İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen seminerler dizisinin beşinci konuğu olarak Mimar Yağmur Karagöl katılımlarıyla katkı sağladılar. “BIM ve Dijital Dönüşüm” temalı konuşmaları 20 Nisan 2020 Pazartesi günü online ortamda gerçekleşti.
Mimar Yağmur Karagöl, bilginin ne olduğundan onun nasıl işlendiğinden başlayarak mimarlıkta bilginin kullanımında serbest çizim, iki boyutlu ve üç boyutlu çizim programları, BIM gibi farklı yöntemlere değinerek, bu yöntemlerin mimari tasarım süreçlerini nasıl etkilediğini aktardı. Yapıların tasarımından başlayarak uygulanmasına kadar geçirdiği aşamaları BIM ile değerlendirdi. BIM’in ne olduğuna, nasıl ve ne amaçla kullanıldığına, avantajları ve dezavantajlarının neler olduğuna değindiği konuşmasında, BIM programlarından örnekler vererek “sanal şantiye” ortamının nasıl tasarlanılması gerektiğini açıkladı. Tasarlanan “sanal şantiye” ortamı ile çıkabilecek sorunların ön görülmesine, öngörüler doğrultusunda çeşitli revizyonlar yapılmasına ve bu programlarla tasarlanan yapılar hakkında enerji verimliliği analizlerinden metrajlara kadar bilginin anında erişilebilir olmasına değindi.
Mimarlık mesleğinin multudisipliner olma özelliğine dikkat çekerek, BIM programlarının farklı disiplinlerden kişilerle aynı anda aynı dosya aracılığıyla koordine bir şekilde çalışmalara imkân vermesiyle, mimarlık bölümü öğrencilerimize BIM kullanan uygulama ofislerinin çalışma prensiplerinden ve tasarım süreçlerinin nasıl kısaldığından bahsederek meslek pratiği hakkında çeşitli önerilerde bulundu.