Üniversitemize konuk olan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Coşkunüzer, “Geometrik Topoloji ve Bir Milyon Dolar” başlıklı seminer verdi. Konuşmasında Geometrik Topoloji’nin temelini oluşturan Manifoldların yanı sıra yüz yıldır çözülemeyen ve dünyanın en büyük 7 probleminden biri sayılan Poincaré önermesini 2002 yılında çözen Rus matematikçi Perelman’dan bahseden Çoşkunüzer; Perelman’ın 1 milyon dolar para ödülünü ve matematiğin Nobel’i olarak kabul edilen Fields Ödülü’nü, matematiği para için değil matematik için yaptığından ötürü reddetmesinden söz etti. Seminerin ardından öğrencilerle kısa bir söyleşi de yapan Coşkunüzer, öğrencilere Koç Üniversitesi yurt dışı lisansüstü eğitim ve kendi engin tecrübeleri ile alakalı bilgiler verdi.
Nisan ayının ilk haftasında dördüncüsü gerçekleşen seminerin konuğu ise Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Eden oldu. Eden, “Cumhuriyetin İlk Matematikçileri” konulu sunumunda, önemli matematikçiler hakkında yapılmış ve başlangıç noktası Richard Von Mises, William Prager, Hilda Geiringer, Kerim Erim ve Cahit Arf olan soyağacı çalışmasına dikkat çekti. İlk matematik doktoralarının 1939’dan itibaren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde verilmeye başlandığı konusunda bilgi de veren Eden; bu aşamada Cumhuriyet Dönemi Matematiği’nin kurucularından ve Türkiye’nin ilk matematik doktoru Ordinaryus Prof. Dr. Kerim Erim (1894-1952)’in aktif rol oynadığını kaydetti.
Eden, soyağacı çalışmasının kimin kimi yetiştirdiği konusunda ciddi bir tarihi veri olduğunu söyledi.
Matematik Bölümü’nün her hafta düzenli olarak gerçekleştirmeye devam ettiği Kariyer Geliştirme Seminerleri dizisi, 09 Nisan Çarşamba günü Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Şiap’ı ağırlayacak. “Matematik ve Bazı Uygulama Alanları” odaklı seminer, saat 12:30-13:30 arasında E-303 numaralı salonda yapılacak.