İstanbul Ticaret Üniversitesinde “Dijital Diplomasi: Eğilimler ve Özellikler” başlıklı konferans düzenlendi.
Konferansın açılışında konuşan Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü Murat Lütem, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşmenin endüstrileri, hükümetleri ve diğer kurumları yeniden şekillendirdiğini söyledi.
Lütem, Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve insani meselelerdeki önemli rolüne ilişkin anlatımların sosyal medya hesaplarını kullanarak etkili ve uygun şekilde yaygınlaştırıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Yurt dışındaki sosyal medya kampanyalarımız, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile koordineli olarak, Türkçe veya yabancı dillerde düzenleniyor. Bu sayede Türkiye’nin oynadığı rolün önemini tüm dünyaya gösteriyoruz. Özellikle Batı’da bazı ülkeler dışişleri bakanlıklarını dijital çağa adapte ediyor. Türkiye de bu ülkelerden biri ve Dışişleri Bakanlığımız dijital diplomasinin öncülerinden.”
Lütem, ortalama dikkat süresinin her geçen gün kısaldığı bir dünyada, bu tür içeriklerin özellikle sosyal medya aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşma imkanına sahip olduğunu vurguladı.
Bu kapsamda zirveler, temaslar, milli gün mesajları, basın açıklamaları, toplantılar gibi çeşitli interaktif faaliyetler için oluşturulan görsel içeriklerin sosyal medya aracılığıyla dolaşıma sokulduğunu ifade eden Lütem, “Grafik tasarımcılar ve görsel yönetmenler gibi diplomasinin geleneksel olmayan aktörleri tarafından oluşturulan bu içerikler, diplomasinin yeni dünyasına katkıda bulunuyor. Ancak yeni dijital medya süreçlerini ve platformlarını kullanmak, Bakanlığımızın sürekli değişen dünyaya uyum sağlamaya devam ettiği yollardan sadece biri.” dedi.
“SOSYAL AĞLARLA ULUSLARARASI TOPLUMUN DİKKATİNİ ÇEKMEK ARTIK MÜMKÜN”
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avşar da diplomasinin barışın sürdürülmesinden savaşların sona erdirilmesine kadar uluslararası ilişkilerde hep merkezi bir yere sahip olduğunu vurgulayarak dijital çağda teknolojideki gelişmelerin iletişim olgusunu doğrudan etkilediği ve yönlendirildiği bir dönemi başlattığını kaydetti.
Prof. Dr. Avşar, yeni dönemde bilgi üretiminin hızlandığını, yerel düşüncelerin uluslararası alanda yer bulma zemininin kolaylaştığını hatırlatarak kamuoyunu etkileyen iletilerin çoğalarak hız kazandığını söyledi. Artık sosyal ağlar yoluyla uluslararası toplumun dikkatini çekebilmenin mümkün hale geldiğini belirten Prof. Dr. Avşar, “Yine doğru bilginin yanı sıra doğru olmayan, propaganda nitelikli, spekülatif enformasyonlar da aynı hızda yayılma ve hedef kitleleri etkileme gücü elde etmeye başlamıştır” dedi. Prof. Dr. Avşar şunları söyledi:
“Dijital çağın aldığı bu görünümün en çok etkileyeceği alanlardan biri de diplomasidir. Dolayısıyla konferansın yararlı sonuçlara ulaşmasını, dijital diplomasi kavramına yeni ufuklar açmasını diliyorum. Üniversite olarak böylesine önemli bir konunun tartışılacağı konferansa ev sahipliği yapmaktan da sevinç duyuyorum.”
“DİJİTAL DİPLOMASİ: EĞİLİMLER VE ÖZELLİKLER” KONFERANSI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, açılış oturumunda konferans hakkında bilgi verdi.
Konferansta dört ana oturumun ve 20 sunum olacağını belirten Asal, “Proje ortaklarımız olan üniversitelerden bizi online olarak takip edecek öğrenciler var. Bu programlar daha önce Romanya ve Estonya’da düzenlenmişti. Şu an biz ev sahipliği yapıyoruz. Bundan sonra proje faaliyetleri Slovenya ve İtalya’da devam edecek.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından yapılan oturumlarla konferans başarıyla tamamlandı.