Haberler

Üniversitemiz Öğretim Görevlisinin Makalesi Saygın Uluslararası Dergide Yayımlandı

Mimarlık Bölümü Öğr. Gör. Pınar Geçkili Karaman’ın, İstanbul’daki atık toplayıcılarını konu alan makalesi, saygın uluslararası dergi Sustainability’de yayımlandı. Çalışma, kentsel sürdürülebilirlik politikalarına yönelik alternatif bir perspektif ortaya koyuyor.

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğr. Gör. Pınar Geçkili Karaman’ın, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Şalgamcıoğlu ile birlikte kaleme aldığı “Hidden Actors of Urban Sustainability: Waste Pickers in Istanbul” (Kentsel Sürdürülebilirliğin Gizli Aktörleri: İstanbul’daki Atık Toplayıcıları) başlıklı araştırma makalesi, uluslararası alanda tanınan Sustainability dergisinde yayımlandı.

KENTSEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ALTERNATİF BİR YAKLAŞIM

Makale, İstanbul’daki atık toplayıcılarının kent yaşamındaki yerini post-kolonyal teori çerçevesinde ele alıyor. Kâğıt toplayıcılarının yaşam pratikleri, mekân kullanım ve üretim biçimleri ve kentle kurdukları ilişkiler üzerinden alternatif bir sürdürülebilirlik anlayışı ele alınıyor.

YERİNDEN GÖZLEM VE KATILIMCI ARAŞTIRMA YÖNTEMİ

Araştırmada, nitel veri toplama tekniklerinden etnografi ve gömülü kuram (grounded theory) yöntemi kullanıldı. Öğr. Gör. Karaman, saha çalışmasını kâğıt toplayıcıların günlük rotalarına eşlik ederek gerçekleştirdi; gözlem, görüşme ve mekânsal analizlerle elde edilen veriler MAXQDA yazılımı aracılığıyla değerlendirildi.

KENTİN “ÖTEKİ” AKTÖRLERİ VE MEKÂNSAL ÜRETİM

Çalışma, İstanbul’un farklı bölgelerinde yaşayan ve çalışan atık toplayıcılarının hem kentle hem de mekânla kurdukları ilişkiyi detaylandırıyor. Depoların fiziksel dönüşümünden kamusal alan kullanımına kadar pek çok başlıkta, atık toplayıcılarının üretici ve dönüştürücü kimlikleri öne çıkarılıyor. Makale, atık toplayıcılarının görünmez aktörler olarak değil, kent ekosisteminin ayrılmaz parçaları olarak tanımlanması gerektiğini vurguluyor. Bu kapsamda, kentsel sürdürülebilirlik politikalarının yalnızca yasal ve resmi aktörler üzerinden değil, kentin görünmeyen sosyal bileşenleriyle birlikte yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Çalışmanın tam metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir:
https://www.mdpi.com/2071-1050/17/14/6236

 

DİĞER Haberler

11 Temmuz 2025
Dr. Öğr. Üyesi Aylin Şentürk, Türkiye-Malezya Finans Zirvesi’nde Üniversitemizi Temsil Etti 11 Temmuz 2025
Arş. Gör. Gizem Öztürk, ENHR 2025 Konferansı’nda Bildirisini Sundu 23 Mayıs 2025
“Saklı Kalmış Mekanlar” isimli yarışmada öğrencimiz ödül aldı! 14 Mayıs 2025
Mimarlar Odası ve Akademi Birarada! 8 Mayıs 2025
Kadıköy Haydarpaşa Garı Arkeolojik Kazı Alanı’nı Öğrencilerimiz Ziyaret Etti! 22 Nisan 2025
Mimari Proje 2 Dersi Kapsamında Karaköy Alan Gezisi Gerçekleşti! 9 Nisan 2025
WEFA 20. Yıl Mimari Eserler için Giriş Kapısı Tasarım Yarışması’nda Öğrencilerimiz Ödül Aldı! 30 Aralık 2024
Öğr. Gör. Nur Sümeyye Yalçın Koçak’ın Makalesi Yayınlandı! 25 Aralık 2024
Mimarlık Bölümü Öğrencilerimiz Allianz Teknik Deprem & Yangın Test ve Eğitim Merkezi’ni ziyaret etti!
×