İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE
ULUSLARARASI İLİŞKİLER
İngilizce
Diplomasiye daha fazla ihtiyacımız var
Kanada İstanbul Başkonsolosu Tara Scheurwater, İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Diplomatlar Konuşuyor” serisinin konuğu oldu. Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, programda yaptığı konuşmada, dünyanın birbirini anlamaya ihtiyacı olduğu bugünlerde başlatılan “Diplomasi Konuşmaları” programının çok değerli olduğunu kaydetti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Diplomatlar Konuşuyor” serisinin konuğu Kanada İstanbul Başkonsolosu Tara Scheurwater oldu. Dr. Öğretim Üyesi Başak Özoral, moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye, Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhamit Avşar ile akademisyenlerimiz ve çok sayıda öğrencimiz katıldı. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, Diplomatlar Konuşuyor programının Kanada-Türkiye ikili ilişkilerine olumlu katkılar sunmasını ümit ettiklerini kaydetti.

DİPLOMASİNİN KONUŞULACAĞI EN DOĞRU ADRES

Rektörümüz Prof. Dr. Avşar ise programın açılışında yaptığı konuşmada İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin dünyanın 87 farklı ülkesinden öğrencisi olduğunu belirterek üniversitemizin sahip olduğu kültürel zenginliği ile diplomasinin konuşulabileceği en doğru adreslerden biri olduğunu söyledi.

Üniversitemizde Kanada ile Türkiye’nin çok kültürlülük konusunda benzerlik taşıdığını belirten Prof. Dr. Avşar, “Çok kültürlülük ve hoşgörü, bizim kültürümüzün de temel dinamiklerinden biri olagelmiştir. Devletlerimizin sınırları içinde yaşayan hiçbir kültür ve topluluk yok olmamış, varlıklarını günümüze kadar hiçbir engelle karşılaşmadan sürdürme imkanı elde etmiştir. Bu dünyanın farklı yerleriyle karşılaştırıldığında benzersiz bir durumdur ve Türklerin diğer milletlere, kültürlere olan saygı ve hoşgörüsünün en açık örneğidir.” şeklinde konuştu.

DİPLOMASİYE DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR

Bugün de aynı saygı ve hoşgörünün tüm spekülasyonlara rağmen aynı şekilde devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Avşar “İçinden geçmekte olduğumuz günlerde mazlumlar adına her platformda sesini yükseltmeye çalışan Türkiye ile çok kültürlülük, hoşgörü ve barış içinde bir arada yaşama kültürünün canlı örneği Kanada gibi ülkelerin sayılarının artmasına daha çok ihtiyaç vardır. Dünyada diplomasi, barış ve huzur için çok daha önemli bir hale gelmiş, uluslararası sistemde barış ve güvenliği korumak için diplomasiyi ayakta tutmak hayati bir önem kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

SENACA ÜNÜVERSİTESİ İLE PROTOKOL İMZALANDI

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin en önemli gündem başlıklarından birinin uluslararasılaşma vizyonu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Avşar, “Bu bağlamda dünyanın pek çok üniversitesi ile ikili anlaşmalar yapıyor ve eğitim alanındaki bilgilerimizi paylaşma imkânı oluşturmaya çalışıyoruz.  Bu kapsamda Kanada’nın önde gelen üniversitelerinden Senaca Üniversitesi ile de bir protokol imzaladık” dedi.

BAŞKONSOLOS  TECRÜBELERİNİ AKTARDI

Başkonsolos Scheurwater de mesleki kariyeri ve motivasyonları, diplomatlık kariyerinde yaşadığı zorluklar, bulduğu çözüm yollarına ilişkin tecrübelerini paylaştı. Scheurwater günümüz diplomasisi, Türkiye-Kanada ilişkileri, güncel uluslararası sorunlar, Birleşmiş Milletler, NATO, G20 ve G7 üzerine görüşlerinin alındığı interaktif bir söyleşi gerçekleşti. Söyleşide ayrıca Kanada’nın öğrencilere sunduğu eğitim imkanları ve konsolosluğun faaliyetleriyle ilgili bilgilendirmede bulunuldu. Program, Başkonsolos Scheurwater öğrencilerimizin sorularını yanıtlaması ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.