Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi
Anasayfa

MERKEZ MÜDÜRÜ

Sanayi Politikaları ve Kalkınma Araştırma Merkezi, misyonunu ve vizyonunu belirlerken dijital dönüşümü, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşüm arasındaki güçlü ilişkileri vurgulamaktadır. Merkez, dijital teknolojilerin kullanımının, sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı kalkınmanın temel bir unsuru olduğunu kabul ederek, bu alanlardaki etkileşimlere odaklanmaktadır. Misyonumuz, dijital dönüşümün, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşümü destekleyen stratejik politikaların geliştirilmesine liderlik etmektir. Bu çerçevede, dijital teknolojilerin çevresel etkilerini azaltarak ve kaynak kullanımını optimize ederek, endüstriyel süreçlerin ekolojik açıdan sürdürülebilir hale getirilmesini amaçlamaktayız. Ayrıca, dijitalleşmenin ekonomik büyümeye nasıl katkı sağlayabileceğini ve bu süreçte yeşil dönüşümün nasıl teşvik edilebileceğini araştırarak, ülkelerin yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek için stratejilerini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Vizyonumuz, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümün entegre edildiği bir endüstriyel ekosistem oluşturarak, ekonomik büyümeyi desteklemek ve doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlamaktır. Bu bağlamda, enerji verimliliği, karbon ayak izi azaltımı ve çevre dostu üretim yöntemleri gibi konularda yenilikçi çözümler üreterek, merkezimiz ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 Aralık 2023 Perşembe günü saat 14:00’te Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezi (SANAM) tarafından üniversitemiz Sütlüce Yerleşkesi B105 numaralı salonda SANAM SEMİNERLERİ’nin ilki olarak Otomotiv Sanayinde Teknolojik Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik etkinliği gerçekleştirilecektir.

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Kasım sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Ekim sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Eylül sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Ağustos sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Temmuz sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Haziran sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

 

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN KISA KISA…

Hazırlayan: Efe Uzgören

  • ABD‘de tarım dışı istihdam mayısta 339 bin kişi artarak beklentileri aştı, işsizlik oranı yüzde 3,4’ten yüzde 3,7’ye çıktı. ( https://www.ekoturk.com)
  • TCMB: Finans dışı firma net döviz pozisyonu Mart’ta 90,35 milyar dolar açık verdi. (https://www.ekoturk.com)
  • ABD işsizlik oranı, Nisan ayındaki %3,4 seviyesinden %3,7’ye yükseldi. (https://tr.investing.com)
  • AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 0,07 artmasını bekliyor. (https://www.dunya.com)
  • İTO verilerine göre, Mayıs ayında fiyatı en fazla artış gösteren ürün yüzde 31,03 ile patates oldu. İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yer alan 242 ürünün 141’nin perakende fiyatı artarken, 25 ürünün fiyatı düştü, 76 ürünün fiyatı ise değişmedi.

(https://www.dunya.com)

 

 

 

  • TÜİK, mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 0,04, yıllık enflasyon ile yüzde 39,59 oldu. ( https://www.dunya.com)

 

 

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Mayıs sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

 

 

 

 

 

 

12-13 Ekim 2023 tarihlerinde merkezimizin de paydaşı olduğu SEPIP (Akıllı Ekonomi Planlaması ve Sanayi Politikaları) 2023 organizasyonu düzenlenecektir.

 

 

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN HAFTALIK HABERLER

Hazırlayan: Efe Uzgören / SPKM Asistan Öğr.

 

 

Nisan 2023 Konut Satış İstatistikleri için tıklayınız.

 

 

 

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN HAFTALIK HABERLER

Hazırlayan: Efe Uzgören / SPKM Asistan Öğr.

  • Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları açıklandı. Nisan 2023’de aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %8,83, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,15 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro %3,34, Amerikan Doları %0,92, mevduat faizi (brüt) %0,65 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; BIST 100 endeksi %4,15 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %8,99 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde Euro %1,75 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %0,63, mevduat faizi (brüt) %0,90, BIST 100 endeksi %5,63 ve DİBS %10,39 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. (tuik.gov.tr)
  • İstihdam edilenlerin sayısı martta bir önceki aya göre 37 bin kişi artarak 31 milyon 462 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 48,2 oldu.(tuik.gov.tr)

 

 

  • Oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,8 puan azalarak 2022 yılında %56,7 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı %27,2, lojmanda oturanların oranı %1,1, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise %15,1 oldu. (tuik.gov.tr)

