Fen Bilimleri
Genel Bilgi

Prof. Dr. Hanifi Parlar  Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü

Lisansüstü eğitim, alanında daha fazla bilgi kazanmanın yanında, problemlere farklı çözüm yöntemleri getirmeyi veya hiç el atılmamış problemler için yeni çözüm yolları aramayı gerektirir. Alanında derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler yüksek lisans eğitimini seçerken, sorunlarına başka çözüm yöntemleri arayan veya henüz çözülememiş sorunları olan kurumlar ise yoğun araştırma gerektiren doktora eğitimi yaptırmaktadır.

İnsanlar sorunlarını çözmeye uğraştıkça, bilim dünyası da yeni yöntemler ve konular kazanmaktadır. Bilimsel konuların artması o bilimin sınırlı sürede tümüyle öğretilmesini imkânsızlaştırdığından, türev bilimler doğmuştur ve doğmaya da devam etmektedir. Türev bilimler ne kadar çeşitlenirse çeşitlensin bir alanda bilinmesi gerekenlerin sınırlı süreye sahip lisans eğitiminde ayrıntılı olarak öğretilmesi imkansızdır. O zaman bilimsel ayrıntıların kazanılabileceği bir eğitime ihtiyaç doğar ki, bu da yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin oluşturduğu lisansüstü eğitimidir.

Lisansüstü eğitim, alanında daha fazla bilgi kazanmanın yanında, problemlere farklı çözüm yöntemleri getirmeyi veya hiç el atılmamış problemler için yeni çözüm yolları aramayı gerektirir. Alanında derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler yüksek lisans eğitimini seçerken, sorunlarına başka çözüm yöntemleri arayan veya henüz çözülememiş sorunları olan kurumlar ise yoğun araştırma gerektiren doktora eğitimi yaptırmaktadır. Görülüyor ki, yenilikler ve icatlar sorunlara çözüm aramaktan yani ihtiyaçtan doğmaktadır. İhtiyaç duyanlar ise gerçek üreticilerdir. Bu arayışın sonucunda doğan bilim, herkesin gördüğünü görmek ama hiç kimsenin düşünmediğini düşünmek olarak tanımlanabilir. Enstitümüzde yüksek lisans eğitimi tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Tezsiz yüksek lisans eğitimi ders ağırlıklı olup Lisansüstü Yönetmeliğimizde öngörülen sayıdaki dersi ve dönem projesini öğrencilerimizin başarmasını gerektirir. Tezli yüksek lisans eğitimi ise hem ders hem de tez ağırlıklı olup, tez çalışması olarak belirli bir konuda yapılan araştırmanın jüri önünde savunulmasını gerektirir.

Doktora eğitimi yüksek lisans derecesine sahip öğrencilerin Lisansüstü Yönetmeliğimizde öngörülen sayıdaki dersi başardıktan sonra alanında derinlemesine araştırma yapmayı gerektiren tez çalışmasından oluşur. Zorlu ve titiz bir araştırma ortamı içinde yürütülen bu çalışmanın sonunda bilime özel bir katkının yapılması beklenir.

Araştırma konuları genelde gerçek hayata dayanmakta olup hem İstanbul bölgesinde bulunan yüksek teknolojili endüstrilerden Teknoparkımız vasıtasıyla enstitümüze ulaşmakta hem de global dünyada yaşanan sorunlardan seçilmektedir. Eğitim ve araştırma faaliyetlerinde büyük ilerlemeler kaydeden üniversitemiz, araştırmacıları burs ve diğer imkânlarla desteklemektedir. Enstitümüzdeki yüksek lisans ve doktora programları aşağıda verilmiştir.

 

Kurum İçi Değerlendirme Raporu

 

Enstitü Yönetim Kurulu Üyeleri

Prof. Dr. Hanifi PARLAR (Enstitü Müdürü)
Doç. Dr. Muhammet CEYLAN (Enstitü Müdür Yrd.)
Doç. Dr. Sabri ÖZ (Enstitü Müdür Yrd.)

 

 

  • Yüksek Lisans Programları

Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce)
Endüstri Mühendisliği
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
İç Mimarlık
İstatistik
İş Sağlığı ve Güvenliği
İşletme Mühendisliği (İngilizce)
Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi
Koruma ve Restorasyon
Matematik
Mekatronik Mühendisliği
Mekatronik Mühendisliği (İngilizce)
Mücevherat Mühendisliği
Siber Güvenlik
Tekstil ve Moda Tasarımı

  • Doktora Programları

Bilgisayar Mühendisliği
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (İngilizce)
Endüstri Mühendisliği
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
İstatistik
İş Sağlığı ve Güvenliği
Matematik
Mekatronik Mühendisliği (Türkçe)
Mekatronik Mühendisliği (İngilizce)
Mücevherat Mühendisliği
Siber Güvenlik

 

İletişim Bilgileri
Müdür :Prof. Dr. Hanifi PARLAR

Müdür Yrd.  : Doç. Dr. Muhammet CEYLAN

Müdür Yrd.  : Doç. Dr. Sabri ÖZ

 

 

Yüksek lisans ve doktora programları hakkında detaylı bilgi için aday öğrenci sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tez Süreçleri Hakkında Bilgilendirme

 

ENSTİTÜ HABERLERİ
ENSTİTÜ ETKİNLİKLERİ

FOTOĞRAF GALERİSİ
VİDEO GALERİ
ENSTİTÜ DUYURULARI
1
Eyl
DUYURULAR
7
Mar
Fen Bilimleri Dergisi