Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi
TİCARET’te Marka ve Patent Eğitimine Yoğun İlgi

 9 Kasım 2022

TİCARET’in Türk Patent ve Marka Kurumu ile ortak düzenlediği Sınai Mülkiyet Hakları: Marka, Tasarım ve Patent” konulu sertifikalı eğitime yoğun ilgi gösterildi. İki gün süren eğitimler Küçükyalı ve Sütlüce yerleşkelerinde eş zamanlı yapıldı

İstanbul Ticaret Üniversitesi Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT)’nun katkılarıyla Sütlüce Kampüsü ve Küçükyalı Kampüsünde “Sınai Mülkiyet Hakları: Marka, Tasarım ve Patent” konulu eğitimler gerçekleştirildi. Eğitime TÜRKPATENT Başkanı Cemil Başpınar da katılarak bir konferans verdi.

Eğitim programı Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Oğurlu, girişimciliğin her alanda önem kazandığı günümüzde marka ve patentin de öneminin arttığına işaret ederek bu konuda bilgi sahibi olmanın gerekliliğine değindi.

Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Balcı takdim konuşmasında teknolojik gelişmelerin ve yeniliklerin hızla geliştiği ve çetin bir küresel rekabetin yaşandığı günümüzde fark oluşturmanın önemine değindi ve Türkiye’nin bu alanda Osmanlı döneminden itibaren dünyanın öncüleri arasında yer aldığını, 1871 tarihli Alameti Farika Nizamnamesi Avrupa’nın 2. Marka kanunu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Balcı Türkiye’nin Avrupa Patent Organizasyonunun kuruluşunda öncü olduğu gibi başvurularda da son 20 yılda çok büyük atılımlar gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Yusuf Balcı moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta TÜRKPATENT Başkanı Cemil Başpınar fikri mülkiyet ve sınai mülkiyet temel kavramları, ülkemizdeki sınai mülkiyet sistemi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun görev ve sorumlulukları, Türkiye’nin son yıllardaki sınai mülkiyet performansı, sınai mülkiyet alanında verilen teşvikler ve destekler, girişimcilik, inovatif girişimcilik, girişimcilikte sınai mülkiyetin rolü, sınai mülkiyet haklarının girişimcilere sağladığı avantajlar konularının yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.

“YENİLİKÇİ FİKİRLER GÜÇLÜ SİSTEMLE KORUNABİLİR”

Başpınar, TÜRKPATENT’in, Avrupa ve dünyanın en fazla sınai mülkiyet başvurusu yapılan ofislerinden biri olduğuna işaret ederek, “WIPO’nun son yayınladığı Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu’na göre Türkiye, patent başvurularında ulusal düzeyde 14, marka başvurularında 7 ve tasarım başvurularında dünyada 4’üncü sırada geliyor. Bu bakımdan tescil sürecinin hızlı ve kaliteli yönetilmesi TÜRKPATENT’in öncelikleri arasında.” değerlendirmesinde bulundu.

Girişimlere ait yeni ürünlerin ve üretim süreçlerinin güçlü mekanizmalarla korunması gerektiği aksi takdirde rakiplerinin söz konusu yenilikleri kopyalayarak kullanmaları ve hatta kopyaladıkları yenilikler üzerinden geliştirme yaparak girişimcilerin önüne geçmelerinin söz konusu olacağını söyleyen Başpınar, yeniliklerin ancak güçlü sınai mülkiyet sistemleri sayesinde korunabileceğini ifade etti. Başpınar konuşmasında şunları söyledi:

“Sınai mülkiyet hakkı her şeyden önce emek ve çaba sonucu, yaratıcılık sonucu meydana gelen ürünlerinizi hizmetlerinizi başkalarının izinsiz kullanımlarına, kopyalamalara karşı korur. Bununla beraber, bir rakibinizin bağımsız olarak benzer zamanlarda piyasaya girmesi konusunda engel oluşturabilir. Bu sayede zaten rekabetin üst düzeyde olduğu Pazar ortamında sizlere rekabetçi üstünlük kazandırır. Başka bir deyişle rakiplerinizin elini kolunu bağlar, Ar-Ge kazancının ve rekabet avantajının maksimize edilmesine yardımcı olur.”

AB’DE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILANIN YÜZDE 47’Sİ FİKRİ MÜLKİYETTEN

Başpınar, Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) ve Avrupa Patent Ofisinin (EPO) ortaklaşa yaptığı çalışma sonucunda hazırlanan ve geçtiğimiz ay yayımlanan fikri mülkiyet yoğun sektörlerin analiz edildiği rapora atıfta bulunarak fikri mülkiyet haklarının Avrupa Ekonomisine önemli oranda katkı sağladığının ortaya koyulduğunu ifade etti. Cemil Başpınar, 2017-2019 yılları arasında AB’de tüm istihdamın yüzde 40’ının fikri mülkiyet yoğun sektörler tarafından sağlandığı, AB’de yıllık gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 47’sinin fikri mülkiyet yoğun sektörler tarafından oluştuğu, fikri mülkiyet yoğun sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin diğer sektörlerdeki şirketlere nazaran çalışanlarına yüzde 41 oranında daha fazla ödeme yaptığı değerlendirmesinde bulundu. Başpınar, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında da birçok teşvik ve desteği olduğunu belirtti.

Konferansın ardından iki gün devam eden sertifikalı seminer “Sınai Mülkiyet Hakları: Marka, Tasarım ve Patent” konulu eğitimler gerçekleştirildi. Eğitimde öncelikle “Marka” kavramı ile ilgili bilgiler verildi ardından markanın üreticiler ve tüketiciler açısından avantajlarına, markanın işlevlerine ve önemine ve markanın ticaret alanında sağladığı faydalara değinildi.

Eğitimde değinilen konulardan diğerleri ise Uluslararası Marka Başvurusu süreçleri ve markaların hukuki işlemlere konu olması oldu. Eğitim programında ayrıca sınai mülkiyetin tasarıma dair meseleler ve patent konuları da ele alındı. Eğitim programına katılanlara ayrıca sertifika verildi.