 

  • Spot piyasada bir megavat saat elektriğin fiyatı yarın için en yüksek 2 bin 600 lira, en düşük 1248 lira 1 kuruş olarak belirlendi. (https://www.bloomberght.com)

 

  • Göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğu göstergelerinin en az birinden yoksun olma durumu olarak açıklanan yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı ilk kez bu yıl hesaplandı. (tuik.gov.tr)

 

  • 2022 yılı sonuçlarına göre fertlerin %32,6’sı yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde; 0-17 yaş grubunda %42,7, 18-64 yaş grubunda %30,2, 65+ yaş grubunda ise %20,5 olarak tahmin edildi. (tuik.gov.tr)

 

 

  • Fed New York şubesinin açıkladığı verilere göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi nisanda yüzde 4,4’e düşerken, orta vadeli enflasyon beklentisi yüzde 2,9’a, uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 2,6’ya çıktı. (https://www.ntv.com.tr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN KISA KISA…

Hazırlayan: Efe Uzgören

  • Morgan Stanley, Fed Nisan’da politika faizini 25 baz puan arttırarak yüzde 5,00-5,25 aralığına yükseltti. (https://www.m.bloomberght.com)
  • Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı mart ayında beklenmedik şekilde düşerek rekor seviyeye geriledi. Eurostat verilerine göre mart ayında işsizlik oranı şubat ayındaki yüzde 6,6’dan yüzde 6,5’e indi. (https://www.ekoturk.com)
  • Tüketici fiyat endeksi nisanda aylık %2,39, yıllık %43,68 oldu. (https://www.ekoturk.com)
  • Dış ticaret açığı nisanda yüzde %43,9 artışla 8,85 milyar dolara yükseldi. (https://www.ekoturk.com)
  • Depremlerin maliyeti 150 milyar doları buldu. (https://www.dunya.com)
  • İhracat geçen yıla göre %17.2 düşerek Nisan’da 19.32 milyar dolara geriledi. İhracatçıların rekabet gücü ve kura dair uyarılarının önemi ortaya çıktı. (https://www.dunya.com)
  • İtalya’da yıllık enflasyon nisanda 8,3’e yükseldi. (https://www.dunya.com)
  • Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mart’ta yıllık bazda yüzde 5,9 artarken bir önceki aya kıyasla yüzde 1,5 geriledi. Böylece bölgede ÜFE art arda 6 ayda gerilemiş oldu. (https://www.bloomberght.com)
  • Almanya’da ihracat Mart ayında 2,2’lik düşüş tahminin oldukça üzerinde düşüş kaydederken ithalat da yüzde 2,1’lik tahminleri aşan bir gerileme gösterdi.(https://www.bloomberght.com)
  • Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), Kovid-19 salgını sonrası daha iyi işleyen tedarik zincirlerine rağmen Almanya’nın ihracatına ilişkin 2023 yılı reel büyüme tahminini yüzde 2,5’ten 1’e indirdi. (https://www.dunya.com)
  • IMF, Türkiye’nin büyüme tahmini 0,3 puan azaltarak yüzde 2,7’ye çekti. (https://www.dunya.com)
  • ABD’de dış ticaret açığı, Mart ayında aylık bazda yüzde 9,1 azalarak 64,2 milyar dolara düştü. (https://www.bloomberght.com)
  • Almanya’da ihracat Mart ayında 2,2’lik düşüş tahminin oldukça üzerinde düşüş kaydederken ithalat da yüzde 2,1’lik tahminleri aşan bir gerileme gösterdi. (https://www.bloomberght.com)
  • IMF: “Avrupa’da konut fiyatlarındaki düşüş hızlanabilir. (https://tr.investing.com)
  • Euro Bölgesi İlk Çeyrek GSYİH; Eurogroup toplantısı.GYSH  Bir önceki dönemdeki %1,8’e kıyasla %1,4’lük bir artış bekleniyor. (https://tr.investing.com)

 

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Nisan sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN KISA KISA…

Hazırlayan: Efe Uzgören

  • TCMB’nin piyasa katılımcıları anketinde mart ayında 22.91 olan yıl sonu dolar/TL beklentisi nisanda 23.15’e yükseldi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi işe 23.52TL’den 24.08 TL’ye yükseldi. (https://www.dunya.com)

 

  • İngiltere’de işsizlik, 0,1 puan artışla şubatta yüzde 3,8’e yükseldi. (https://www.dunya.com)

