirdi, doktor öğretim üyesi. Gebze Teknoloji’de şu anda profesör olmak üzere doçent bir kızımız var. Medeniyet Üniversitesi’nde şu anda doçent bir kızımız var, biz de mezun. Değişik devlet kurumlarında çalışılanları çok saymıyorum. En az 4 tane akademisyen böyle doçentliğini almış, profesörlüğe doğru yürüyen arkadaşlarımız var.