İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MATEMATİK
Matris Özkök ve Özvektör Teorisine Bakış Semineri

Türk-Alman Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ziya Şanal, 25 Mart Çarşamba günü “Matris Özkök ve Özvektör Teorisine Bakış ve Mühendislikte Uygulama Alanları” konulu bir seminer verdi.

Oldukça ilginç mühendislik problemlerinin bahsiyle başlayan seminerde, uzun yıllar önce mühendisliğin ciddi problemi olan, maddelerin yüksek derecede titreşime maruz kalmasıyla formlarının bozulduğu problemlerden bahsedildi.

Amerika’da bir köprünün, rüzgârın şiddetiyle, yapısı deforme olduğundan bir çarşaf gibi dalgalanıp yıkıldığı; aynı sebepten bir uçağın parçalandığı ve bunların her birinin bir matematik problemi olduğu anlatıldı. Bu örnekler olay anlarında kaydedilen videolar ile öğrencilere ayrıntılı olarak gösterildi.  Örneklerin sorun tespiti öğrencilere sunulduktan sonra, bu sorunlara ilişkin çözümlere değinildi. Matris Özkök ve özvektörlerin matematiksel analizi yapıldı ve hesabı ancak özel donanıma sahip bilgisayarlarla yapılabilen problemlerin nümerik çözüm yöntemlerinden bahsedildi.

Seminer öğrencilerin yönelttiği sorularla son buldu.