 

  • ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi’nin açıkladığı imalat endeksi, nisanda 10,8 ile beklentilerin üzerinde gelirken, 2022 Temmuz’dan bu yana en yüksek değerini aldı. (https://www.dunya.com)

 

  • net’in istihdam verilerine göre, 2023’ün ilk 3 ayında istihdam piyasasında hareketlilik hakim olurken, yılın ilk 3 ayında en fazla iş ilanı yayınlayan sektörler sırasıyla yapı, üretim ve bilişim oldu. (https://www.dunya.com)

 

  • ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 6,43’e yükselirken, 6 haftanın ilk artışını kaydetti. (https://www.bloomberght.com)

 

  • Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Mart’ta aylık bazda yüzde 1,65, yıllık yüzde 40,35 yükseliş gösterdi. (https://www.bloomberght.com)

 

 

  • ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 15 Nisan ile biten haftada 245 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. https://www.bloomberght.com)

 

 

  • Yurt içi yerleşkelerini döviz mevduatı bir haftada 258,10 milyon dolar artış gösterdi.

 

 

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN KISA KISA…

Hazırlayan: Efe Uzgören

  • Mart ayı işsizlik %3,5’e gerileyerek %3,6’lık konsensüsün altında kaldı. Ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %4,2 sıçrayarak 21 ayın en düşük seviyesine işaret etti. (https://tr.investing.com)

 

 

  • ABD’de tarım dışı istihdam 236 bin ile 239 bin kişi artış beklentisinin altında kaldı. (https://tr.investing.com)

 

 

  • Türkiye’nin cari işlemler hesabı, şubatta 8 milyar 783 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 834 milyon dolar fazla oluştu. (https://www.dunya.com)

 

 

  • Sanayi üretim endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 1,9, yıllık bazda yüzde 4,5 artış gösterdi. https://www.dunya.com)

 

  • Rusya’nın federal bütçesi bu yılın ilk çeyreğinde 2,4 trilyon ruble (yaklaşık 29 milyar dolar) açık verdi. (https://www.ekoturk.com)

 

  • Euro, bugün TL karşısında 21,1007’ye çıkarak tarihi yüksek seviyeyi gördü. Kurun sene başı yükseliş oranı %5,2 oldu(https://tr.investing.com)

 

 

 

 

 

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Mart sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

 

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN HAFTALIK HABERLER (3)

 

  • ABD’de cari işlemler açığı, geçen yıl %11,5 artışla 943,8 milyar dolara yükseldi. (https://www.ekoturk.com)

 

  • Euro bölgesi enflasyon oranı %8.5’e geriledi.(imf.org)

 

  • IMF, raporunda ülkelerin büyüme tahminleri de güncellendi. Buna göre IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini % 3 olarak korurken, ülke ekonomisinin 2024’te %3 büyüyeceği öngörüldü. (https://www.voaturkce.com)

 

  • ABD Merkez Bankası (FED), faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak, % 4,75-5.00 aralığına yükseltti. Son artışla birlikte banka, politika faizini 2007’den bu yana kaydedilen en yüksek aralığa çıkardı. (https://www.ntv.com.tr)

 

  • Bankacılık krizinin gölgesinde yılın ilk toplantısını gerçekleştiren İsviçre Merkez Bankası (SNB), faizi 50 baz puan artırarak %1,50’ye çıkardı. Bu oran 2008 sonrası en yüksek faiz oranı oldu. (https://tr.investing.com)

 

  • TÜİK verilerine göre 2022’de işsizlik oranı bir önceki yıla göre 1.6 puan düşerek %10.4 oldu. (https://www.trthaber.com)

 

 

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısında %8,50 olan faizi sabit tutma kararı aldı. (https://tr.investing.com)

 

  • Euro/TL kuru rekor tazeledi. Serbest piyasada 20,86’ya çıkan euro kuru, TL karşısında 20,8153 seviyesine çıkarak tüm zamanların zirvesini gördü. (https://tr.investing.com)

 

  • Sanayi üretim endeksi, ocakta aylık bazda %1,9, yıllık bazda %4,5 artış gösterdi. (https://www.dunya.com)

 

 

  • İSO Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Şubat 2022 dönemi sonuçlarına göre, şubat ayında bir önceki aya göre değişmeyerek 50,1 düzeyinde gerçekleşti. Endeks değerinin 50’nin altındaki değerler daralmaya, üstündeki değerler ise büyümeye işaret etmektedir. (https://www.iso.org.tr)

