İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MATEMATİK
“Dünyayı Değiştiren Beş Denklem”

Matematik Topluluğu’nun bir seri olarak düzenlediği Kitap Kritiği’nin ilki Michael Guillen’ in kaleme aldığı ”Dünyayı Değiştiren Beş denklem ” kitabı üzerine oldu.

Her hikâyenin beş bölümden oluştuğu kitabın giriş bölümünde, okuru daha sonra anlatılacaklara hazırlamak için kahramanların başından geçen çarpıcı bir olay yer alıyor. Daha sonra “veni, vidi, vici” diye adlandırılan üç bölüm geliyor. “Geldim, gördüm, yendim” anlamına gelen bu Latince sözcükleri Sezar’ın, Bosporos Kralı Pharnaces’i yendikten sonra söylediği anlatılır.

Öğrenciler bu kitabı okumakla, Michael Guillen’in kitabı yazmaya hazırlanırken düzinelerce denklem arasından, yalnızca dünyamızı gelinen bu noktada ne ölçüde değiştirdiklerine bakarak bu beş denklemi seçtiğini idrak etmiş oldu.  Bu denklemlerin hikâyelerinin 17. yüzyıldan günümüze değin bilim ve toplumla ilgili kesintisiz bir tarihsel kayıt sunacak biçimde bir araya geldiklerini gördü. Söz konusu dönemin tarihte can alıcı bir yeri var. Bilimsel açıdan bu dönem, Bilimsel Devrim diye adlandırılan çağın başından akıl, aydınlanma, ideoloji ve analiz çağlarına kadar uzanıyor.