İŞLETME FAKÜLTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Okşan Kibritçi Artar’a sorduk

Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Okşan Kibritçi Artar’a sorduk

Havacılık Yönetimi Bölümü, sektöre nitelikli ve kalifiye personel yetiştirme misyonuyla eğitim veriyor. Bölüm, güçlü iş birlikleri ve sektöre yönelik sertifikasyon programlarıyla öğrencilere geniş kariyer fırsatları sunuyor. Bölümün Başkanı Prof. Dr. Okşan Kibritçi Artar, bölümün misyonu, vizyonu ve öğrencilere sunduğu fırsatları anlattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okşan Kibritçi Artar, Havacılık Yönetimi Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

Havacılık Yönetimi Bölümünün misyonu ve vizyonu nedir?
Dört yıllık lisans programıyla birlikte havacılık yönetimi mezunlarımızın okulda edinmiş oldukları bilgi ve becerileri yetkinliklere çevirip sektörün ihtiyacı olan nitelikli ve kalifiye personeli yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu süreçte de öğrencilerimize havacılık işletmesi ve yönetimi konusu yetkinlik sağlamak ve belirli donanımlara haiz olmalarını sağlamak öncelikli amacımız. Aslında vizyon olarak baktığımız zaman İstanbul Ticaret Üniversitesi Havacılık Yönetimi bölümünün ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığının sağlanmasını önemsiyoruz.

Havacılık Yönetimi Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Bölümümüzün akademik programlarını sektör danışma kurulları ile birlikte oluşturuyoruz. Sektör danışma kurulları, üniversite sektör iş birliği açısından da son derece önemli. Bizim İstanbul Ticaret Odası’nın kurmuş olduğu bir üniversite olmamız bizi önceliklendiriyor ve ayrıcalıklı yapıyor bu sektörde. Bunu ilgili aday öğrencilerimiz mütevelli heyetimize de baktıkları zaman, sektörün öncü kuruluşlarının yöneticilerinin mütevelli heyetimizde olduklarını da göreceklerdir. Biz hem derslerimizde hem de istihdam olanakları konusunda kendilerinden son derece destek alıyoruz. Akademik programlarımız da sektörün önem verdiği sertifikasyonlara yönelik olarak düzenlediğimiz bazı sertifikasyonları üniversitemiz bünyesinde biz veriyoruz. Bazı programlarında sertifikasyonlarına hazırlık derslerinin müfredatlarımızda bulunduruyoruz.

Öğrenciler neden Havacılık Yönetimi Bölümünü tercih etmeli?

Değişim dinamikleri son derece hızlı olan havacılık sektöründe; hevesli, idealist ve her gün yeni ne öğrenebilirim konusunda can atan öğrencilerimize kesinlikle bu bölümü okuyun diyorum. Gerçekten önü açık, geleceği parlak, hiçbir zaman sönmeyecek, bitmeyecek bir sektör. Bu alandaki hava alanları, hava yolu, hava lojistik şirketlerinde yönetim kadrolarında olabilecekleri gibi bunların finans, gelir yönetimleri, reklamcılıkları, iletişim bölümleri yani kendi içerisinde başka bir dünya var ve çok geniş. Yani dispatcher, ramp operasyon, hava kargo, gelir yönetimi, havacılık finansı aklınıza gelebilecek çok geniş bir istihdam olanağı söz konusu.

Havacılık Yönetimi Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlıyor?

Öğrencilerimizi okurken desteklediğimiz gibi mezuniyet sonrasında da takip ediyoruz. 217 tane öğrencimiz var. 187 öğrenci mezun etmişiz. Şu anda mevcutta 217. 187 mezun öğrencimiz var. Hepsiyle iletişim halindeyiz. Öğrencilerimizi çoğunlukla Kariyer Merkezimizle birlikte ortak çalışmalarımızla kendimizi yerleştiriyoruz. Bazı öğrencilerimiz kendi işlerini kuruyorlar. Mesela hava lojistiği alanında kendi işlerini kuran öğrencilerimiz var. Şu anda öyle bir döngünün içinde bir bölümüz ki bunu gerçekten takdirle karşılıyorum. Bir bölüm başkanı olarak gurur duyuyorum. Kendi öğrencilerimizin kurmuş oldukları hava lojistiği şirketlerinde stajyer öğrenci gönderiyoruz ve istihdam ediliyorlar. Yani bu gerçekten Ticaret Üniversitesi’nin ayrıcalığıdır.

Hava Yönetimi Bölümünü İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okumanın avantajları nedir?

