İNSAN VE TOPLUM
BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Üniversitemiz Öğretim Üyeleri ve Öğrencileri Romanya’da Proje Toplantılarına Katıldı

Üniversitemizin de ortakları arasında yer aldığı DD-Tech konsorsiyumu öğrenci ve öğretim üyeleri, “Digital Diplomacy: Building the Common Future with Techonology” Erasmus+ projesi kapsamında University of Bucharest, Romanya’da dijital diplomasi konulu pilot eğitim programına katıldı.

12 Haziran – 16 Haziran 2023 tarihleri arasında DD-Tech konsorsiyumunun 36 öğrenci ve öğretim elemanı Erasmus+ projesi “Digital Diplomacy: Building the Common Future with Techonology” kapsamında düzenlenen “Digital Diplomacy – Puzzles, Challenges and Trends” konulu çalışma modülüne katıldı.

Programa Üniversitemizden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin ASAL ve Bölümün 6 lisans ve yüksek lisans öğrencisi ile İktisat (İngilizce) Bölümü Öğretim üyesi ve Erasmus Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Oğuz DEMİR katıldı.

Modüle, Bükreş Üniversitesi ev sahipliği yaptı ve Romanya (Bükreş Üniversitesi), Estonya (Tartu Üniversitesi), İtalya (University of Sacred Heart Milan), Slovenya (University of Ljubljana) ve Türkiye’den (İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi) öğrenciler interaktif bir eğitime katılarak dijital diplomasi alanında uygulamalı deneyim kazandı.

Pilot program, dijital diplomasi alanındaki zorlukları, fırsatları ve eğilimleri tartışmak üzere DD-Tech konsorsiyumunun öğretim kadrosunu ve öğrencileri bir araya getirdi. Eğitim programı, teknoloji ve uluslararası ilişkilerin kesişimine ilişkin bilgi, yöntem ve en başarılı uygulamaları paylaşmak için etkin bir platform sağladı.

DD-Tech öğretim konsorsiyumu tarafından sunulan bir dizi ders ve interaktif oturumlardan oluşan eğitim programında öğrencilere, diplomasinin temelleri, dijital diplomasinin ortaya çıkışı, dijital dünyada kamu diplomasisi, insan hakları diplomasisi ve iletişim teknolojisinin dijital diplomasi üzerindeki etkisi gibi konularda ufuk açıcı tartışmalar yapma fırsatı sunuldu.

Eğitim programı çerçevesinde, konsorsiyumun öğrencileri ve öğretim kadrosu da Romanya Parlamentosunu, Romanya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Enstitüsünü ziyaret etme ve Oxford Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Bölümü’nden Prof. Dr. Corneliu Bjola’nın sunumuna katılma fırsatı buldu.

DD-Tech konsorsiyumunun ana proje yöneticisi İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özgün Erler Bayır’a göre, “bu pilot program, öğrencilerimiz için dijital diplomasideki en son trendler hakkında en son bilgileri edinme olanağını sağladı ve onlara konu hakkında faydalı bilgiler vererek onları donattı. Ayrıca programa katılan uygulayıcılar ve diplomatlardan oluşan uluslararası ekiple doğrudan ilişki kurma fırsatı verdi.”

Proje ve eğitim programı hakkında daha fazla bilgi için projenin https://www.digitaldiplomat.eu adresindeki web sitesini ziyaret edebilirsiniz.