İNSAN VE TOPLUM
BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Türk dünyası Cumhuriyet fikrine büyük destek verdi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunda Türk Dünyasının Önemi” konulu panel Sütlüce Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panelin açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Abdülhamit Avşar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov, Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Fazliddin Samaridinov katılarak birer konuşma yaptı. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, öğretim üyesi ve aynı zamanda Merkez Müdür Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Zebiniso Kamalova’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde ise Michigan Üniversitesi ve Özbek Milli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timur Kocaoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dinçer Koç ve Beykent Üniversitesi’nden Dr. Mağfiret Yunusoğlu sunumlarını gerçekleştirdi.

TÜRK DÜNYASI CUMHURİYET FİKRİNE BÜYÜK DESTEK VERDİ

Rektörümüz açılış konuşmasında “Yaşasın cumhuriyet!” nidalarıyla 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilân edildiğinde, dünyadaki tek bağımsız Türk yurdunun Türkiye Cumhuriyeti olduğunu hatırlatarak, “Türk Dünyasının Cumhuriyet fikrine, olgusuna büyük destek verdiklerini biliriz.” dedi.  Avşar şunları söyledi: “Cumhuriyetin kuruluş yıllarına ait tarihi, edebi okumalarımızla, bir yandan Türkiye, öbür yandan Türkistan ve Türk toplumlarıyla ilgili çok önemli tarihsel bir döneme tanıklık ederiz. Türkiye ile Türk Dünyası arasındaki etnik bilinç ve duygunun ne derece güçlü olduğuna şahit oluruz. Araya giren uzun ayrılık yıllarının ardından fırsat doğduğunda ilk gidilecek toprak duygusuyla, kandaş olmanın, kardeş olmanın verdiği bilinç ve heyecanı bilmek ve yaşamak çok önemliydi.”

TÜRKİYE YÜZYILI’NA İNANIYORUZ

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Jafarov da panele Türk Devletleri teşkilatı adına katılmaktan dolayı onur duyduğunu, 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun tüm Türkler için ilham kaynağı olduğunu ifade etti ve “Türkiye Cumhuriyeti bir dünya devleti olarak kuruldu” dedi. Jafarov, “Önümüzdeki yüzyılın Türkiye yüzyılı olacağına yürekten inanıyoruz” diye konuştu. Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Samaridinov ise iki ülke arasında menfaatler dışında “kardeş siyaset” kavramı ile hareket edildiğini, Özbekistan’ı ilk tanıyan ve tebrik eden ülkenin Türkiye olduğunu ve ortak tarih, ortak dil, ortak medeniyetin birlikte hareket etmeyi gerektirdiğini ifade etti.

Panel, Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu’nun panelistlere Teşekkür Sertifikası takdimi ile sona erdi.