 

 

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN KISA KISA (2)

Hazırlayan: Efe Uzgören

  • ABD yıllık ÜFE; %4,6, beklenti %5,4, önceki dönem %5,7 olarak açıklandı. (https://fintables.com)

 

  • Tarım-ÜFE’de, 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %6,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre %18,40, bir önceki yılın aynı ayına göre %127,56 ve on iki aylık ortalamalara göre %142,90 artış gerçekleşti.( https://www.ekoturk.com)

 

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri 10 Mart haftası itibariyle sınırlı bir gerilemeyle 120 milyar dolara geldi (https://www.bloomberght.com)

 

 

  • ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 11 Mart ile biten haftada 192 bine gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşti. (https://www.bloomberght.com)

 

  • Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı sonrası Başkan Christine Lagarde, enflasyonla ilgili konuştu. Lagarde enflasyonun çok uzun süre yüksek kalmasının tahmin edildiğini, bu nedenle de ECB’nin faiz artış kararı aldığını ((https://www.dunya.com)

 

  • ABD’nin ticari ham petrol stokları, geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 1 milyon 600 bin varil arttı. (https://www.dunya.com)

 

  • Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), Mart ayı toplantısında çekirdek enflasyon kaynaklı endişelerin öne çıkması öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde enflasyon baskısı gündemde kalmaya devam ederken, bu durum ECB’nin politika alanını daralttı. (https://www.dunya.com)

 

 

 

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN KISA KISA…

Hazırlayan: Efe Uzgören

 

  • FED Başkanı Powell’ın 22 Mart 2023 saat 21.00’da Şubat ayı FED faiz kararını açıklaması bekleniyor.

 

  • Avrupa Birliği (AB) ekonomisi, 2022’nin IV. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %0,1 daraldı. (https://www.ekoturk.com)

 

 

  • ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, şubatta 47,7 ile piyasa beklentilerinin altında kalırken imalat sanayisinde art arda 4’üncü ayda daralmanın sürdüğünü gösterdi. (https://www.dunya.com/)

 

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 3 Mart haftasında bir önceki haftaya göre 811 milyon dolar azalarak 120 milyar 359 milyon dolara geriledi. (https://www.ekoturk.com)

 

  • Tarım sektörü, 5 milyar 434 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-şubat dönemi ihracatına imza attı. (https://www.ekoturk.com)

,

 

 

  • Türkiye’de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %9,7 olurken, Ağustos 2022’den bu yana ilk kez tek haneye indi. Bu dönemde işsiz sayısı da 3 milyon 424 bin kişi olarak belirlendi. (https://www.dunya.com)

 

 

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Şubat sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi, Araştırma Dizisi yazılarını başlattı. Kısa raporlar halinde yapılan sunumların ilki öğrenci asistanı Efe Uzgören’in yazarlığında Sanayide Yeni Üretim Yöntemi: Karanlık Fabrikalar başlığında yayınlandı.

Sanayi

 

Araştırma çalışması için tıklayınız.

 

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Ocak sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

Merkezimizin SKPM Ocak 2023 İstatistikleri yayınlanmıştır.

SPKM Ocak 2023 İstatistikleri

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Aralık sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

Merkezimizin SKPM Aralık 2022 İstatistikleri yayınlanmıştır.

SPKM Aralık 2022 İstatistikleri

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Kasım sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

Merkezimizin SKPM Kasım 2022 İstatistikleri yayınlanmıştır.

SPKM Kasım 2022 İstatistikleri

 

Sanayi Politikaları Kalkınma Merkezinin, Ekonomi ve Sanayi Bülteni Ekim sayısı yayınlandı.

Tıklayınız.

 

Merkezimizin SKPM Ekim 2022 İstatistikleri yayınlanmıştır.

SPKM Ekim 2022 İstatistikleri

 

SMART ECONOMIC PLANNING AND INDUSTRIAL POLICY (SEPIP’2022) KONFERANSI YAPILDI

2019 yılına kadar İstanbul Ticaret Üniversitesi Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi, 2019 yılından itibaren OSTİM Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde ve OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat YÜLEK himayesinde düzenlenmekte olan the Smart Economic Planning and Industrial Policy (SEPIP) Conference 10-11 Ekim 2022 tarihlerinde online ve yüzyüze oturumlarla gerçekleştirildi.

