İLETİŞİM FAKÜLTESİ GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI
İnsan, Sanat, Teknoloji Sempozyumu Tamamlandı

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen “Transformasyon Sürecinde İnsan ve Sanat” temasıyla İnsan, Sanat & Teknoloji Sempozyumu’na çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı V. Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, insanın değerini sorgulatan bugünlerde yine insan temalı bir sempozyumda konuşmacı olmaktan hem büyük bir ümit hem de bu sempozyumun çıktılarının bu ümidi destekleyeceğini, sempozyumu düzenleyen akademisyenlere, bildirileri ile katkı sağlayan araştırmacılara üniversitemiz adına teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Özbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Transformasyon sözcüğü bizi kaygıya ya da sorgulamaya götürebilir. Şöyle ki insanı diğer canlı yaratıklardan en önemli özelliği neyse o olarak bir yerde bulunmak veya zamanın akışı içerisinde mütemadiyen değişip durmak değil bilakis insan olmasıdır. Shakespeare’in ifade ettiği ‘insanın bütün meselesi bir yerde bulunmak veya bulunmamak, mutlak surette yüzleşeceği ölüm karşısında dünyada bulunuşunu sürdürme güdüsüyle var oluşmak, kendine yabancılaşma pahasınca gayesizce değişip dönüşmek değil bilakis olmak ya da olmamaktır.’ İnsan dünyaya diğer canlılar gibi neyse o olarak değil insan olmak üzere gelir ve olamama tehlikesiyle yüzleşir. İnsandan başka hiçbir canlı bu tehlikeyle yüz yüze gelmez. Yalnızca insanın yüzleştiği bu tehlike hayatını sadece mutluluğa zevk ve hazza adamaktan ziyade kendisine aynı zamanda ölüme hazırlamaya ölümden önce insan olmaya mecbur kılar. Belki de insanın bütün ilim, düşünce ve sanat faaliyetleri insanın bu olma iradesine ve olmama kaygısını belki de sadece referans aldığı sürece kıymetli olabilir. Tarih bize çeşitli dönemlerde ve yörelerde farklı insan ve sanat anlayışlarının geçerlilik kazandığını söylüyor. İnsan ve sanat ilişkisinin basit bir olgu olarak kabul edilmemesinin aralarındaki ontolojik ilişkininde tarihsel dönüşüm süreçlerinin de yine belki sorgulanması gerekiyor. Bu sorgulama özellikle teknolojinin insanın tüm işlevlerine neredeyse artan bir anlamda üstlendiği sanatın ve tarihin sona erişinden bahsedildiği yüzyılımızda ayrıca önem arz ediyor.”

Rektör Yardımcısı V. Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, sempozyumu düzenleyen akademisyenlere, katkı veren hocalara ve tüm ekibe teşekkür ederek sempozyumun söz konusu sorgulamaya ve muhakeme sürecine önemli katkılar sunacağını dile getirdi.

Konuşmanın ardından Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğretim üyelerinin moderatörlüğünde
sempozyum oturumlarına geçildi. Birçok farklı üniversiteden akademisyen ve araştırmacılar iki gün boyunca bildirilerini sundular. Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay da ilk oturumda “İletişim Teknolojilerindeki Değişimin Estetik Yansımaları ve Gerçeklik Yanılsamaları” başlıklı bir sunum yaptı.