Son yıllarda dünyada veri miktarı, veri çeşitliliği ve veri akış hızında büyük bir artış yaşanmaktadır. Günümüzde toplanan veri o kadar hızlı bir şekilde artmaktadır ki, araştırmalara göre dünya genelinde mevcut verilerin %90’ı son iki yılda oluşturulmuştur. Veri miktarındaki bu büyük artış trendinin, gelecekte de devam edeceği öngörülmektedir. Artan veri sayısı, veri çeşitliliği ve hızla akan veri akışları, bu verileri analiz ederek bilgiye dönüştürebilecek ve bilgiyi değere çevirebilecek yetenekli uzmanlara olan ihtiyacı daha da artırmaktadır.
Veri, geleceğin para birimi olarak görülmektedir. Bu nedenle, veri analizi ve yönetimi konularında uzmanlaşmış insan kaynağına, özellikle de istatistikçilere olan talep her geçen gün artmaktadır.
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu‘nun 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre önümüzdeki on yıl içinde birçok iş kolunda, ileri düzeyde istatistik ve veri analizi bilgisine sahip insan gücüne olan ihtiyaç hızla artacaktır. Aynı araştırmada, gelecekteki en iyi iş fırsatlarının nitel ve nicel veri analizi bilgisine sahip olanlar için oldukça olumlu olacağı belirtilmiş ve yapılan projeksiyona göre istatistikçi, veri bilimci istihdamının 2033 yılına kadar %12 artacağı öngörülmüştür. İstatistikçi, veri bilimci, diğer mesleklere göre en hızlı büyüyecek olan ikinci meslek grubu olarak ifade edilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl açıklanan “En İyi Meslekler” sıralamasında istatistik 2020’lerden bu yana ilk 5 içerisinde yer almaya devam etmekte ve bu durum, istatistik biliminin gelecekte daha da önemli bir rol alacağını göstermektedir. Özellikle veri bilimi, yapay zeka ve büyük veri alanlarının hızla gelişmesi ile birlikte istatistiksel analiz becerilerine duyulan ihtiyaç git gide artmaktadır.
World Economic Forum’un 2023’te yayımladığı “Future of Jobs Report” raporunda, şirketlerin %75’inin 2027 yılına kadar büyük veri analizi, bulut bilişim ve yapay zeka araçlarını iş süreçlerine entegre etmesinin beklendiği vurgulanmaktadır. Yapılan bu projeksiyonlar, gelecekte istatistik bilen eğitimli insan gücüne olan ihtiyacın daha da artacağını göstermektedir.
Ayrıca, YÖK Kalite Komisyonu, gelecekte istatistik ve matematiğin öneminin daha da artacağına yönelik öngörülerde bulunmuş ve üniversitelerde bu alanlara yönelik eğitimin güçlendirilmesi gerektiğini tavsiye etmiştir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi İstatistik Bölümü, Türkiye’deki istatistik bölümleri arasında dikkat çeken, uygulamaya yönelik ve farklı bilim alanlarını kapsayan bir müfredat sunmaktadır. Mezunlarının iş hayatındaki ve merkezi sınavlardaki başarıları ile önemli bir konum elde eden bölüm, geniş kapsamlı ders içeriğiyle fark yaratmaktadır. İstatistik, yöneylem araştırması, ekonometri, simülasyon, veri madenciliği ve makine öğrenmesi gibi teknik derslerin yanı sıra, seçmeli derslerle interdisipliner alanlarda da eğitim verilmektedir.
İstatistik Bölümü, kuruluşundan bu yana farklı bilim alanlarında birçok başarılı akademisyen yetiştirmiştir. Ayrıca, mezunlarımızın büyük bir kısmı çeşitli üniversitelerin lisansüstü programlarında eğitim görmeye devam etmekte ya da tamamlamıştır. Mezunların %90’ı hem Türkiye’de hem de yurt dışında ulusal ve uluslararası firmalarda istihdam edilmektedir. İstatistik bölümü mezunları, iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarının başvurduğu kamu ve özel sektör işlerine rahatlıkla başvurabilmekte, geniş bir istihdam olanağına sahip olmaktadır. Bu fırsatların gelecekte daha da artacağı görülmektedir.
Sonuç olarak, istatistik bölümünü tercih etmek, kazanç, istihdam olanakları ve gelecekteki potansiyel açısından değerlendirildiğinde öğrenciler için büyük avantajlar sunmaktadır.
İletişim Bilgileri
Mail : istatistik@ticaret.edu.tr
Telefon : 444 0 413