Bu yıl düzenlenen Konferans’ta önceki yıllarda olduğu gibi Üniversitemiz Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi yürütücülüğünde paydaş olarak yer aldı. Birleşmiş MilletlerTicaret ve Kalkınma Konferansı UNCTAD, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Universita Degli Studi Di Parma ve Universidad Nacional de San Martin gibi önemli ulusla ve uluslararası kurumlar ile Avrupa’daki çeşitli üniversitelerin de paydaş olduğu Konferans iki gün süren yoğun programın ardından sona erdi.

Bu yıl “Tesla ve Alexa çağında İmalat Sanayi” ana temasıyla düzenlenen konferansta jeopolitik belirsizlikler ve sanayi, jeopolitik riskler, endüstri ve yüksek teknoloji hizmetleri arasında yeni üretkenlik bağlantıları, küresel enerji fiyatları ve enerji arzındaki hareketler ve sanayi politikalarına etkileri, endüstriyel politikalar ve küresel tedarik kesintileri, yeşil kalkınma için sanayi politikası, sanayileşmenin ekonomi politiği, sürdürülebilir endüstriyel kalkınma, ülkelerin makroekonomik politikanın ana tercihlerinin sanayileşme süreci üzerindeki etkileri, dünyada erken sanayisizleşme konuları çerçevesinde paneller yapıldı.

Konferans’a Türkiye’nin yanı sıra Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İspanya, Portekiz, Avustralya, İtalya ve Arjantin’den çok sayıda konuşmacı katıldı.

Üniversitemizden Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Betül GÜR, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf BALCI ve Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sabri ÖZ’ün bilim kurulu üyesi olarak yer aldığı SEPİP 2022’de Üniversitemiz öğretim üyelerinin ve doktora öğrencilerinin katıldığı bir panel oturumu gerçekleştirildi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Elçin AYKAÇ ALP’ın moderatörlüğünde yapılan panelin ana teması “Teknolojik ve Dijital Dönüşüm” oldu. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail EKMEKÇİ “enerji verimliliğinde dijital dönüşüm”, Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sabri ÖZ “çip krizi ve sektörel, bölgesel yansımaları”, Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi doktora öğrencilerimizden Selçuk BAYER ise “sağlık sektöründe dijital dönüşüm konuşmalarıyla panelde yer aldılar.

 

 

 

Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezinin Ekonomi ve Sanayi Bülteni’nin ilk sayısı 2022 Eylül itibariyle yayınlandı. Aylık olarak yayınlanacak olan bültende özellikle merkezimizin faaliyet alanıyla ilgili başlıca makroekonomik göstergeler ve gelişmeler yer alacak.

EKONOMİ VE SANAYİ BÜLTENİ 2022_1

 

 

SEPIP 2022

OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen, T.C. Merkez Bankası, UNCTAD, Universita Di Parma, Universidad Nacional de San Martin ile birlikte İstanbul Ticaret Üniversitesi Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi olarak paydaşı olduğumuz “Smart Economic Planning and Industrial Policy (SEPIP) Conference (SEPIP) 2022” bu yıl 10-11 Ekim 2022 tarihlerinde online/yüzyüze olarak gerçekleştirilecektir.

Konferansta Üniversitemizden sunumların yapılacağı bir panel oturumu da düzenlenecektir. Konferansın paydaşı olmamız sebebiyle katılım ücreti talep edilmemektedir. Bildiri sunmak veya moderatör olarak görev almak isteyen akademisyenlerimize detaylı bilgiye https://www.ostimteknik.edu.tr/sepip-2022-1584/1356 ulaşabilirler.

 

 

SEPIP Konferansının amacı araştırmacıları, uygulamacıları, düzenleyicileri ve politika yapıcıları, ekonomik gelişim ve ulusal rekabetçiliği desteklemek adına sanayi politikaları, ekonomik planlama ve muhtelif tamamlayıcı unsurlar bağlamında yeni fikirleri tartışmak, deneyim paylaşımı, araştırma alışverişleri ve akademik çalışma sonuçlarının paylaşımı için küresel düzeyde bir araya getirmektir.

SEPIP-2021
Call for Papers-min
HABERLER

FOTOĞRAF GALERİSİ
VİDEO GALERİ
DUYURULAR
14
Mar
Makale Yayını
18
Ağu
SEPIP 2021 Makale Çağrısı (Call for Papers)
5
Tem
Makale Çağrısı
5
Tem
Uluslararası Balkan Sempozyumu
1
Haz
SPKM Mayıs 2020 İstatistikleri