Birleşmiş Milletlerin 2021 yılını “Ahilik” yılı ilan etmesi vesilesiyle İslam Ekonomisi ve Ekonomik Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığında organize edilen Uluslararası Ahilik Anlayışı ile Hayata Dokunuş Sempozyumu üniversitemizde hem çevrimiçi hem de fiziki olarak düzenlendi.
İki gün boyunca devam eden sempozyumun ilk günü hem fiziki hem de çevrimiçi olarak gerçekleşti. Açılış ve protokol konuşmaları ve “İş Dünyası ve Ahilik Anlayışı” başlıklı özel açılış panelinin ardından dört farklı oturumda 16 tebliğ sunuldu. İkinci gün çevrimiçi gerçekleşen programda dört ayrı oturumda 19 tebliğ sunuldu.
Yurtiçi ve yurtdışından katılımcıların yer aldığı Uluslararası Ahilik Anlayışı ile Hayata Dokunuş Sempozyumu’nda toplam 35 tebliğ sunuldu.
Açılış programında bir konuşma yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip bir değer olduğunu belirterek ekonomik ve toplumsal düzenin tesisinde önemli bir rol oynadığının altını çizdi.
Prof. Dr. Oğurlu, Ahilerin toplumda birçok konuda öncülük ettiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Türklerin Anadolu’ya göç etmesi ile göçebe hayattan yerleşik düzene geçmelerinde de Ahiliğin rolü önemlidir, zira Ahiler topluma üretim desteği vermiş, sanat, mimari, güvenlik ve eğitim sisteminin oluşmasına öncülük etmiştir. Üretimin en önemli tarafı olan Ahiler, istihdam sağlayarak yerleşik hayatı desteklemişlerdir. İlk fütüvvetnamelerde Ahiliğin gayesi insanın dünya ve ahiret saadetini temin etmek ve “Âleme nizâm vermek” olarak ifade edilmektedir. Gerçekten de Ahiler bu alanda hem barış hem de savaş zamanı çalışmışlardır. Ahilik, eğitim sistemine de yön vermiştir. Akşamları tekkede mensuplarına değerler eğitimi veren Ahi öncüleri “Kim ki iyi insan iyi müslümandır; kim ki iyi müslüman iyi insandır” düsturuyla iyi insanlar yetiştirmişler, gündüz ise mesleki eğitim vererek iyi ustaların yetişmesini sağlamışlardır.”
Açılış programının ardından “İş Dünyası ve Ahilik Anlayışı” başlıklı bir panel düzenlendi. Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay’ın yönettiği panelde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala, İstanbul İl Ticaret Şube Müdürü Hakan Özkan ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Dr. İsrafil Kuralay birer sunum yaptı. Ardından dempozyum oturumlarına geçildi. Sempozyumun açılış programı, panel ve tüm oturumlar üniversitemizin Youtube hesabından izlenebilir.
Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Yusuf BALCI’nın kaleme aldığı sempozyum kapanış bildirgesi ve sunumuna aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.