FİNANS ENSTİTÜSÜ
Thomson Reuters Eikon Veritabanı Webinarı (24.04.2020)

İstanbul Ticaret Üniversitesi Finans Enstitüsü’nün katkılarıyla üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrencilerinin erişimine açılan Reuters Eikon veritabanının etkili ve verimli kullanılabilmesi adına Finans Enstitüsü tarafından bir eğitim webinarı düzenlendi. Firma yetkililerinden Ece Saraçoğlu Hanım’ın vermiş olduğu eğitim, üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrencilerinden 57 kişinin katılımıyla 24.04.2020 tarihinde gerçekleştirildi.

Refinitiv Eikon veritabanı erişimine yönelik verilen eğitimde, öncelikli olarak veritabanında aranılan bilgiye ve veriye en kısa, kolay ve verimli yoldan nasıl ulaşılabileceği konusuna açıklık getirilmiştir. Özel arama motoru vasıtasıyla ihtiyaç duyulan verinin nasıl temin edilebileceği ve ilgili analizlere, haberlere, araştırmalara ve grafiklerle görsel sunumuna erişilmesi konuları irdelenmiş ve katılımcılara açıklanmıştır. Veritabanı içerisinde belirli filtreleme yöntemlerinin kullanımı ve ilgili verinin belirli kısıtlamalarla özelleştirilerek ihtiyaca uygun hale getirilmesine yönelik işlemler konusunda bilgi verilmiştir.

Piyasada var olan finansal haberlerin erişilebilirliği ve güvenilirliği büyük önem taşımakta olup Refinitiv Eikon veritabanı bünyesinde 2,500’den fazla gazeteci tarafından aktarılan uzman görüşlerine ulaşmak mümkündür. Verilen eğitimde, Reuters ve dünya çapındaki diğer haber sağlayıcılardan edinilen gerçek zamanlı ve doğrudan piyasaya yönelik haber başlıklarına erişim ve ilgili haber başlıklarının ihtiyaca yönelik olarak filtrelenerek incelenebilmesi konusuna değinilmiştir.

Eğitim süresince yalnızca piyasaya yönelik finansal haberlere değil; 150 ülkenin ve küresel pazarın % 99’unu kapsayan şirketlerin finansal verilerine de ulaşılabilmesi konusunda bilgi verilmiştir. Özelleştirilmiş arama motorlarının kullanımıyla bu verilere erişim, verilerin veritabanı üzerinden Excel dosyasına aktarılması, Eikon içeriğinin Excel formatına uyarlanması ve verilerin analize uygun hale getirilmesinin yanısıra ihtiyaç duyulması halinde şema ve grafiklerle görsel sunumun zenginleştirilebilmesi olanakları hususunda da katılımcılar bilgilendirilmiştir.

Refinitiv Eikon, aynı zamanda dünyanın en kapsamlı finansal zaman serisi veritabanı olup tüm önemli varlık sınıflarında 65 yıllık veriye ulaşma imkanı sağlamaktadır. Datastream (veri akışı) üzerine de bilgilendirmenin yapıldığı eğitimde, incelenmek istenilen zaman dilimi dahilindeki verilerin sistem üzerinden çekilip veritabanı dışına aktarılması, gerekli görüldüğünde verileri grafiksel olarak da görebilme, bir başka zaman serisi verisi ile olan ilişkisinin incelenmesi ve analiz edilebilmesi noktaları gibi önemli konular da eğitimin içeriğini oluşturmuştur.

Eğitim videosuna ulaşmak için tıklayınız.