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Havacılık okumanın şöyle bir avantajı var, İstanbul Ticaret Odası gibi güçlü bir kurumun arkanızda olduğunu düşünürseniz bir sıfır önde başlıyorsunuz. Bütün kaynaklar gerçekten öğrencilere sunuluyor. Ben özellikle 2012 yılından beri dört yıllık programın başkanı olarak bu sürece şahidim. Gerçekten öğrencilerimize sertifikasyon anlamında 2500 euroluk bir sertifikasyonu bizim üniversitemiz öğrencilerine hiç ücret almadan bu zamana kadar verdi. Şimdi bunlar tabii çok büyük artılar. Yani siz sektöre hazırlıyorsunuz öğrenciyi. O yüzden tabii ki İstanbul Ticaret Odasının bize son derece katkısı var. Burada vakıf üniversiteleri kâr amacı gütmeyen üniversiteler ancak hani biz herkeste bu yaklaşımı maalesef göremeyebiliyoruz. Biz gerçekten çok öğrenci odaklıyız. Öğrencilerimizin çoğu başarı bursları vesairelerin hiçbir zaman şunları duymadık. Niye işte bu kadar çok başarı bursu dağıtıyoruz denmedi. Dolayısıyla arkamızdaki yöneticilerimizin ve kurum desteğinin güçlü sektör üniversite iş birliklerinin biz ayrıcalıklarını gözlemliyoruz.

Havacılık Yönetimi Bölümü iş birlikleri ve partnerliklerinin öğrenci ve akademisyenlere faydaları nelerdir?
Aslında bölümün her dönemde iş birlikleri iyi niyet anlaşmaları şeklinde oluyor. Öncü kuruluşlarla ilişkilerimiz var. Türk Hava Yolları’yla da var, Pegasus’la, Havaş’la, TAV’la ve diğer lojistik firmalarıyla da. Bunlar aslında dönemsel olduğu için ve iş birliği anlaşmasından ziyade iyi niyet anlaşması bazı gittiği için bunlar dönem dönem değişebiliyor. Lufthansa’yla var. Birtakım ilişkilerimiz ve istihdam anlamında yani daha doğrusu staj ve iş yeri eğitimi konusunda anlaşmalarımız var. Çünkü biz bir dönem boyunca öğrencilerimizi sadece iş yerine gönderiyoruz.

Aslında buradaki temel amacımız da öğrencilerimizin işe başlamadan önce uygulama ve gözlem stajıyla ve bunu uzun süreli olarak 16 hafta boyunca gittiği zaman aslında hangi alanda çalışmak istediğine tam net olarak karar vermesi ve o alandaki dersleri seçmeli derslerle seçerek alanda uzmanlaşma sağlaması.

Havacılık Yönetimi Bölümü eğitimlerinde teknolojinin rolü nedir?

Havacılık sektörü, teknolojiyle çok yakından ilişkiyle artık yapay zekâ hayatımızın her yerinde. Tabii bir söylenti, havacılık personeline sanki ihtiyaç olmayacak artık bizim yerimize, her şeyi robotlar falan yapacak gibi. Hayır, böyle bir şey de tabi ki söz konusu değil. İnsanın var olduğu sürece, ulaşım ihtiyacı var olduğu sürece. Tabi ki teknoloji dediğim gibi havacılık sektöründe çok önemli.

Biz de burada paydaşlardan bir tanesi olmaya çalışıyoruz ve hiçbir zaman sönmeyecek, bitmeyecek bir sektör. Dijitalleşme ile birlikte hayatımızın her yerine giren ve havacılık sektöründeki değişim dinamiklerinin son derece hızlı olması teknolojiye de ayak uydurmanın bir şartı. Önceliği biz bunu nasıl yapıyoruz? Birtakım etkinliklerimiz, üniversite, havacılık kulüplerimiz, özellikle teknoloji konusunda üniversitemize bu alanda öncü kuruluşları davet ederek bizlere hem eğitimler vermeleri, yani hocalar olarak da biz, eğitmenler olarak da onlardan destek alıyoruz. Öğrencilerimize de eğitimler verdiriyoruz.

Havacılık Yönetimi Bölümü gelecek hedefleri nelerdir?

Üniversitede öncelikle yüksek lisans ve doktora programlarımızı açmak öncelikle hedefimiz. Mezun verdiğimiz ve şu anda çok güzel yerlerde olan öğrencilerimizin daha da üst pozisyonlara, yönetici pozisyonlarına gelmesi hedeflerimiz arasında bunları kendimiz de destekliyoruz. Onları takip ediyoruz, performans değerlendirmelerine kadar takip ediyoruz. Onun dışında programlarımızda sahip olduğumuz sertifikasyonları yenilerine eklemek istiyoruz ve bir uluslararası bir akreditasyonumuz mutlaka olmalı. Beş yıllık hedefimizin içerisinde akreditasyonlar öncelikle yer alıyor.

Havacılık Yönetimi Bölümünün En’leri nelerdir?

Bölümümüz en havalı bölüm. Biz bu alanda ilkiz ve gerçekten en iddialı bölümüz. Bunu da hakikaten ilk günkü çizgimizden her seferinde arttırarak devam ettirdik. Devam ettirmeye de çalışıyoruz. En fazla sertifika veren bölümüz. Yani sektöre hazırlık anlamında. Gözlem stajı, uygulama stajı işyeri eğitimleri anlamında en fazla uygulamaya yönelik bölümüz. En fazla etkinlik ve en fazla üniversite sektör iş birliğinin güçlü hissedildiği her hafta sektörden birilerini bu üniversitede ağırladık ve ağırlamaya da devam ediyoruz.